RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Газ буде дорожчати й далі


Про ціни і тарифи, борги та боржників, газове обладнання та перспективи розповідає кореспонденту "МБ" керівник газового підприємства Буковини.

Газівники припинили відключати боржників від споживання газу. За перший квартал цього року газова служба не відімкнула від газопостачання жодного абонента. Просто попросили людей сплатити за газ. У результаті підприємство отримало розрахунки не нижчі, ніж торік, коли газівники суворо відключали боржників від газопостачання.

– Ми розуміємо, що ситуація в країні складна. А із підвищенням тарифів припускаємо, що борги будуть збільшуватися. Водночас акції протесту привнесли серйозні зміни –суспільство прокинулося. У більшості люди почали розуміти, що у всьому є і їхня частка відповідальності. Тому сьогодні навіть із боржниками будемо шукати компроміс, – запевнив Віктор ГОРДА, голова правління "Чернівцігазу". – Але за умови, якщо у людей, які не розрахувалися за спожите, будуть вагомі причини для несплати.

Крали газ вулицями


Але це не стосується злісних боржників, які, наприклад, проживають у маєтках, а за газ заборгували 25-30 тисяч гривень.
– Смішно виглядає, коли солідний чоловік тримає "Лексус" на подвір’ї, а від контролера переховується. Під час виїзду за такими адресами нас травлять собаками і погрожують зброєю. У таких випадках до боржника приїжджає екскаватор, кілька хвилин працює, і відразу з’являються кошти. Причому уся сума боргу, – каже В. Горда.

Керівник газового підприємства також розповів, що у Чернівцях є й такі боржники, які за багато років жодного разу не платили за газовими рахунками.

– Абонент у багатоповерхівці з однією плитою зумів назбирати дев’ять тисяч гривень боргу. Він вважає, що у нього транзитне газове постачання, а ми увесь стояк не відключимо. Тож і з такими хитрими будемо чинити жорстко: ми за свої кошти сусідам забезпечимо газопостачання, а боржника відключимо. Випадки крадіжки газу також не поодинокі. На Сторожинеччині викрито цілу схему, до якої були залучені депутати, силовики, правозахисники та інші серйозні люди. Група осіб організувала крадіжку газу цілими вулицями – абонентам поскручували газові лічильники і видали пам’ятки про те, як поводитися із газівниками. Нас здивувало, коли під час перевірки бабця починає розповідати контролеру про норми і закони. Чи, скажімо, коли у абонента вкрали з дому лише газовий лічильник і навіть є вже й довідка з міліції. Ми почали аналізувати і виявили цілу змову.

– Люди розповідають, що з підвищенням тарифів тиск газу у їхньому обладнанні зменшився. Це такий метод економії?

– Це один із міфів, який люди розповідають один одному. Тиск газу на літній період зменшується, але лише до входу у газорозподільний пункт. Абоненти цього зменшення не помічають. Якщо в газовій колонці помітили зменшення тиску чи інші зміни, відразу необхідно повідомити газову службу і перевірити прилади. Навіть якщо обладнання, на вашу думку, працює добре, перевіряти газові прилади потрібно регулярно задля безпеки їх експлуатації і задля економії. Справне газове обладнання економить використання палива щороку на 20 відсотків.

Тарифи мусять зростати

– Про підвищення тарифів.

– Те, що зараз зробив уряд, потрібно було зробити ще 20 років тому. Хочу нагадати, що тоді тисяча кубів газу для країни коштувала 30 доларів, а 15 років тому – 62 долари. І лише в останні роки ми бачимо, як стрімко для нас подорожчав газ. Ми пропустили моменти, які, наприклад, Польща не пропустила. У них немає питання: де взяти гроші для того, щоб погасити різницю, бо держава умовно купила газ за 100 доларів, а населення платить – 20. Це суперечить здоровому глузду. На жаль, ми всі є заручники цієї ситуації. Бо всі, хто приходив до влади, думали не про те, щоб підняти економіку, а про те, щоб пенсіонери проголосували. Ну що було доброго? Впродовж багатьох років ми панькалися із теплокомуненерго, дотуючи його, покриваючи різницю в тарифах, і фактично все одно не виходили на економічно обґрунтовані ціни.

Тарифи будуть підвищуватися і далі. І сьогоднішнє підвищення далеке від комерційної ціни газу. Адже підвищилися ціни і для юридичних осіб-підприємців: з першого травня до катастрофічних 6300 гривень за тисячу кубів. Це дуже висока ціна і подальше підвищення просто поставить на коліна всю українську економіку.

– Цього року продовжуєте безкоштовно встановлювати лічильники?

– Люди, які використовують газ для приготування їжі і підігріву води, до кінця року безкоштовно отримають газовий лічильник. Загалом плануємо встановити до кінця року понад 3,5 тисячі лічильників. Абоненти, які газом користуються комплексно – готують їжу, гріють воду та приміщення – вже отримали газові лічильники. Водночас коштів, закладених у тарифах, вистачає лише для того, щоб латати дірки. А тих 21-23 мільйони гривень, які ми маємо на інвестиційну програму, не вистачає на відновлення, модернізацію і капітальні ремонти. Бо всі попередні роки з 1954 року, відколи газифікували область, нічого такого не робилося. Тепер ми бачимо результат – ми викопуємо діряві труби з-під землі. Це серйозно.

– Як довго можна платити за квітень за старими тарифами?

– За старими цінами можна оплачувати газ, який використали у квітні. Обмеженого строку у датах немає. Перерахунків, штрафних санкцій також не буде. Зважаючи на це, газівники сьогодні не в рівних умовах зі споживачем. Газове підприємство повинне розрахуватися до 5 числа наступного місяця,
інакше буде пеня. Люди ж не мають стимулу платити у певні строки, бо покарання за невчасну оплату немає. Натомість у багатьох країнах запроваджена інша схема оплати – там від строку залежить і сума.

– Чи можна орієнтовно порахувати, скільки має коштувати газ для населення?


– Надто багато чинників впливають на формування ціни на газ для населення. Крім того, газ – це політичний важіль і якщо Україну переведуть на передоплату, то взагалі буде катастрофа. До речі, Росія вже виставила рахунок за червень, який потрібно сплатити до 2 червня по 486 доларів за тисячу кубів. Зазначу, що газ коштує 286 доларів для всієї Європи. А газу, який видобуває Україна, нам не вистачає: видобуваємо орієнтовно 12-13 мільярдів кубів на рік, а споживаємо майже 17 мільярдів. А з анексією Криму ми втратили ще два мільярди кубометрів газу на рік. І це багато: понад 10 відсотків від загальної потреби. Але орієнтовно можемо порахувати: 286 доларів – ринкова ціна російського природного газу. Собівартість видобутку українського газу понад 150 доларів. Припустимо середню ціну – 218 доларів плюс податки – 20 відсотків, плюс рентабельність, виходимо орієнтовно на 260 доларів. Множимо на курс – 260х11=2860 гривень. Це дуже грубі підрахунки. Нинішні підвищені тарифи досить ще далекі від цієї цифри. 
Ліна НАГІРНЯК
17-05-2014, 10:01
Коментарів 0 Переглядів 3 145

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.