RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Сапер - не супергерой, а професіонал"

На Донбасі терористи мінують дороги, поля, мости, залізничні колії, будинки. Чимало військових і мирних мешканців підірвалися на мінах та інших вибухових пристроях. Нині від дій терористів не застрахований жоден регіон країни та будь-який важливий об’єкт.

Як уберегтися від вибухових пристроїв та роботу сапера, розмовляємо з начальником відділу вибухотехнічних та пожежотехнічних експертиз науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС в області Олександром Матвейчуком.
Із 38-річним Олександром ми зустрілися у відділі, який він очолює. Тут працює п’ятеро осіб. Четверо закінчили Кам’янець-Подільський військово-інженерний інститут – єдиний заклад в країні, де готували військових саперів. Один спеціалізується на пожежах.

"Самі зробили робота-сапера"

– Коли надходять повідомлення про замінування у Чернівцях чи в області, одразу ж викликають нас, – розповідає Олександр. –І вдень, і вночі. На анонімні повідомлення про замінування виїжджаємо разом із працівниками кінологічного центру. Там є службові собаки, які навчені шукати вибухові пристрої та речовини. Перевіряємо всі підозрілі предмети. Це можуть бути залишені кимось сумки, валізи, пакети, коробки з-під цукерок, сміттєві баки, будівельні відходи. Основне правило сапера: не знаєш, що там є, – не рухай, а якщо знаєш – тим більше не рухай, якщо хочеш жити. Я був командиром саперного взводу в армії. Зараз маю допуск до виконання вибухотехнічних робіт.

Виходимо з Олександром на подвір’я, де він показує нам автомобіль, на якому виїжджають на завдання. Це ціла лабораторія на колесах.

– На жаль, у нас немає дорогих вибухозахисних костюмів. Зате маємо бронежилети шостого класу захисту, каски, – показує Олександр. – Спецобладнання для знешкодження вибухових речовин коштує дуже дорого. Тому намагаємося самі щось придумати. Я, приміром, змайстрував цю установку на колесах для зручного використання бронещита. Ось гідроруйнувач, яким знешкоджуємо невідомі предмети. А ось наш саморобний робот-сапер, оснащений камерою, який зробили працівники нашого відділу ще 15 років тому. Це самороробний вибухозахисний контейнер із автомобільних шин. У ньому ми перевозимо вибухонебезпечні предмети.

"Розтяжки з гранат можуть зірвати важливу операцію"

У відділі є ціла колекція навчальних макетів вибухових пристроїв, з якою нас знайомить Олександр. "Ось така міна може "викосити" осколками все в радіусі десятків метрів. Якщо, приміром, у цій зоні знаходиться взвод із 30 солдатів, то ніхто не залишиться живим, – каже сапер. – Це так звана вистрибуюча міна, зроблена у вигляді склянки. Вона є на озброєнні як української, так і російської армії. Ця міна вистрибує вгору на метр і, вибухаючи, поражає осколками все живе в радіусі 25 метрів. Якщо на полі буде встановлено 10-20 таких мін, то можна тільки уявити, скільки загине військових.

– Зараз у зоні АТО буде багато роботи для саперів, адже там тисячі замінувань.

– Коли дивлюся новини, особливу увагу звертаю на повідомлення про замінування на Сході й роблю певні висновки. Часто терористи використовують саморобні вибухові пристрої. Вони можуть бути повністю промислові, але застосовуватися не за призначенням. Скажімо, зі звичайної гранати вони роблять розтяжки. Для цього не потрібно спеціальних знань. Бойовик може не знати весь принцип дії гранати, але легко розтисне вусики, зніме кільце чеки, протягне дріт або шнур. При вибуху спочатку чути голосний попереджувальний хлопок, а через три-чотири секунди – вибух. Якщо людина підготовлена, то вона миттєво відреагує – зробить два кроки в бік і впаде на землю. Такі розтяжки з гранат у високій траві можуть зірвати важливу операцію чи атаку військових підрозділів. Гранату з витягнутою чекою терористи можуть покласти під вбитим або пораненим військовим. Тому підходити до нього небезпечно.

"Можуть використовувати промислову вибухівку"

– Які ще вибухові пристрої застосовують терористи?

– Я бачив по телевізору, як виносили з адмінбудівлі в Слов’янську протипіхотні та протитанкові міни. Одна протитанкова міна містить від шести до восьми кілограмів вибухової речовини. Тобто це потужна фугасна бомба, призначена для знищення танків. Хоча її корпус можуть застосовувати і для замінування приміщень та зірвати по дротах або по радіосигналу з далекої відстані. До пошуку фугасів і прикопаних мін на автодорогах потрібно обов’язково долучати спеціально підготовлених собак.

На Сході дуже розвинена гірничодобувна промисловість, для якої готують професійних підривників. Усі проходи в шахтах роблять за допомогою промислової вибухівки. Терористи можуть використати її для замінування. Вони викрали велику кількість такої вибухівки і навіть захопили в Луганську підприємство з виготовлення вибухових речовин.

Тому нашим військовим треба бути дуже обережними на звільнених від терористів територіях. Поки будівлі не перевірять спеціалісти, туди не можна нікому заходити. Особливу увагу слід приділяти приміщенням, де проживали бойовики. Тут розтяжки з гранат можуть бути за кожними дверима.

– Нещодавно повідомляли, що у Слов’янську знешкоджували вибухонебезпечні предмети шляхом підриву безпосередньо в адмінбудівлі…

– Зрозумійте, це не голлівудський фільм, де герой сидить над бомбою і розмірковує, який дріт перерізати: червоний, синій, зелений. Останньої секунди він таки вгадує і рятує все місто від загибелі. Насправді все зовсім по-іншому. Навіть найкращий спеціаліст не може розмінувати всі вибухові пристрої. Бувають такі "пастки" і "сюрпризи", що їх неможливо знешкодити. Це може зробити тільки людина, яка це придумала. Сапер – не камікадзе, щоб йти на видиму смерть. Тому, якщо не знаєш, що там насправді є, то краще не ризикувати. У цих випадках можна застосовувати роботів. (Надія БУДНА)
Редактор: Igor
19-07-2014, 19:46
Коментарів 0 Переглядів 2 651

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.