RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Якби чекали на державу – втратили б півкраїни»


Щодня в 109-му кабінеті міськради чергові волонтери збирають та роздають допомогу усім, кого торкнулася війна на Сході.

У волонтерському штабі працює 20 добровольців, семеро з них – переселенці. У понеділки та п’ятниці від 14.00 до 17.00 потребуючі приходять на склад, аби отримати необхідне.

Переселенцям
не вистачає їжі


Волонтери кажуть, що люди охочіше допомагають армії, про переселенців згадують рідко.

"Коли зустрічаєш переселенця, ти йому й тато, і мама, і провідник, – розповідає голова громадської організації "Волонтерський рух Буковини" Катерина Пономарьова. – Люди, які приїжджають звідти, патріотичні, розмовляють українською не гірше, ніж ми. Не можна через проросійське налаштування десятої частини Донбасу залишити напризволяще решту".

Волонтер Альона Ігнатьєва говорить: "Розселяємо, де є місця. Зараз з житлом проблеми, люди неохоче беруть до себе переселенців. Ті, хто має гроші, орендують житло. Інші змушені поселятися в селах неподалік міста, у приміщеннях лікарень. Однак, слава Богу, ніхто не залишається на вулиці".

Крім житла, переселенцям катастрофічно не вистачає продуктів харчування.

"Для бійців АТО продукти збираємо за списком, у залізних банках, тобто те, що можна транспортувати. Для переселенців можна приносити все, що їмо вдома. Їм теж потрібна підтримка. Серед двох тисяч переселенців – 700 дітей до 18 років, з яких 221 дитина – до п’яти років. Їм потрібні памперси, одяг, їжа. Не всі батьки одразу можуть знайти роботу, і це потрібно розуміти", – розповідає Катерина Пономарьова.
"Не можна допустити, щоб люди, які приїхали в більшості без нічого, залишалися наодинці зі своїми проблемами у чужому місті. Сам переїзд для них – уже стрес. Адже на Сході в них було все, а тут навіть солі чи лаврового листа під рукою немає", – додає пані Катерина.
За кілька годин у штабі, доки я там перебувала, не зачинялися двері. Люди приносили одяг, продукти, цікавилися, чим можуть бути корисні.
З 09.00 по 19.00 тут щодня чергують волонтери.

"Кожен з нас має сім’ї, роботу, але по черзі працюємо тут. Люди приходять сюди, телефонують і кажуть, що кому потрібно", – додає волонтер Олена.

У штабі переселенцям з Криму та Сходу роз’яснюють, куди звертатися стосовно отримання тимчасового житла, реєстрації, одноразової матеріальної допомоги, переадресування пенсії та державної соціальної допомоги, вирішення питань освіти, медичного обслуговування, юридичних та банківських операцій.

Тих, хто попередив про свій приїзд, на вокзалі зустрічають рятувальники.

В АТО щотижня відправляють автобус

"Для бійців АТО допомога більш об’ємна – збираємо теплі речі, взуття, медикаменти, їжу, – розповідає Катерина Пономарьова. – У магазинах та супермаркетах міста є скриньки з переліком необхідних речей, продуктів та медикаментів для військових. Крім того, відкриті спеціальні рахунки в різних валютах, куди можна перераховувати гроші. Іноді люди приносять продукти чи речі, а відправити бійцям ми їх не можемо, бо це синтетика, яка плавиться, або скляні банки, які дорогою розіб’ються. Тому хочу наголосити, щоб люди, які хочуть допомогти саме бійцям АТО, прочитали перелік необхідного".

"Після отримання повісток або після ротації хлопці зі списком, який дали у військкоматі, йдуть просто до нас. Держава їх нічим не забезпечує. Не купуємо військовим хіба лиш зброю, – зауважує Катерина Пономарьова. – Відправляємо машину щотижня, багато хлопців телефонують просто до волонтерів з передової, кажуть, що потрібно. А ми вже формуємо посилку і відправляємо "Новою поштою" індивідуально".

Люди об’єднуються і допомагають, хто чим може. Хтось дає машину, а хтось зголошується бути водієм. Жінки печуть паляниці, в’яжуть шкарпетки. Найважливіше – ніхто не залишається байдужим.

"Нині збираємо кошти на реанімобіль для бійців. Така машина, оснащена відповідним обладнанням, у рази підвищить шанси на одужання поранених, – розповідає Катерина. – Багато хто вважає, що все має фінансувати держава, але якби ми сподівалися на державу, вже б досі півкраїни захопили".

Пораненим допомагають по замовленню

"Важких поранених у Чернівцях немає, – розповідає Катерина Пономарьова. – Адже невідкладну допомогу їм надають у ближніх госпіталях. У нашому місті бійці проходять реабілітацію – як фізичну, так і психологічну. Необхідність у препаратах є постійно. Тому з медустанов нам телефонують і кажуть, який препарат і на коли дістати для конкретної людини. Купуємо самі або телефонуємо в аптеки міста і просимо допомогти".

Оскільки ліки для поранених замовляють вибірково, то волонтери радять допомагати їм грошима.

"На потреби госпіталю якісь кошти ще виділяються, а от ті, хто проходить психологічну реабілітацію, не мають змоги отримати необхідні препарати, – додає Катерина Пономарьова. – Буває, що мені телефонують і кажуть: якщо не вколоти такий-то препарат протягом півгодини, хворий втратить зір. Це шокуючі речі. Тому для потреб поранених ми відкрили спеціальний рахунок. Іноді цей препарат коштує 200 гривень, але часу на те, щоб шукати гроші, немає. І необхідно, щоб вони були на картковому рахунку, з якого за нагальної потреби їх можна буде зняти"
Наталя Шевчук

Реквізити
ГО "Волонтерський
рух Буковини"

Центральна площа, 1,
Чернівецька міська рада, каб. 109.
Телефон: 0665761862, 0665761863,
E-mail: vrb.chernivtsi@gmail.com
Р/р: гривня 26002051614911 МФО 356282, Приватбанк
Долар: 26006051610494
Євро: 26006051613082
Збір проводиться щодня від 09.00 до 19.00, каб. 109 міськради

Бійцям АТО необхідні
 Зимові спальники, намети, каремати, гольфи (темних кольорів) з натуральних ниток, шкарпетки утеплені натуральні, термобілизна, шапки, цигарки.
 Продукти харчування: консерви в олії, тушонка (тільки в ж/б), чай, кава, їжа швидкого приготування (вермішель "Мівіна", пюре тощо), крупи, макарони, олія, згущене молоко, печиво, цукерки.
 Засоби особистої гігієни: мило, гель для душу, шампунь, пінка для бриття, одноразові станки, зубна паста, щітки, вологі серветки.
 Медикаменти: проти- застудні засоби, краплі для носа, жарознижувальні, пантенол, теймурова мазь: аналоги – гальманинил, формидрон, спазмалгон, дексалгін, кеторол, кетанов, антибіотики у флаконах, хірургічний інструментарій, стерильні замінні скальпелі, шовний матеріал (щовк №3, 4), стерильний перев’язувальний матеріал, дезінфікуючі розчини.
5-12-2014, 11:18
Коментарів 0 Переглядів 2 023

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.