Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Економно та екологічно


Заклади, установи, організації краю через подорожчання газу активно переобладнують системи опалення з газових на твердопаливні.

Установи переходять на активний режим економії енергії. Один із прикладів – коледж будівництва та архітектури.

– Ми не можемо закрити коледж на три місяці. Від такої тривалої перерви постраждає якість знань учнів, – каже Віктор ГАДЖА, заступник директора з навчально-виробничої діяльності, зустрівши нас біля котельні установи. – Тому потрібно вирішувати питання економії. Треба ж із чогось розпочинати.

Ідея переобладнати один котел з газового на твердопаливний визріла у серпні. Інженери-будівельники обговорили, провели розрахунки, і вже у жовтні один із двох спарених котлів готовий працювати на відходах деревини – паливних пелетах.

– Ми запустили котельню минулої суботи. Порахували, що розхід газу за добу нам обходиться у 4000 гривень. Якщо обладнання працюватиме на твердому паливі, то розхід складатиме лише у 1000 гривень за добу, – каже інженер-механік. – За нашими розрахунками, за добу роботи котельні на твердому паливі ми економитимемо 40 відсотків від того, якби грілися лише газом. Запускали обладнання поки що експериментально, але воно працює досить нормально. Надалі побачимо, як воно працюватиме у безперервному режимі.

Котел переробили самотужки

Попередньо установа планує працювати так: при піковій мінусовій температурі для розігріву, наприклад з 06.00 до 10.00, запускатимуть газ. А коли приміщення прогріється, тоді наступні 20 годин підтримуватимуть тепло завдяки пелетам. І так далі: зранку – газ, решту доби – пелети. На вихідні газ взагалі не планують використовувати, система працюватиме лише на твердому паливі.

Наразі обладнання повністю готове до роботи. Пан Віктор самотужки його зробив, налаштував, відрегулював на автоматичну подачу пелет, встановив температурний режим. Ознайомив з нюансами роботи котельні всіх чотирьох операторів. І вже два дні коледж так гріється. Першу машину – 12 тонн пелет – заклад закупив раніше, днями надійде наступна партія твердого палива.

– Цих 24 тонн пелет повинно вистачити до Нового року. На два місяці опалення установа витратить орієнтовно 40 тисяч гривень. Якби грілися лише на газі, довелося би витратити, напевне, до 100 тисяч гривень, – зазначив пан Віктор. – За сезон опалення – за шість місяців, ми плануємо зекономити 200 тисяч гривень. Це мінімум.

Випускник ще радянської Ленінградської інженерної академії припускає, що з наступного року коледж взагалі зможе відмовитися від газу. І всю котельню планують переобладнати на роботу на твердому паливі.

"Щоправда, для цього потрібно купити нові сучасні циркуляційні насоси. Вони коштують дорого, але обладнання окупиться за один сезон за рахунок економії на твердому паливі", – переконаний інженер.

Досвід роботи до коледжу приходили переймати й інші навчальні заклади Чернівців.

Відмовилися від вугілля

Переваги використання твердого палива не з чуток знає і Юрій ЗИНИЧ директор Черешського психоневрологічного будинку-інтернату, що на Сторожинеччині.

– У нас ніколи не було газу, тож ми завжди користувалися твердим паливом: дровами, відходами деревини та вугіллям. Найбільше сподівалися на вугілля. Але цього року ми уклали угоду з виробником паливних брикетів, – каже керівник установи. – Я зробив розрахунки і зрозумів, що зараз набагато вигідніше замінити вугілля паливними брикетами. З одного боку, зараз хорошого вугілля дістати дуже складно – сортового вугілля, яке дає високий коефіцієнт корисної дії, сьогодні важко знайти. З іншого – дуже дорого. За кілокалоріями паливні брикети дають таку ж віддачу, як і вугілля, а за ціною виходить набагато дешевше. Та й зольність брикетів значно нижча, ніж у вугілля. З вугілля залишається понад 30 відсотків відпрацьованого каміння, а з паливних брикетів – три відсотки попелу. Вугілля виділяє шкідливі викиди в атмосферу, а з брикетів викидів майже немає.

Цього року інтернат повністю перейшов на дрова та паливні брикети. І на сьогодні, на весь опалювальний сезон установа на 100 відсотків забезпечила себе твердим паливом.

Тим паче, за паливними брикетами та пелетами далеко їздити не треба, все у достатній кількості виготовляється у нас. Також пан Юрій рекомендує переходити на більш сучасні та економні котли. Українські виробники – Львів, Житомир, Київ – виготовляють твердопаливні котли з дуже високим ККД. Це обладнання не дешеве, але воно окупиться за один сезон за рахунок економного палива", – переконує керівник закладу.

