RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Луснув банк – як забрати гроші?


У Чернівцях під відділеннями трьох проблемних банків кілька останніх днів збираються вкладники. У двох з них – VAB та "Міський комерційний банк" – клієнти мають змогу отримати свої кошти, доки у банках працює тимчасова адміністрація. Вклади з "Єврогазбанку" вже розпочав виплачувати інший банк – "Київська Русь". Відділення цього банку також є в Чернівцях.

За два дні в Україні луснули відразу три банки. Відділення цих банків працювали і в Чернівцях. Про повну ліквідацію та призначення уповноваженої особи оголосив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 18 листопада банку "Єврогазбанк". Щодо двох інших банків – VAB та "Міський комерційний банк" (City Commerce Bank), то 21 листопада вийшла постанова Нацбанку про те, що їх віднесли до категорії неплатоспроможних. Тож Фонд запровадив у них тимчасові адміністрації, які працюватимуть три місяці – з 21 листопада 2014 до 20 лютого 2015 року. Імовірність того, що банки вдасться врятувати і націоналізувати, як це було з "Укргазбанком", мізерна. Про таку імовірність активно говорили експерти, коли Нацбанк визнав неплатоспроможним навесні цього року "Брокбізнесбанк". Це був один із найбільших банків і, навіть, подейкували, що Фонду гарантування вкладів доведеться мало чи не половину всіх ресурсів віддати вкладникам цього банку. Але банк не встояв, і у червні розпочалася процедура ліквідації "Брокбізнесбанку". У результаті все виявилося не так страшно: частину заощаджень вкладникам банк повернув під час роботи тимчасової адміністрації, а решті клієнтів кошти повертає Фонд гарантування. Відтак 97 відсотків вкладників цього банку отримають свої вклади назад.

Щоправда, згідно із законом, кошти бізнесу та держустанов Фонд не повертає.

Вклади з Єврогазбанку вже повертають


На сайті Фонду детально описано про всі банки, які перебувають у стані ліквідації та ті, у яких працюють тимчасові адміністрації. Також є безліч інформації про права вкладників та механізм повернення коштів. Зокрема вклади з банку у стані ліквідації повертає лише Фонд за особистим зверненням вкладника. Так, установа вже оголосила про початок повернення вкладів з "Єврогазбанку", в якому днями розпочалася процедура ліквідації.

"У зв’язку із прийняттям виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) 18 листопада 2014 рішення №121 про початок ліквідації АТ "Єврогазбанк" Фонд з 25 листопада 2014 розпочинає виплати коштів вкладникам цього банку, – йдеться у повідомленні. – Для отримання коштів вкладники АТ "Єврогазбанк" з 25 листопада 2014 до 06 січня 2015 включно можуть звертатись до установ банку-агента Фонду ПАТ "Банк "Київська Русь". Для отримання гарантованої суми відшкодування вкладникам необхідно звернутись до ПАТ "Банк "Київська Русь" та пред’явити паспорт і документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (іден­тифікаційний номер). Відшкодування також виплачуватимуться іншим особам на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Для отримання коштів на підставі свідоцтва про право на спадщину, спадкоємцям спочатку необхідно звернутися до Фонду. Виплати відшкодувань вкладникам здійснюватимуться у розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень".

Банк повертає кошти сам

"Міський комерційний банк" працює у Чернівцях відносно недовго – з березня 2013 року. Тоді ж ділове видання Forbes визнав "CCB" одним із найуспішніших – банк опинився у топ-десятці. Представництва цього банку є у всіх великих та маленьких містах – майже кожного місяця відкривалося нове відділення. Про те, що у банку виникли проблеми, можна було здогадатися задовго до 21 листопада. Електронне табло, яке щодня висвічувало курси валют, останніми тижнями було вимкнене. Хоча люди продовжували приходити до банку – установа нібито працювала. Та днями Нацбанк оголосив його неплатоспроможним. Так само, як і VAB-банк, під дверима якого збираються вкладники.
У цих двох банках, доки тут працюють тимчасові адміністрації, вкладники можуть отримати свої кошти. Фонд гарантування вкладів нагадує: під час тимчасової адміністрації виплати коштів здійснює сам неплатоспроможний банк у межах його фінансових можливостей, але не більше 200 тисяч гривень за вклад разом з відсотками.

Наразі у Чернівцях вісім проблемних банків: п’ять знаходяться у стані ліквідації, у трьох – працюють тимчасові адміністрації. В Україні таких – 34.
Деталі на сайті www.fg.gov.ua.
Ліна НАГІРНЯК

Школа фінансової грамотності

Як повернути вклад з проблемного банку?

Банки з тимчасовою адміністрацією
Під час дії тимчасової адміністрації виплати коштів здійснює сам неплатоспроможний банк у межах його фінансових можливостей, але не більше 200 тисяч гривень. У зв’язку з цим не потрібно подавати до Фонду заяви на виплату коштів за договорами банківського рахунку та за договорами банківського вкладу, термін дії яких закінчився до введення та під час тимчасової адміністрації у неплатоспроможному банку.
Інформація про час та порядок виплат оприлюднюється оперативно – стежте за офіційним сайтом Фонду.
Під час тимчасової адміністрації вкладники можуть отримати до 200 тисяч гривень своїх коштів, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації. Виплати здійснюються лише за договорами, термін дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні, карткові рахунки) вкладників. Вклади в іноземній валюті перераховуються в національну валюту України за офіційним курсом гривні, встановленим Національним банком України до іноземних валют на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації.

Банки, що ліквідуються
Протягом 30 робочих днів з дня початку виплат вкладник може отримати свої кошти у межах гарантованої суми відшкодування безпосередньо у відділеннях банка-агента. Після закінчення зазначеного терміну виплати гарантованої суми відшкодування відбуватимуться за результатом розгляду індивідуальних письмових заяв вкладників до Фонду. 
5-12-2014, 12:07
Коментарів 0 Переглядів 5 430

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.