RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заможних вкладників оподаткували


У липні запрацював податок із банківських вкладів. Антикризовим законом також стягуватимуть на користь держави із прибутків від роялті, дивідендів, виграшів, а також із пенсій понад 10 000 гривень.

Відтепер облік прибутків від банківських вкладів буковинців перебуватиме під посиленим конт­ролем. Уряд таки оподаткував прибутки із депозитів. Коли готувався і оприлюднювався антикризовий закон, цей вид податку чи не найбільше викликав супе­речок та змін. Спочатку йшлося про п’ятивідсотковий податок із відсотків за кожним депозитом, який перевищує 50 тисяч гривень. І запровадити його мали вже з 1 квітня 2014 року. Невдовзі втілення цієї ідеї відклали на квартал пізніше, а згодом і зовсім відмовилися. Потім затвердили новий розрахунок у вигляді прогресивної шкали ставок від 15 до 25 відсотків залежно від суми вкладу. Але й із цим нововведенням вирішили почекати до січня 2015 року. Втім, зрештою чекати не довелося – зніматися податок буде наступного року, але розраховуватимуть його вже починаючи з першого липня.

Отже, хто і як платитиме податок із прибутку від депозитів.

Хто платитиме

Платитимуть усі, хто має депозити – фізичні, юридичні особи, підприємці, пенсіонери. Стосується це і валютних, і гривневих вкладів. Навіть якщо вкладник поділить свої заощадження, це не врятує. Оподаткують сукупний прибуток людини з усіх депозитів.

– Мінімальна зарплата цього року становить 1218 гривень. А мінімальна сума, яка не оподатковується – 17 таких мінімумів. Отже, 1218х17=20706 гривень – не підлягає оподаткуванню. Тобто, якщо людина за рік отримала менший прибуток із депозитів, ніж 20706 гривень, тоді податок їй платити не потрібно, – пояснили "МБ" у ДПІ Чернівців.

Наразі буковинці не отримуватимуть повідомлень про необхідність сплати податку. До кінця року люди мають змогу самотужки підрахувати, скільки вони заробляють на депозитах. І відповідно визначити, чи подаватимуть декларацію наступного року й скільки доведеться сплатити державі. Наразі немає механізму обліку депозитів та підрахунку прибутків від вкладів. Цілком імовірно, що до кінця року банки зобов’яжуть повідомляти про чималі суми вкладів і депозитні прибутки вкладників.

За словами податківців, досить часто люди змушені про свої заощадження розповідати. Наприклад, коли їм необхідна довідка про доходи, зокрема для отримання кредиту чи отримання Шенген-візи. Податкова ж перевіряє вказані дані.

Або відомо, що при виїзді за кордон, деякі країни вимагають, щоб турист мав чималу суму. Тому з’явилася така послуга, коли фінансова установа видає довідку про депозитний вклад на затребувану суму, хоча такої суми, а іноді і вкладу, насправді немає. Цілком імовірно, із введенням такого податку ця схема вже не буде такою популярною.

Як нараховуватимуть

Йдеться не лише про депозити. У липні змінюється порядок оподаткування пасивних доходів, тобто дивідендів, процентів, інвестиційних доходів тощо. А також чималі пенсії. Їх оподатковуватимуть згідно із прогресивною шкалою.

– Згідно із Законом України від 27 березня 2014 року "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні", з першого липня до загального річного доходу платника включатимуть дохід, отриманий у формі дивідендів, виграшів, призів та процентів. Не зараховуватимуть до такого доходу проценти та дивіденди, що не підлягають оподаткуванню відповідно до норм Податкового кодексу. Однак підлягатимуть оподаткуванню пенсійні виплати, розмір яких перевищує 10 тисяч гривень. Вони оподатковуватимуться ПДФО за ставкою 15 (17) відсотків із суми перевищення. При цьому порядок нарахування та оподаткування доходів у вигляді заробітної плати, доходів від підприємницької діяльності, в т. ч. платників єдиного податку, Законом №1166 не змінюється, – запевняють у податковій інспекції міста.

Отже, згідно з останньою версією оподаткування депозитів, сума доходу до 20706 гривень – 17 прожиткових мінімумів – не підлягає оподаткуванню. "МБ" порахував, щоб отримати 20 тисяч гривень прибутку із депозитів, за ставкою 17 відсотків річних, потрібно мати на депозитних рахунках до 122000 гривень.

З усіх пасивних доходів, що перевищують цю суму, потрібно платити податок.

А саме:
 дохід від 17 до 204 прожиткових мінімумів – оподатковуватимуть за ставкою 15 відсотків;
 від 204 до 396 – 20 відсотків;
 понад 369 прожиткових мінімумів – 25 відсотків податку.

Втім, цілком імовірно, що такий розрахунок знову може змінитися. Цей варіант непокоїть банкірів, митників та фінансистів. 26 червня Незалежна асоціація банків України повідомила, що на зустрічі представників банків, Міністерства фінансів та Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики домовилися скасувати прогресивну шкалу оподаткування прибутків із депозитів громадян. Замість цього нібито планують запровадити фіксований податок за ставкою 15 відсотків. При цьому банки будуть виконувати функцію податкового агента та утримувати податок під час нарахування відсотків. А вкладників звільнять від обов’язку декларувати доходи у вигляді процентів за депозитами. 
Ліна НАГІРНЯК
8-07-2014, 17:14
Коментарів 0 Переглядів 2 959

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.