Споживання газу зменшують

Саме цими днями їде новий твердопаливний котел вітчизняного виробництва з Київщини до Хотинського психоневрологічного будинку-інтернату. Директор Олександр ВОЛЬСЬКИЙ розповів, що цього року вирішив підстрахуватися:

– Я не впевнений, що газ у нас буде завжди. Колега з Черешу (психоневрологічний будинок-інтернат, – авт.) порадив перейти на тверде паливо. Я вперше в житті побачив паливні брикети. Але порахував, зважив всі "за" і "проти" й наважився. Останні вісім років ми користуємося лише газом. А тепер ми підстрахувалися і встановимо ще й твердопаливний котел. Він буде працювати паралельно із газовим. Наприклад, якщо не буде тиску газу, то запустимо котел на брикетах. Тож не пропадемо. Тим паче, днями отримав дзвінок з Донбасу. Нас запитували, скільки ми можемо прийняти хворих з Донеччини. Там є проблеми з проживанням та харчуванням. Тож 30 осіб ми готові прийняти. Сьогодні жити і сподіватися на "авось" – ми не можемо. І канікули, як, наприклад, установи освіти – ми не можемо собі дозволити ані на годину. 
Ліна НАГІРНЯК
Автор: Наталія Шморгун

Рейтинг:
(голосів: 1)
10-11-2014, 14:12
Коментарів 0 Переглядів 2220

Хвороба не відступає: скільки нових випадків COVID-19 виявили на Буковині за добу
Сьогодні коронавірус підтвердили знову у майже 400 буковинців
Як голосувала Чернівецька область: ЦВК оприлюднила перші результати виборів
На сайті Центральної виборчої комісії уже доступна інформація про результати виборів у чотирьох радах на Буковині
«Червона» зона: уряд встановив нові обмеження у Чернівецькій області
Чотири райони Буковини і два міста увійдуть до "червоної" зони карантинних обмежень з понеділка, 2 листопада
Популярне Коментують
• Новини










«Краще би вибори перенесли на весну». Блог Марини Кавкало
Перед виборами кандидати так активно взялися щось робити, що треба було вибори відкласти. Хай би ще щось відремонтували
І пільговий проїзд, і талони на ікру…Блог Юлії Леськової
Часто буваю випадковим свідком різних розмов між пасажирами громадського транспорту
Ребус  із  багатьма  невідомими
Наші вибори – то завжди певна загадка
загрузка...
Лабораторія «МедЛаб» проводить аналізи на виявлення герпевірусних інфекцій*

Пропонуємо вашій увазі опис аналізів на герпевірусні інфекції, які виконуються в нашій лабораторії.
«Мене це стосується. А тебе?» – стартує національна благодійна акція на користь онкохворих дітей*

Каси супермаркетів "АТБ" по всій країні заполонили благодійні товари, обличчям яких стали українські зірки: “Мене це стосується. А тебе?”
Стильні вишиті сорочки, плаття і костюми: у магазині «Svitla Vushuvanka» у Чернівцях знають, що пасує українцям!*

У Чернівцях оригінальні варіанти вишиванок пропонує магазин традиційного одягу і аксесуарів Svitla Vushuvanka.
«Повзуча» інфекція – герпес. Причини, симптоми. Де можна здати аналізи в Чернівцях?*

Про симптоми, профілактику та лабораторні дослідження герпесу – у матеріалі.
Брендинг сьогодні: 6 актуальних запитань-відповідей*

Про що важливо пам'ятати, наважуючись на зміни образу торгової марки розповідають Ігор і Наталя Суворови, власники брендингового агентства Wizart.
Соковите м’ясо з мангалу, смачні страви з печі, п’янкі коктейлі і крутий кальян! Траторія «Gorno» на вулиці О. Кобилянської чекає на вас!*

Якщо ви хочете смачно поїсти, не витративши на обід всі заощадження, і при тому приємно провести час, насолоджуючись атмосферою, тоді траторія "Gorno" ідеальний варіант для вас
Буковина онлайн: замовлення продуктів в інтернет-магазині «АТБ»*

Наразі чималої популярності серед покупців набув перший в Україні продуктовий інтернет-магазин "АТБ" повного циклу.
Контроль за фінансами та компетентна бухгалтерія: як підприємцям успішно вести бізнес під час карантину*

Як вести бізнес під час карантину, щоб не опинитися на мілині, розповіла [b]засновниця та директорка консалтингової компанії "DARCHUK consulting" Галина ДАРЧУК.