RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Найбільший хабар у чернівецькому вузі – 10 тисяч гривень. Його отримав відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ в 2011 році. Останній випадок хабара правоохоронці зареєстрували місяць тому. Викладач ЧНУ отримав 3,5 тисячі гривень.

11 хабарів за три роки у вузах Буковини. Такі офіційні дані правоохоронців. Дивує така незначна кількість. Невже в буковинських вузах корупція практично відсутня, адже 11 випадків отримання "неправомірних грошових вигод" досить незначна? Правоохоронці виправдовуються: не кожен, у кого вимагають хабар, хоче звертатися до них із заявою. Та навіть ця кількість більша, ніж кілька років тому. А ще зазначають: розпочинається вступна кампанія, і для деяких викладачів вузів це "жнива".

За грати ніхто не сів

– Ми залежимо безпосередньо від скаржника, який готовий у подальшому з нами співпрацювати й допомагати викрити хабарника, – пояснює Олег Степенюк, тимчасовий виконувач обов’язків заступника начальника управління держслужби боротьби з економічними злочинами УМВС в області. – Зазвичай до нас звертаються батьки й саме під час вступної кампанії. Людина приходить до нас зі зверненням, не передаючи коштів. Ми помічаємо спеціальним розчином гроші людей, які вони повинні дати. Реагуємо на таке звернення впродовж доби – якщо вранці повідомили, можемо вже ввечері затримати. Привілеїв немає ні для кого – затримати можуть і ректора, і викладача. Хабарі беруть переважно в "твердій валюті" – доларах.

Останнім часом стало більше анонімних скарг. На них ми теж реагуємо і здійснимо відповідні заходи. Але, як правило, анонімні скарги не мають підтвердження.

Найбільше затримань у Чернівецькому національному університеті, бо там найбільше факультетів, деканатів. Щодо кожного факультету у нас є напрацювання. Навіть зараз проводиться низка заходів із приводу затримання хабарників, про які повідомимо у подальшому.
Останнє затримання було на початку червня викладача ЧНУ. Хабар дали за захист дипломної роботи.

Коли затримуємо за хабар, всі запевняють, що це їм підкинули. Але коли бачать себе на відео, чують, що казали, то визнають провину. Але ніхто із вказаних посадовців реального терміну ув’язнення не отримав. Обходяться штрафними санкціями або умовними термінами.

Студенти скаржаться ректору

Доки не буде рішення суду, викладачі, яких звинувачують в отриманні хабара, мають право працювати. Але ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук каже, що у нього алгоритм простий – такого викладача просять написати заяву на звільнення за власним бажанням. Реакція буває різна. А ще зазначає, що проблема хабарництва у вищій освіті справді є, але не вона є центральною.
Степан Васильович переглядає список і коментує кожен випадок, що стався за останні кілька років.

– Секретар приймальної комісії, якого звинуватили в отриманні хабара, був одразу відсторонений від роботи в приймальній комісії, – розповідає Степан Мельничук. – Коли це сталося, всі в університеті були дуже здивовані, бо це порядний чоловік. Після всіх перипетій він залишився працювати викладачем.

2012 року у хабарі був звинувачений завідувач кафедри педагогіки. У цьому випадку скажу, що викладач і справді поводився неналежним чином, і громадська думка не була на його боці. Він був звільнений з університету.

На початку нинішньої сесії був ще один випадок хабарництва. Нині ведеться слідство. Викладач написав заяву на відпустку, я також попросив написати його заяву на звільнення.

На кожній нараді з деканами наголошую на необхідності роботи з викладачами, щоб не було таких проблем. Студенти знають мій телефон і у подібних випадках можуть негайно телефонувати. Жодного телефонного дзвінка на цій сесії не було. Хоча студенти приходили скаржитися на викладачів.

Одна зі студенток поскаржилася, що викладач натякала їй, що допоможе зробити курсову роботу за певну плату. Дівчина не погодилася, бо готова була сама виконати. Ще раз пішла до викладача, записала розмову на диктофон мобільного телефону. Я покликав викладачку і запропонував написати заяву на звільнення. Вона відмовилася, тоді я передав справу у правоохоронні органи.

Також нещодавно був випадок, коли студенти поскаржилися, що викладач вимагав у них гроші. Після з’ясування всіх обставин викладачеві вирішили не продовжувати контракт на роботу, який у нього саме закінчився.

Я десятий рік працюю ректором. За цей час приблизно у семи-восьми випадках пропонував викладачам написати заяви на звільнення через вимагання грошей від студентів.
Людмила ОСАДЧУК
4-07-2014, 17:22
Коментарів 0 Переглядів 1 620

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.