RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Публікації » «Капустяне» село

«Капустяне» село


Капуста в Перебиківцях – бренд села. Тут вирощують усі її сорти: білокачанну, броколі, пекінську. Зараз у селі саме сезон збирання ранньої капусти.

Рання капуста – головна турбота всіх мешканців села Перебиківці, що на Хотинщині. Тут її вирощують у всіх господарствах. Капуста із Перебиківців – це вже бренд, знають про неї не лише в усій країні, але й у ближньому зарубіжжі. Це село Бог обдарував не лише вигідним місцем – добротну його частину огортає Дністер, але й працелюбними людьми. Тут працюють усі: від дітей до бабусь із дідусями. Тяжко працюють. Та ніхто не нарікає.

23-річна Наталя СКРИПЕЙ, яка щойно зрізала капусту, медсестра за освітою, зараз перебуває в декретній відпустці.

– Ось така в мене декретна відпустка. Зараз треба бути на полі, тому дитину залишила на бабусю. Роботи багато, капуста дозріла, потрібно доставити її на склади, – розповідає жінка, прикриваючи лице від сонця долонею. – Іноді беру дитину із собою на город – відпочивати ніколи. Тут ми висадили капусту, там – помідори, а далі картопля, онде через стежку – пізня капуста, тільки вчора засадили. Городиною заклали увесь город – наш із чоловіком, бабусі, інших родичів. Постійно потрібно щось робити, увесь рік: висіваємо розсаду, потім висаджуємо, пікіруємо її, доглядаємо, сапаємо, збираємо. А восени та взимку – "пекінка" (пекінська капуста, – авт.). І так весь рік.

– Ми всі тяжко працюємо. Бачите, як ми виглядаємо: не при параді, бо в роботі. Кінотеатр не для нас, – посміхається Наталя. – Хоча поруч Дністер, коли дуже тяжко, ідемо на річку. Вибираємо влітку найбільш гарячий тиждень і їдемо до моря – в Одесу.

Далі попри дорогу відпочиває жіноча частина родини Волошинів, на городі вони кілька годин пораються.

– Я невістка, це наша бабця, а це моя донька, – показує молода жінка на дівчинку-підлітка. Навколо безкраї ряди капусти – на полі ліворуч, праворуч, позаду, чимало вже складено в ящиках.

Нестерпне сонце та обідня пора не зігнали людей із городів – всі збирають капусту.

– Зазвичай в один день висаджують капусту й ранню, і середню, і пізню, – розповідає вже на іншій ділянці фермер Леонід ЛУК’ЯНИК. – Урожай вона дає залежно від сорту. Хто має спеціальні машини, 50 соток легко засадити й за три години. Капуста не дуже вибаглива, головне – добре полити й раз просапати.

За словами господаря, найскладніше виростити розсаду. Висівається насіння всередині лютого, а щодня треба доглядати, щоб не померзла, не запарилася, не захворіла.

– Також шкодить град і посуха. Але в нас тут водогони, із Дністра качаємо воду. Щороку 75 кілометрів водогонів прокладають люди – закопують трубу, від берега тягнуть до резервуарів, ставлять електричні насоси й закачують від 50 до 100 тонн води. Тому що у нас є вода, Перебиківці дають якість.

Перебиківці – без перебільшення найбільший виробник ранньої капусти. Середню та пізню тут вирощують уже не такими значними обсягами.
Втім, незважаючи на великі обсяги, досвід та знання, сільське господарство – досить ризиковий бізнес.

– Тиждень тому були сильні зливи. Потоки лилися рядками і частину врожаю затопило. Бачите, які маленькі голівки, і вона більша не виросте, – Наталя показує на ділянку. Тут видно й сьогодні, у спекотний день, рядки капусти просто у воді стоять. – Сильні дощі два-три тижні тому, і частина врожаю – з 80 соток десять – гине. Буває й більше втрат.

Зараз нам допомагають із капустою люди, їздимо за робітниками по сусідніх селах. І самі разом із ними працюємо з ранку до вечора.
Відвозять урожай у склади Чернівецької області, але більше у Вінницю – там величезні ангари для овочів, звідки гуртовики вантажать товар тоннами. Просто перед нами з городу поїхала величезна фура, повезла чотири тонни капусти. Таких посередників чимало, вони приїздять до Перебиківців зі Львова, Києва, Хмельницького, Рівного, Луцька, Одеси. 
Ліна НАГІРНЯК

Порада господаря
Як вибирати капусту

Наталя Скрипей:
– На базарі відрізнити добру капусту можна – вона має бути щільна, темна й велика. Якщо капуста тверда й немала, тоді, швидше за все, минув термін дозрівання, вона витягнула із землі поживні речовини й змогла дати таку велику голівку. Така капуста безпечна. А маленьку, щупленьку краще не брати.
7-06-2014, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 6 655

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.