RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хто такі для міста 26 бакинських комісарів?


Нещодавно міськрада перейменувала кілька центральних вулиць міста. Але в місті ще залишилось багато вулиць із назвами радянських героїв чи подій того періоду. Чи подобаються їхнім мешканцям такі назви? Чи не хотіли б вони їхнього перейменування?

– Я позитивно ставлюся до перейменування вулиць, площ чи різних визначних місць міста, – розповідає мешканець бульвару Героїв Сталінграда Ігор Гуцол. – Наприклад, коли Радянську площу перейменували на Соборну, або теперішні перейменування вулиць Червоноармійської, Чапаєва, Стасюка, Фрунзе. Це добре, що міська влада починає впорядковувати назви вулиць. Це, можна сказати, обличчя міста. Звичайно, є ще багато вулиць із, м’яко кажучи, незрозумілими назвами. Я, наприклад, чув таку назву вулиці – 26 Бакинських Комісарів. Хто вони такі? Що хорошого для Чернівців чи для України зробили? Є вулиці російських та радянських діячів, які "відзначались" нищенням українців – це і маршала Жукова, і вулиця Косіора, який взагалі був одним із організаторів Голодомору 1932-1933 років в Україні. Ще є вулиці Челюскінців, Ворошиловградська, Пролетарська тощо. Але така назва, як у нашого бульвару, не звеличує того ж Сталіна. Вона просто підкреслює геройство солдатів, які воювали не за партію чи Сталіна, а за Батьківщину. Тож я би не хотів, щоб бульвар перейменовували. Також при перейменуваннях треба розуміти, що мешканці тієї чи іншої вулиці отримають додаткові проблеми з переоформленням різних документів. Було би добре, якби влада розробила якийсь механізм, який би давав змогу зменшити проблеми мешканців.

Моя сім’я пишається, що живе на вулиці Героїв Майдану

Підтримує таку позицію і чернівчанка Світлана Кирилюк, яка проживає на вулиці Героїв Майдану (колишній Червоноармійській, – авт.).
– Під час перейменування нас трохи лякали розмовами про те, що потрібно буде усі документи змінювати, – розповідає жінка. – Але я нещодавно змінювала телефон, то там сказали, що назву вулиці змінено автоматично, і від нас додаткових довідок не потрібно. Із таким підходом я підтримую ініціативи місцевої влади. Єдине, над чим ще треба попрацювати, – це над заміною табличок. Тим більше зараз наша вулиця дуже гарно звучить – Героїв Майдану. Вся моя сім’я дуже пишається, що проживає на вулиці з такою назвою. Слава Україні! (усміхається, – авт.)

У міськраді погоджуються із необхідністю поступово перейменовувати або відновлювати історичні назви вулиць і площ.

У Чернівцях з’явиться площа Святої Марії


– На липневу сесію міськради готуємо подання про відновлення історичної назви нинішній площі Турецької Криниці на площу Святої Марії, – розповідає депутат міськради, член топонімічної комісії Олена Калмикова. – Нашій комісії відомо про 59 назв вулиць та історичних місць, які потребують розгляду. Якщо дитина народжується і виховується на вулиці, скажімо, 26 бакинських комісарів, це одне, а коли вона народжується на вулиці відомого композитора Косенка чи визначного поета Малишка, то це зовсім інше. Тобто змінювати назви обов’язково потрібно. Україна вже майже 23 роки є незалежною державою, а топоніміка залишилась попередньої держави. Я переконана, що якщо було б бажання – це не настільки складно і обтяжливо. Пропозиції можуть надходити від ініціативних груп громадян або громадських організацій. Процедура прозора і нескладна. Лише потрібне бажання.
Віталій Олійник

Коментар

Олексій Каспрук,
міський голова:

– Є відповідні процедури, і якщо буде ініціатива громадян чи громадських організацій, вони можуть звернутись у топонімічну комісію. Там уже розглядають таку ініціативу і надають рекомендації до сесії міськради, яка і прийматиме остаточне рішення. Ми перейменували кілька вулиць на вимогу великої частини городян. Я прихильник, щоб такі рішення приймали після опитування громадян. Тому що є різні люди. Багато у нас було претензій після перейменування вулиці Червоноармійської на Героїв Майдану. Тому поки що перейменувань нових вулиць не планується. Нам ще потрібно знайти кошти на зміну табличок вулиць Героїв Майдану, Аксенина, Щербанюка, Небесної Сотні. Зараз з цим теж є певні проблеми. Різні організації, підприємства, ОСББ, ЖРЕПи заміну частин нових табличок беруть на себе. Ми також шукаємо спонсорів, які б могли допомогти із їхньою заміною. 
22-06-2014, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 3 857

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.