RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Літні заробітки – на вулиці або на півдні


Влітку буковинці поправляють своє фінансове становище, влаштувавшись на сезонну роботу. Збирають ягоди та фрукти, працюють у готелях, продають морозиво, воду.

– Я вже третє літо їду працювати в Одесу, беру із собою доньку-школярку, – розповіла 40-річна Ніна з Хотинщини. – Винаймаємо одну кімнату в знайомої жінки на три місяці. Працюю покоївкою в готелі. Добре зарекомендувала себе, то мене беруть сюди з радістю. Приходжу на роботу о 08.00, а закінчую о 17.00. Прибираю номери, коридори, міняю білизну. Отримую п’ять тисяч гривень за місяць. Таких грошей вдома я не зароблю. Частину коштів доводиться витрачати на житло, харчування, проїзд. Але трохи ще залишається. Сезонна робота на півдні гарна ще й тим, що, крім тимчасового заробітку, можна ще й відпочити на морі. Після роботи ми з донькою майже щодня встигаємо покупатися. Додому повертаємося засмаглі, весь рік не хворіємо. Отож поєднуємо корисне та приємне.

"Особливих вимог не пред’являють"

Сезонного персоналу традиційно потребує сфера обслуговування. Найчастіше пропонують роботу в готелях, барах, ресторанах, на літніх майданчиках. Потрібні покоївки, бармени, офіціанти, кухарі, касири, продавці морозива, овочів та фруктів. Одна з умов: претендентові повинно бути не менше 18 років. Середній вік сезонних працівників – 25-45 років. Оскільки вакансії тимчасові, то особливих вимог не пред’являють. У цьому ми переконалися, коли зателефонували до одного агентства, яке займається працевлаштуванням на сезонні роботи на півдні України – в Одеській, Херсонській, Миколаївській областях.

– Лише від кухарів вимагаємо певного досвіду роботи в закладах громадського харчування, а в інших було би тільки бажання працювати, – запевнила жінка, яка назвалася Наталею. – Хоча для тих, хто буде безпосередньо спілкуватися з людьми, необхідні комунікабельність і відкритість. Платити будуть від трьох до п’яти тисяч гривень за місяць. Для більшості вакансій також передбачені проїзд та проживання, інколи харчування. Найдорожчі місця забронювали ще взимку. Залишилося небагато вакансій. Вибирайте щось, бо через декілька днів вже не буде нічого.

Збирати полуниці беруть сільських жінок

Можна підзаробити і на збиранні ягід, фруктів та овочів. Платять у середньому по 100-150 гривень за день.

– Збираємо бригади жінок віком від 25 до 55 років, – розповіла менеджер однієї з фірм Тетяна. – Головною умовою є досвід сільськогосподарських робіт. Охоче беремо сільських жінок, бо міські не дуже хочуть працювати в полі, швидко стомлюються. Працівники не повинні мати проблем зі здоров’ям. А то три роки тому одна жінка ледь не померла. Виявилося, що в неї хворе серце. Вона вирішила допомогти синові, в якого народилася дитина, і трохи підзаробити. Відтоді страхуємо себе, вимагаємо медичні довідки, з кожним укладаємо договір. Сезон триває до кінця серпня. Збираємо полуницю, суницю і малину. Це дуже делікатна робота, важливо не пошкодити плоди. Робота розпочинається о 06.00 і триває до 20.00. Коли починає сильно припікати сонце – з 13.00 до 16.00 – влаштовуємо перерву.

– Я вже п’ятий рік їжджу збирати полуницю на Херсонщину, – розповіла мешканка Садгори Марія. – Виросла в селі, то роботи не боюся. Та й тут біля хати маємо невеликий город. За кілограм вибраної полуниці платять півтори гривні. За день можна заробити 100-150 гривень. Кожна ягідка повинна бути цілою. Це дуже важка праця. Весь день із зігнутою спиною, наносишся тих ящиків. Не можеш дочекатися вечора, навіть їсти не хочеться. Падаєш на ліжко – й одразу ж засинаєш, бо рано вставати. Зате наїдаюся полуниці на весь рік. Роботодавець оплачує проїзд, проживання у гуртожитку і триразове харчування. З собою треба мати робочий одяг, зручне взуття, накидку від дощу, косинку або кепку від сонця.

Не чекайте, доки робота вас знайде


Влітку для студентів найпоширеніша вакансія – продавець напоїв чи морозива на вулиці. Заробити за день можна в середньому 50 гривень.

– Я влаштувалася на літо продавцем в магазин косметики на час відпусток постійних працівників, – розповіла студентка ЧНУ Марина. – Робочий графік мене влаштовує. Працюю чотири дні на тиждень по п’ять годин. За 16 робочих днів отримую за місяць приблизно тисячу гривень.

Як ми переконалися, знайти роботу влітку не так важко, як може видатися. Головне – не сидіти склавши руки і не чекати, доки вона сама вас знайде. Потрібно зайти на сайти з пошуку роботи. На багатьох із них є спеціальні розділи: "Тимчасова робота", "Сезонна робота", "Робота для студентів". Найчастіше пропонують вакансії офіціантів, промоутерів, кур’єрів, продавців. Врахуйте, що для роботи в сфері послуг зазвичай потрібна буде санітарна книжка. Звертайте увагу також на оголошення в місцевих газетах.
Надія БУДНА
22-06-2014, 10:49
Коментарів 0 Переглядів 4 052

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!