RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яценюк і Фірташ поділять міськраду?

Доки депутатський склад міської ради імітує діяльність, деякі місцеві політики уже взялися за власні передвиборні кампанії. Зокрема ті обранці, які ще нещодавно співпрацювали з попереднім режимом, нині роблять все можливе й неможливе, аби зберегти прихильність електорату на наступних виборах.

Так, депутати-"перебіжчики", "тушки" та інші одіозні фігури місцевого політикуму нині активно взялися допомагати бійцям у зоні АТО, шукати компромат на нове міське керівництво та дивувати чернівчан все новими спектаклями у сесійній залі ратуші. Щоправда, політичні експерти вважають, що такі популістські дії в очах виборців більше нагадують клоунаду, а спричинені вони нестримним бажанням обранців "втриматись" у депутатських кріслах.

Ми спробували спрогнозувати, яким буде нове скликання Чернівецької міськради, і чи позбудеться депутатський склад недобросовісних політичних діячів.

Наша міськрада - віддзеркалення парламенту

Те, якою буде нова міська рада і хто в неї входитиме, здебільшого залежить від політичних розкладів "нагорі", вважають політологи, опитані кореспондентом "МБ". Мовляв, ратуша завжди демонструвала повне віддзеркалення Верховної Ради.

Водночас експерти впевнені, що чимало колишніх регіоналів і "тушок" "розбіжаться" по політичних силах, які пов’язують із олігархом Дмитром Фірташем. Зокрема одіозні фігури міськради спробують "примкнути" до провладної "Солідарності", УДАРу чи Радикальної партії Олега Ляшка. Якщо ж не вийде цього зробити, то об’єднаються довкола вже відомої на теренах Чернівців партії "Рідне місто", за якою стоять вчорашні прибічники екс-секретаря міськради Віталія Михайлішина. Натомість "тушкована" "Батьківщина", яка нині об’єднує у міськраді групу депутатів, яких вигнали у 2011 році зі справжньої "Батьківщини" за співпрацю з регіоналами, й архаїчна "Наша Україна", очевидно, з місцевого політикуму зникнуть.

– У нас перегрупування відбуватимуться залежно від того, як у парламенті відбуватиметься розстановка політичних сил після позачергових виборів, – каже "МБ" політолог Ігор МЕЛЬНИЧУК. – Очевидно, наступні вибори до міської ради знову пройдуть на основі боротьби прибічників Яценюка (нинішнього глави уряду) та Фірташа (олігарха, видачі якого добивається від Австрії ФБР). Спрогнозувати, якими будуть шанси кожної когорти, нині важко. Бо зараз незрозуміло, чи піде Порошенко на вибори зі своїм проектом "Солідарність", а чи піде він блоком із іншими силами. Як вони, скажімо, "перетягуватимуть" "Батьківщину"

– Новий склад міськради буде зовсім іншим, ніж є зараз, – вважає директор Буковинського центру виборчих технологій Ігор БАБЮК. – Завжди наша міськрада була віддзеркаленням того, що відбувається в парламенті. Щоправда, з "перекосами": бо комуністів у нас не було ніколи. Гадаю, говорити про це ми зможемо тільки тоді, коли відбудуться вибори до Верховної Ради. Нині маю сумнів, що місцеві вибори будуть із парламентськими – бо зараз вони хочуть провести вибори до ВР за дуже швидким сценарієм. Тож, місцеві вже відбудуться пізніше. Хто увійде до парламенту, той потрапить і до міськради: "УДАР", Радикальна партія Ляшка, "Батьківщина", "Свобода"

– Якщо ретранслювати на Чернівці картину України, то до нової міськради, напевне, потрапить "Батьківщина", – каже політолог Ігор ГАВРАДА. – Можливо, могла би позмагатися "Свобода". Дуже "гарно" на всеукраїнському рівні виглядає зараз Ляшко. Але ми не бачимо нині жодних рухів по створенню партійної організації політика на Буковині. Мабуть у міську раду може потрапити і пропрезидентська "Солідарність", однак про створення її крайової організації у Чернівцях сигналів ще не було.

Частина старих депутатів збереже мандати

Шанси потрапити до міськради у нинішніх депутатів, які встигли себе дискредитувати є, але вони чимраз зменшуються, вважають політологи. Проте, аби втриматися міцніше за мандат, обранці продовжуватимуть грати на виборах за "старими" сценаріями: підкупом, "червоними ручками" й продуктовими наборами.

– Я підтримую еволюційний шлях розвитку: наступна Верховна Рада, обласна чи міська повинна бути більш проукраїнською та більш народною, ніж попередні, – каже Ігор Мельничук. – Відповідно, дотримуюся цієї думки і зараз – громадяни, які вже були депутатами, мають назавжди звільнити крісла у міськраді. Я сподіваюся, що зрадників ми не побачимо у наступній міськраді.

