RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«Вкладаємо душу у страви»


Пропонують шурпу, лагман, плов, манти, янтик, самсу, пахлаву. Заварюють ароматну каву на гарячому піску. А за татарськими чебуреками шикуються великі черги.

Нас зустрічає симпатична господиня у хусточці, обіймає, наче дорогих гостей. Вибачається, що чоловіка Енвера Кадирова зараз немає – пішов у справах. Над входом вивіска з назвою кафе "Халял". У невеликому приміщенні затишно і чисто. Надіє пригощає нас гарячими, тільки-но спеченими чебуреками. Вони справді надзвичайно смачні. Це підтверджують і відвідувачі, які безперервно заходять до кафе. Незабаром утворюється чимала черга з двох десятків людей. "Тут дуже смачно готують і гарно обслуговують, – каже молодий чоловік. – Щодня беру чебуреки для всіх наших працівників. Інколи приходимо сюди обідати. Плов і манти – пальчики оближеш. Принаймні я таких ще не їв".

"Готуємо за старовинними рецептами"

– Нас у Хотині знає вже багато людей. Підходять на вулиці, вітаються, кажуть, що готуємо смачно. Нам це приємно. Допомагають мої сестра і брат, які також приїхали сюди зі своїми сім’ями, – Надіє знайомить нас зі своєю сестрою, яка виходить із кухні.

– Люди постійно приходять, то ніколи відпочивати, – запевняє Хадіджа. – Щодня місимо до 15 кілограмів тіста і печемо кілька сотень чебуреків.

– Маєте якийсь секрет, що вони такі смачні? – запитую.

– Жодного секрету немає, – ніяковіє жінка. – Просто треба вкласти свою душу, тоді все буде смачне. Готуємо з гарними думками і побажаннями доброго здоров’я. Намагаємося подавати все свіже, не обманювати, бо це забороняє наша мусульманська релігія. На обід варимо шурпу – наваристий овочевий суп із телятини, манти – великі пельмені, приготовлені на парі, лагман – відварна локшина з овочевою підливою.

– А Енвер варить плов у казані на відкритому вогні, – підключається до розмови Надіє. – Печемо чебуреки з м’ясом, твердим сиром і рожевими помідорами. Янтик готуємо за старовинним рецептом наших бабусь. Печеться він на сковорідці, змащеній вершковим маслом. Готуємо різні татарські солодощі, зокрема пахлаву, яку продають у Криму біля моря.

"Захищав права кримських татар"

"Я приїхала з трьома дітьми. Старший син ходить до школи, донька відвідує підготовчу групу, найменший – у садку. Спочатку дуже сумували, а зараз вже почали звикати, – розповідає Хадіджа. – Нам подобається у Хотині. Навколишня природа нагадує рідні місця.
До кафе заходить високий молодий чоловік. "Це Енвер", – каже Надіє.

– Тяжка доля випала кримським татарам. Уже четверте покоління змушене покидати рідну землю. Я народився в Узбекистані, куди депортували мою родину, – пригадує Енвер Кадиров. – Батькові тоді було лише чотири роки. По дорозі багато татар загинуло. Їм довелося тяжко працювати, голодувати. Ми змогли повернутися на батьківщину у 1990-х роках. Чим я тільки не займався: будівництвом, садівництвом, ландшафтним дизайном. А в 2010 році ми створили громадську організацію "Правозахисний рух Криму", яка вирішувала проблеми кримських татар. Коли почалася російська окупація Криму, почали щезати наші громадські активісти. Це триває й досі.

"Сусіди принесли картоплю і молоко"

Надіє через соціальну мережу дізналася про чернівецьких волонтерів, зв’язалася з ними по телефону. "Першим поїхав я, – розповідає Енвер.
– Завантажив бус найнеобхіднішими дитячими речами і ліжечками, адже в нас із Надіє п’ятеро дітей: троє доньок і двоє синів. Волонтер Катя повезла мене в село, показала будинок, куди можна було вселитися. А я запитав: "Чи є таке місце, де ми могли би реалізувати свою релігію, культуру, зайнятися чимось, щоб прогодувати свої сім’ї". Вона назвала Хотин. Досі я ніколи не чув про це містечко. Зайшов у книжковий магазин, придбав історичний довідник. Відкрив його, почав читати. Дізнався, що Хотин пов’язаний з історією кримських татар. І зрозумів, що хочу тут жити. Зустрівся з губернатором Буковини і мером Хотина, розповів про свої плани. Вони пообіцяли підтримку. Вдячний хотинчанам, які прийняли нас дуже добре. У перші дні жінки на місцевому ринку пригощали мене сметаною. Я купував хліб і так харчувався. А коли приїхала Надіє з дітьми, сусіди принесли картоплю, цибулю, молоко, м’ясо. Я перевівся на юридичний факультет ЧНУ, зареєстрував у Чернівцях нашу громадську організацію".

Щоб прогодувати сім’ю, Енвер Кадиров вирішив відкрити кафе національної кухні. "Орендували приміщення колишнього бару "У каміна", – пояснює чоловік. – Відкрили "Халял" першого вересня – на мій день народження. Запросили нових знайомих. Вони розповіли про нас своїм друзям. І так ми стали відомими".

Енвер пригощає мене пахучою кавою, яку заварив на гарячому піску. Показує проекти туристичного розвитку Хотина та етнографічного поселення, які розробив його друг: "Наш проект називається "Брама століть". Його мета – привабити якнайбільше туристів до Хотина. Ми пропонуємо створити етнографічні поселення народів, які залишили свій слід в історії містечка".

– Дуже сумую за своїми батьками, друзями, ріднею. Інколи серце розривається від туги, плачу, як мала дитина, – Енвер опускає голову, щоб не видно було його сліз. – Побороти ностальгію допомагають робота і мої плани. Хочеться втілити їх у життя. 
Надія БУДНА
4-10-2014, 10:03
Коментарів 0 Переглядів 3 700


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.