RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У гори – на заробітки


Зимовий сезонний заробіток підійде здебільшого тим, хто не зв’язаний сім’єю чи обставинами. Курорти обіцяють, крім зарплати, безкоштовне харчування і житло. Кличуть на роботу працівників без досвіду роботи та спеціальної освіти.

Христина Максимович щороку заробляє на сезонних зимових роботах, які пропонують гірськолижні комплекси. Щоправда, не завжди вдавалося добре заробити.

– Торік, наприклад, я працювала в одному із лижних комплексів Буковини. Хоча роботою це важко було назвати, бо людей було мало, та й зими як такої не було. Але у ті тижні, коли лежав сніг, я пішла на вакансію лижного інструктора, – розповідає дівчина. – Особливих умов не було і навіть місця для того, щоб погрітися, також. Перебували ми весь день на дворі. Погрітися можна було в наметі, але тепла там теж не було. Давали безкоштовно чай. Якщо була робота на повний день, то давали й обід. Здебільшого це була вермішель "мівіна" і котлети – також напівфабрикат. Іноді варили гречку чи рис до котлет. Але загалом я була задоволена. Бо мала можливість безкоштовно покататися. Я дуже люблю лижі і погодилася на роботу через вільний доступ до схилу. Тому ми весь день каталися, та ще й якісь гроші капали. Невеликі, але я не скаржуся, мені було добре. Щоправда, добиралася туди щодня. Тому минулого року я працювала у лижному комплексі не через заробіток, а швидше для себе.

Христя розповіла, що особливих вимог до її професійних якостей не було – вона просто добре вміла кататися і займалася з відпочивальниками. Але у великих комплексах вимагали документи та сертифікати на посади лижних інструкторів та зі сноубордингу. Тому цього року вона не буде йти лижним інструктором, але планує знайти роботу в гірських комплексах.

Зараз в Інтернеті з’явилося чимало пропозицій підзаробити. Чимало лижних комплексів відкрили вакансії. Причому набирають мало чи не увесь штат: від покоївки до адміністратора. У багатьох позиціях виставлені і ймовірні зарплати. Усі від 3000 гривень плюс харчування і проживання за рахунок комплексу.

Заробітки також залежать від обсягу обов’язків, кваліфікації та досвіду роботи. Понад 4000 гривень пропонують лижним інструкторам, адміністраторам, шеф-кухарям. Водночас і вимагають натомість чимало.

Наприклад, для лижного інструктора та інструктора зі сноубордингу, крім професійних навичок, серед вимог: позитивна життєва позиція, приємна зовнішність, грамотність, відсутність шкідливих звичок, знання іноземних мов, вища освіта. Більше того, інструктор повинен мати все спорядження своє: лижі або сноуборд, модель, не старішу 2005 року, маску, черевики, термобілизну тощо. Після співбесіди претендент на інструктора повинен пройти тестування і стажування (90 годин). Після успішних екзаменів його допустять до схилу та людей.
Від барменів вимагають, крім досвіду роботи, знання стан-дартних правил обслуговування, приємного вигляду, консультування і приготування коктейлів та ще й гарну їхню подачу, а також бути молодим, терплячим і стійким до стресів.

Та у більшості випадків працедавці не зважають на вік і стать працівника, досвід роботи чи освіту. На посади помічників на кухні, різноробів, вантажників, завгоспів, обслуговуючого персоналу і навіть на адміністратора можна найматися без спеціальної кваліфікації. Головне, щоб людина хотіла вчитися та володіла елементарними вихованістю та культурою.

Навіть від мангальників та кальянників вимагають лише мінімального досвіду роботи. А більші знання нададуть тут безкоштовно.
Ліна НАГІРНЯК

До речі

Сезонні заробітки також пропонують й гірськолижні курорти Європи. Більшість з них розкидані по всій території швейцарських, французьких, італійських та австрійських Альп. Зважаючи на тривале оформлення документів та візові перепони, про цю роботу варто подбати завчасно.
Тут наймають також на найрізноманітніші посади: від офіціанта, кухаря, бармена, гувернантки – до операторів, ремонтників, лижних патрулів, продавців квитків тощо.
Про оплату роботи потрібно домовлятися. Суттєво доплачують за житло, якщо працівник самостійно його орендує, або надають житло безкоштовно. Можуть запропонувати і проїзний квиток на фунікулер на весь сезон, знижки на покупки в лижних магазинах комплексу тощо.
Також серед плюсів роботи у європейських комплексах – це цілодобове життя гірськолижного курорту. Удень катаються, вчаться, відпочивають. А вночі – розважаються.
23-12-2014, 14:37
Коментарів 0 Переглядів 2 564

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.