– Якщо залишиться мажоритарна складова виборів, то ці люди, безперечно, мають шанси "пролізти" до міськради, – каже І. Бабюк. – Вони будуть використовувати свою фінансову силу. В іншому випадку, гадаю, люди не голосуватимуть за одіозні політичні сили. Можливо, й вестиметься тиск, щоб такі партії, як ПР і комуністи, взагалі не пройшли.

– Я не знаю, чи всі ті депутати, хто "прославився", попадуть у міськраду, – каже І. Гаврада. – Але якась частина старих депутатів таки "перекочує" в новий депутатський склад. Говорити про персоналії важко. Подивимося, кого включать у партійні списки, а хто йтиме по "мажоритарці". Скажімо, з "Батьківщини" Олег Стецевич може претендувати на місце депутата. Кушнірик пройде обов’язково. А ось шанси тих, кого називають "тушками" і "перебіжчиками" нині значно менші.

Щодо мажоритарних округів, то у випадку, якщо збережеться пропорційно-мажоритарна система, "пробиватися" тут будуть і "грошовиті" кандидати і ті, хто має авторитет.

– Будуть спроби від ряду одіозних фігур знову "пробитися" у міськраду, – каже Ігор Мельничук. – Недарма нині "піариться", на чому тільки може, Володимир Бешлей. Гадаю, частина наших політиків, які роблять кар’єру на скандалах, намагатимуться ще раз спробувати пройти по "мажоритарці". До цієї "компанії" можна віднести і Василя Забродського, і Віктора Довганича, і Віталія Михайлішина… Але я, як виборець, на таке би не розмінювався. Бо загалом вся міськрада – то таке болото! Тут немає таких фігур, про які би говорили з гордістю, як раніше: чи піде на вибори Олег Панчук (науковець, громадський діяч, внук Ольги Кобилянської, – авт.) або Леонтій Сандуляк (колишній посол України в Румунії, один із засновників Народного руху і Зеленого світу на Буковині, – авт.). Ці люди не були кон’юктурниками. Отже, не виключаю, що чимало з нинішніх одіозних персонажів у міськраді, згодом стануть "ягнятами", вступивши до пропрезидентських таборів.

– Виграти на "мажоритарці" зможуть люди, які нормально сприймаються населенням і не мають за собою великих "шлейфів" і "косяків", – впевнений Ігор Гаврада. – Гадаю, час у міськраду "вливати" абсолютно нових молодих людей на зразок волонтерів чи активістів. Таких, як Наталя Бочарова чи Тарас Прокоп.

Яценюк і Фірташ поділять міськраду?


Мер буде формувати свою більшість

Навіть після повної зміни політичних лідерів в Україні, міськрада досі не сформувала нову більшість. Чи отримає нова рада її після наступних місцевих виборів?

– Міський голова буде максимально формувати свою більшість, – каже Ігор Бабюк. – Він максимально проводитиме людей, щоб була "своя" більшість у міськраді. Причому це він робитиме і через мажоритарні округи, і через різні політичні партії – в тому числі долучатиме й колишніх регіоналів, які нині співпрацюють з Каспруком. Думаю, під них спеціально "зачищатимуть" округи або під них робитимуть місця у новостворених активних партіях. Щоправда, самому Каспруку треба буде ще виграти наступні вибори мера, які відбудуться разом із виборами ради восени 2015 року, якщо в країні не станеться нових політичних катаклізмів.

– У Чернівцях люди дуже виважені, а часом занадто толерантні. Тож іноді можуть складатися коаліції дуже різної і несподіваної конфігурації, – каже Ігор Гаврада. – І те, якою буде більшість у міськраді, залежить тільки від результатів виборів.

Думка

Нічого не зміниться, доки олігархи не припинять ігри за "шкурняк"

Анжела БАЛАК, керівник підприємства "Балакком":

"У нас криза державної політичної системи, а не лише Чернівецької міськради. Тому в нашому місті навряд чи щось зміниться навіть після виборів – бо, як відомо, риба гниє з голови. Доки в нас керують олігархи та воюють за свої шкурні інтереси, доти говорити про щось конкретне і конструктивне буде неможливо.

Мені здається, що у Чернівцях люди при владі тимчасові. Їх призначили на кризовий період, коли наша держава хвора. І все нині в їхніх руках. Якщо вони хочуть продовжувати свою діяльність у владних кріслах, то вони би спілкувалися в іншому руслі з підприємцями. А не з позиції якихось ультиматумів і тиску. Ці речі не діяли, коли був Янукович. А зараз тим більше не діють. Тому я вважаю, що проблема нашої влади в тому, що вони не розуміють, що Майдан і Небесна сотня змінили суспільство. І не варто політикам намагатися далі грати за старими правилами".

Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
21-08-2014, 10:44
Коментарів 0 Переглядів 2 782

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.