RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Армія стала народною

Вже третій місяць чимало людей у Чернівцях та області віддають зароблені важкою працею кошти для того, щоб наші військові вижили на війні і перемогли.

Тепловізори, костюми для снайперів, оптичні приціли нічного бачення, лазерні дальноміри, бронежилети – таким обладнанням повністю забезпечені російські агресори, які сьогодні вбивають наших чоловіків на Донбасі. Українські військовослужбовці на передовій часто не мають елементарного, але такого життєво важливого на війні обладнання. Цю ситуацію намагається виправити чернівецький бізнес.

– Сьогодні наші хлопці вкрай потребують технічних засобів захисту. Я напряму спілкуюся з військовими 300 полку і після узгодження та консультацій купую необхідну техніку, – розповідає Лілія БОРТИЧ, приватний підприємець. Чернівчанка займається сільським господарством, інтерв’ю давала просто серед поля.
Ще у березні, коли військова агресія набирала обертів, пані Ліля прийшла у військову частину і запитала, що потрібно. З того часу разом із друзями-бізнесменами активно допомагає військовим. Розпочали з відновлення військової техніки. Нині Ліля закуповує військове обладнання за власні кошти.
– Я ні в кого гроші не беру, я вкладаю особисті. Також долучаю знайомих, друзів, – ми разом зі своїх заробітків купуємо необхідні речі для наших хлопців, – каже пані Ліля.

Таке обладнання коштує чимало: один тепловізор коштує 49 тисяч гривень, приціл нічного бачення – 32400 гривень.

Чергова машина із допомогою поїхала у середу 25 червня. Намети, маскувальні сітки, продукти харчування, одяг, предмети гігієни люди зносять до військової частини на вулиці Московської Олімпіади у Чернівцях.

Звістка про загибель чернівецьких десантників – молодих, дужих чоловіків сколихнула всю Буковину. Люди активніше почали здавати кошти на підтримку армії. Зокрема вражені інформацією про те, що наші бійці загинули, бо в них не було бронежилетів, підприємці Калинівського ринку за два дні зібрали майже 50 тисяч гривень – 40 тисяч з них пішли на закупівлю "броні". Щоправда частина бізнесменів таки залишилися байдужими. Активісти розповіли, що підприємці, які торгують золотом та побутовою технікою, не відгукнулися і грошей на бронежилети не дали.

Фактично щотижня з Буковини іде допомога на Схід – іноді гуртуються разом, а іноді – і окремо формують передачі і вантажать у буси. Це і волонтерські організації, і спілки афганців, і Калинка, і "Трембіта", Хлібокомбінат виділив 50 тисяч гривень. Також допомагають греко-католицька церква, підприємці у районах тощо.
– Підприємці Калинівського ринку за два останні місяці зібрали для допомоги армії більше 150 тисяч гривень, – розповідає Марія ФІЛІПЧУК, член координаційної ради підприємців ринку. – Маємо зв’язок із ротами нашого десантного батальйону, отримуємо від них перелік необхідних речей, закуповуємо і відправляємо.

Пані Марія розповіла, що "Трембіта" виділила гроші на каліматорні приціли. Також купили один тепловізор для 95-ї бригади. Для 80-ї бригади – закупили раніше. З цією технікою підприємці намучилися, бо більшість з того, що пропонував Інтернет, не підходило, а українське законодавство не дозволяє закупити обладнання швидко. Відтак, врешті таки знайшли через фірми, знайомих, військових і за 49 тисяч гривень придбали якісний професійний тепловізор.

– Ми без військових нічого не купуємо. Усю техніку та обладнання перевіряють, – каже Марія Філіпчук. – Після того, як військові випробують обладнання, ми його купуємо. І рацію, і приціли, і тепловізори – все перевіряли. Так само і бронежилети: простріляємо їх і лише тоді надішлемо нашим хлопцям. Якщо нас щось не влаштує, тоді повертаємо товар постачальнику, а гроші не платимо.
Значна сума з благодійних внесків виділена для закупівлі бронежилетів.

Василь ШКРОБАНЕЦЬ, активіст з "Калинки", який займається пошуком амуніції каже, що українські бронежилети не відповідають навіть четвертому класу захисту.
– Високі чини розповідають, що то добрий захист, тож нехай одягнуть їх і вийдуть під кулі, побачать як вони захищають. Навіть автомат пробиває ці бронежилети. Вже не кажучи про снайперську гвинтівку Драгунова – вона має потужнішу силу, – каже підприємець.
Відтак кіцманська Самооборона знайшла бронежилети в Німеччині і різними шляхами – правдами та неправдами – згідно із польськими законами, гуртом перевозити бронежилети через кордон заборонено – все таки доставили їх до Чернівців.

Сьогодні військовослужбовці далі потребують активної підтримки.
– Ми з Дмитром Братішко – командиром частини, де служать чернівчани, часто спілкуємося. Він сам донецький, пройшов Ірак, Косово. І споглядаючи на те, що сьогодні відбувається на Сході, він впевнений: якщо ми їх (бойовиків-загарбників) не зупинимо, вони прийдуть сюди і нас будуть різати, – каже Лілія Бортич.
Чернівецький бізнес закликає всіх не бути байдужими, бо війна триває і вона дуже близько.
Ліна НАГІРНЯК


Редактор: Lina
3-07-2014, 16:00
Коментарів 0 Переглядів 2 137

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!