RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Справно платите? Відріжемо


Якщо буковинці перебиратимуть надлишок електроенергії, відмикатимуть насамперед великих споживачів. Парадокс у тому, що ці підприємства зазвичай є справними платниками та слухняними абонентами.

– З 11 серпня, з часу, коли були введені обмеження споживання на електроенергію, область збільшувала потужність споживання лише один раз – 18 числа. "Укренерго" нам дало завдання відімкнути від споживання споживачів першої черги, – сказав нещодавно на брифінгу Олексій ШЕКЕТА, голова правління "Чернівціобленерго". – Але ми це не зробили, бо ми не зацікавлені залишати споживачів без світла. Тим паче, один випадок – це не система. Нас зрозуміли і штрафних санкцій підприємству не було нараховано. Але якщо випадки перебору електроенергії будуть повторюватися, система відмикатиме електроенергію споживачам автоматично.

Безпека залежить від світла

За словами керівника компанії, коли область споживає електроенергії понад встановлену норму, енергетики змушені відімкнути від постачання споживачів: розпочнуть із великих споживачів. Передусім під обмеження потраплять юридичні особи – підприємства, які споживають найбільші обсяги електроенергії. Зокрема, "Кварц", тролейбусне управління, Калинівський ринок, "Колос", Депот та інші. Таких є багато. Лише до списку 21-ої черги внесені побутові споживачі. Тому сьогодні про обмеження постачання електроенергії пересічним споживачам не йдеться. Але, якщо буде відімкнено підприємства першої черги, то пересічні споживачі це також відчують. Скажімо, у години пік не ходитимуть тролейбуси або не працюватимуть фірми, розташовані у торговельному центрі магазини, кафе. Може розморозитися продукція у морозильних установках на Калинівському ринку. Це у кращому разі. А за гіршого сценарію обладнання просто може вийти з ладу (до речі через перебої у постачанні такі випадки на Буковині і без цього є регулярними). А що казати про підприємства, які мають безперервний цикл виробництва і його зупинка може не лише зіпсувати обладнання, а завдати значно більшої шкоди не лише самому підприємству, але й місту загалом.

– Про обмеження споживання електроенергії нашим підприємством енергокомпанія повинна попередити нас завчасно. Коли саме станеться обмеження, у які години тощо. Такі умови укладеної угоди між нашими компаніями, – пояснили на заводі "Кварц". – Нас відімкнути від постачання електроенергії – неможливо. Нам можна лише знизити обсяги споживання. Адже у нас є вибухонебезпечне виробництво. І якщо "відрізати" електроенергію, завод може вибухнути.

Обмежать виробництво

До перших черг на відключення потрапили передусім підприємства-виробники, робота яких напряму залежить від електроенергії. І будь-яке обмеження може завдати збитків не лише самому підприємству, але й матиме значно серйозніші наслідки.

– Про можливі обмеження електроенергії нашому підприємству я почув по телевізору, – зазначив Ігор КІБІЧ, керівник підприємства "Колос". – Гадаю, що в юридичному полі можна знайти безліч аргументів, щоб захиститися від подібних рішень. Енергетики мають розуміти, що такі дії матимуть серйозні наслідки. Наша продукція повинна зберігатися за певних температур. І ми робимо все, щоб економити електроенергію. З іншого боку, ми справно сплачуємо ті обсяги електроенергії, які споживаємо. І якщо нас обмежуватимуть у споживанні, то я не зможу виготовляти продукцію у необхідних обсягах. Арифметика проста: чим більше я вироблю продукції, тим більше я плачу податків і область буде багатшою. На Буковині не так багато виробничих підприємств, які суттєво поповнюють бюджет. Сьогодні обмежити ці підприємства – область втратить набагато більше, ніж виграємо від економії електроенергії. Треба ж розуміти, які можуть бути наслідки. І врешті-решт треба бути патріотом свого краю.

Підприємці кажуть, що влада краю мала би звернути увагу на подібні заяви монополіста. І взяти ситуацію під свій контроль.

Економити потрібно всім

Буковинський бізнес дивується, чому енергокомпанія пішла саме таким шляхом економії. Чому підприємства, які вчасно розраховуються за спожиту електроенергію, повинні потерпати. А боржники і далі користуватимуться електрикою.

На чернівецьких підприємствах нагадали, що населення споживає 85 відсотків електроенергії, а промисловість – лише 15. Тож вирішувати проблему економії можна й не таким кардинально збитковим чином.

Втім, такий стан речей несправедливий, погоджується і голова правління обленерго. "Нещодавно Калинівський ринок "підставив плече" водоканалу – погасив частину його боргів. А зараз ринок потрапив у список першої черги на відключення", – зазначив Олексій Шекета.
Відтак, всі стали заручниками кризової ситуації на ринку енергоресурсів. Тож щоб не страждали усі буковинські споживачі, варто кожному долучитися до економії.

За розрахунками енергетиків, якщо кожна четверта сім’я вимкне одну лампочку потужністю у 100 Ват, область зекономить 10 МегаВат. Цього буде цілком достатньо, щоб проходили моменти навантаження безболісно. Енергетики наполегливо просять буковинців у години-пік: з 08.00 по 11.00 та з 20.00 по 23.00 максимально економити електроенергію.

Наразі йдеться про термін обмеження споживання електроенергії до кінця серпня. Втім, не виключено, що цей термін буде продовжено. Зважаючи на те, що день стає все коротшим, а невдовзі похолодає, об’єми споживання електроенергії помітно збільшаться. n
З огляду на те, що кризова ситуація в енергетиці найближчим часом не виправиться, припускаємо, що обмежений режим споживання можуть продовжити.
Ліна НАГІРНЯК
29-08-2014, 16:47
Коментарів 0 Переглядів 2 007

Теги -

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.