RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На пікнік – не «дикунами»


Час масового поїдання шашликів на природі розпочався. Та місць, де дозволено розпалювати вогнища, не так багато. Де і як буковинці можуть цивілізовано посидіти біля мангала, дізнавалася кореспондент "МБ".

Шашлик на дровах дозволяють готувати в приватних садибах, туристичних комплексах, на пляжі та навіть у музеї.
Для відпочивальників, які хочуть влаштувати пікнік у місті, місця з альтанками облаштували на міському пляжі та в музеї під відкритим небом.

На пляжі є альтанки, де відпочинок безкоштовний. Задарма тут можна смажити шашлики. Видають також мангали й дрова.

Відпочивальникам видають дрова

Смажити шашлики дозволяють і в музеї народної архітектури та побуту (музей під відкритим небом, – авт.).

– Ми обладнали шість місць, де можна влаштувати пікнік, – розповів директор музею Олег КУЧУРЯН. – Розкладаємо там намети, ставимо столи, лавиці. Даємо відпочивальникам мангали для шашликів, дрова. Поблизу є туалети, вода, місця для паркування автомобілів. Є й медичне обслуговування. До речі, у кошти, які людина сплачує, входить і екскурсія – ознайомлення з експозиціями музею. Щоб це був здоровий відпочинок, закупили тенісні столи, бадмінтон, волейбольні м’ячі.

"Пікнік у приватних садибах – більш цивілізований"

Мандрівки Буковиною з пікніками пропонує й один із туристичних клубів Чернівців. Це одноденні й кількаденні поїздки. Ці мандрівки поєднують у собі й пікніки, і екскурсії цікавими місцями.

– На цю пору року найкращими є тури Буковинськими Карпатами, – каже керівник туристичного клубу "Весло" Валерій ПАВЛЕНКО. – Це, наприклад, села Долішній Шепіт, Кінашка, Виженка, перевал Шурдин. Якщо ж зручніше обрати одноденний тур, то це мандрівки неподалік Чернівців – село Валя Кузьмина чи відпочинок на "зеленому кільці" міста в районі Цецино. Там є галявина, мінеральні джерела. Можна розпалювати багаття, смажити шашлики.

За словами В. Павленка, найцивілізованіший відпочинок – у приватних садибах.

– Приватні садиби – це більш цивілізовано, бо там мангали. На природі навпаки дико, – каже Валерій Павленко. – Під час таких поїздок ми не просто смажимо шашлики, а й влаштовуємо прогулянки-екскурсії, ходимо до печер та водоспадів.

У туристичних комплексах – рибалка

Окрім відпочинку в альтанках, туркомплекси пропонують добре розважитися. Рибалки можуть половити рибу, любителі тварин погодувати лебедів. Також можна відпочити, граючи у футбол чи пейнтбол.

– Ми пропонуємо альтанки на воді й у лісі. Неподалік озера можна посмажити шашлики, – розповіли в одному з відпочинкових комплексів неподалік Чернівців. – У послуги входить можливість пограти у футбол чи пейнтбол та катання на човнах і катамаранах. Тут також можна порибалити.

Насолоджуватися живою природою можна в "Альтанковому містечку", що знаходиться біля озера в ще одному з туркомплексів області. 20 альтанок різної величини вміщують від шести до 20 людей. Поблизу кожної альтанки є мангал для приготування шашлику. Крім того, у вартість оренди альтанки входить мішок вугілля та дрова для розпалювання вогнища.

"Дикий" відпочинок нищить природу

Три загородження для сміття з табличками-вказівниками встановили на території парку "Жовтневий" у Чернівцях. Як розповів директор парку Микола СТРОКАНЬ, сміття, яке залишають після себе відпочивальники, так багато, що його нікуди викидати.

– Сезон стартував на повну, і в парку чимало сміття, – розповідає Микола Строкань. – Тут, на жаль, немає місць, де можна було б вийти на пікнік цивілізовано. Та люди все одно розпалюють багаття. Іноді від вогню загорається трава, молоді деревця та гнізда пташок.
Особливо складна територія – від вулиці Комарова до Південно-Кільцевої. У парку працює недостатньо персоналу, щоб встежити за територією. Охорони немає, огорожі парку немає, культури в людей також немає. Як приходили й палили вогнища, так і далі це роблять. Бродячих собак повно. Вони розтягують посуд. Це жахлива проблема. Я зробив на території три загородження й наклеїв таблички, щоб туди викидали сміття.
Марина КОРПАН

Ціни

Пікнік у музеї під відкритим небом – 15 гривень
за людину.

Кількаденні тури в Буковинські Карпати –
від 250 гривень.

Відпочинок на "зеленому кільці" в Цецино та в селі Валя Кузьмина –
до 100 гривень.

Оренда альтанки в туркомплексі за містом –
від 100 гривень.

Застереження
Щоб не було пожежі...
Під час відпочинку в лісі слід дотримуватися правил пожежної безпеки. Як повідомили в управлінні служби надзвичайних ситуацій, якщо ви вирішили розвести вогонь, вибране місце слід добре розчистити, а коли залишаєте місце, де розводили багаття, загасіть його та засипте землею чи залийте водою.
Забороняється розводити багаття ближче, ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу. Розведене вогнище не можна залишати без нагляду.
Місце відпочинку після себе потрібно прибрати, адже залишені на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи.

Як не отруїтися на пікніку
Під час відпочинку на природі можна отруїтися. Для того, щоб цього не сталося, лікарі рекомендують брати на пікнік кип’ячену воду й свіжі харчі.
– Для пиття слід використовувати тільки кип’ячену або питну фасовану (бутильовану) воду, – розповів начальник управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду головного управління держсанепдемслужби Юрій ПАДУРАРУ. – Крім того, не беріть у подорож кисломолочні продукти (кисломолочний сир, сметана, кефір, молоко, йогурти), варені ковбаси, сардельки, кондитерські вироби із кремом, салати, заправлені сметаною, майонезом, соуси.
За словами Ю. Падурару, під час харчування в лісі слід по максимуму виключати контакт продуктів із грунтом, піском, мухами та комахами.
– Під час харчування в лісі найкраще споживати запечене м’ясо, натуральні овочі, фрукти, сухе печиво без начинки, – каже Юрій Падурару. – Крім того, зберігання будь-яких виготовлених страв без холодильника не повинне перевищувати двох годин. Зберігати продукти харчування потрібно тільки в спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно ретельно мити.
8-05-2014, 17:33
Коментарів 0 Переглядів 5 536

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.