RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гральний бізнес – під носом міліції


Замість звичайної гри там пропонують участь у "миттєвих державних лотереях". Інші ж маскуються під інтернет-кафе. Правоохоронці мовчки знизують плечима, мовляв, усе законно. А ось фахівці кажуть, що власники залів просто знайшли "дірку" в законодавстві.

Програти 100 гривень за годину на давно заборонених законом гральних автоматах журналісти "МБ" змогли в самому центрі Чернівців. Як виявилося, для цього досі не потрібні жодні "явки" й "паролі", і не потрібно мати "знайомих": просто приходиш, "заправляєш" автомат і ловиш "фортуну".

За два дні програв півтори "штуки" доларів


Ввечері заходимо до залу одного із гральних закладів мережі "Ройал-лото" на М. Заньковецької, 15. Бачимо затемнене підвальне приміщення з майже десятьма гральними автоматами. Біля кількох із них сидить кілька чоловіків, які б’ють по кнопці "старт". Просимо працівника залу допомоги. Хлопець років 25 із бейджиком "касир" одразу ж дає картку для одного із гральних автоматів.

– Та ми вперше, – кажу. – Кажуть, новачкам щастить, то й спробувати хочемо.

– Запросто. Вставляєте картку, засовуйте купюру від 20 гривень і вибирайте гру. Починаєте вигравати. Або програвати, – жартує він.

– Та ми спробуємо спочатку за мінімумом: на двадцятку "зарядити", – кажу.

Починаємо гру. Спочатку виграємо 10 гривень. За хвилин вісім програємо все. Поруч з автоматом внизу бачимо зачинену на замок чорну коробку з прозорим "віконечком". По закінченню гри в коробку випадає чек. Але забрати його собі не можемо.
Поруч сидить чоловік років 30 з кількаденною щетиною. У руках тримає пачку купюр по 100 і 200 гривень.

– Багато вже виграли? – "втираємось" в довіру.

– Та яке, лиш недавно прийшов, уже кілька сотень встиг програти, – каже чоловік. – А взагалі-то за останні два дні в цьому залі й на Фастівській залишив у автоматах приблизно півтори тисячі доларів. Тепер прийшов відіграватись. Але щось початок не дуже вдалий.

– А вигравали великі суми?

– Кілька років тому вигравав і по десять, і по 20 тисяч гривень за раз. Але останнім часом лише одні збитки. Відчуваю, що сьогодні маю виграти багато. Жінці сказав, що на базар іду до машини дещо купити. А то вона в мене дуже допитлива останнім часом стала. Розумієте, воно вже як затягує, то це надовго.

Йдемо до наступного грального закладу – на вулиці Ватутіна, 1. Тут уже два зали із приблизно 30 автоматами. Щоправда, лише біля чотирьох із них були гравці. У цьому закладі нам не щастить від самого початку. П’ять хвилин вистачило, щоб програти нашу ще одну двадцятку.

– Більше, звичайно, програють, – каже нам касир. – Але вигравали 50-60 тисяч гривень. А нещодавно один чоловік, заклавши 20 гривень, з першого разу виграв більше двох тисяч. Ще й казав, що взагалі вперше сів за гральний автомат. Дива.

До зали зі справжніми автоматами впускають лише "своїх"

Вже в наступному гральному закладі на Червоноармійській, 2Б, нам одразу ж запропонували каву чи інші напої на вибір. Тут працівниці були менш говіркими, особливо після того, як ми відмовились від їхньої пропозиції. Як і в попередньому залі, одразу ж "пішли в мінус", а бажання відігратися лише пришвидшило програш усіх грошей.

На дверях кожного з цих закладів ми побачили афіші про розіграш призів для постійних гравців закладу "Ройал-лото". Тут же – перелік 15 адрес гральних залів по всьому місту. Чим не матеріали для правоохоронців?

Заборонений азартний бізнес у Чернівцях, як правило, ховається за вивісками інтерактивних клубів чи інтернет-кафе.

– Людина приходить, платить касиру гроші, а той їй "перекидає" на WebMoney, – розповідає дівчина, яка чотири роки працювала в цій галузі. – Тоді можна починати гру. Тобто це начебто незаконно, бо автомати в нас заборонені, але виходить так, що будь-хто з чернівчан, маючи доступ до Інтернету, може пограти просто вдома зі свого комп’ютера. А коли приходить якась перевірка з міліції, то в цьому залі заявляють, що тут немає грального бізнесу – мовляв, це звичайне інтернет-кафе. Тільки вартість години користування тут чомусь коштує 30 гривень, а не звичні 5-10. А за документами у них все збігається. Ну, звісно, той, хто приходить у таке "кафе", розуміє, куди насправді він іде. Є ще в місті заклади зі справжніми гральними автоматами – тими, які легально діяли до 2009 року, коли ухвалили цей закон. Але в ці зали впускають лише "своїх".

Із відкритих джерел у мережі з’ясовуємо, що за "Ройал-лото" стоїть львівська фірма "Три леви", і ця мережа діє далеко не лише в Чернівцях. Власник має висновок експерта 2003 року про те, що ці апарати не заборонені. У документі написано, що пристрій лише видає лотерейні білети й не визначає виграш чи програш. А вид діяльності цієї компанії зазначений як "ресторан", "кафе", "бар".

Ми розповіли про діяльність гральних закладів правоохоронцям і надали їм перелік адрес, за якими ці зали працюють. Та здивувати міліціонерів нам не вдалося: в. о. начальника управління боротьби з економічною злочинністю УМВС в області Валентин БУСЛОВ каже, що розуміє й знає цю проблему, але припинити роботу "Ройал-лото" чи інших схожих закладів у Чернівцях правоохоронцям не під силу, бо вони… легально діють. Винне у всьому недосконале законодавство.

– На території України легально діє чотири оператори державної лотереї, які наразі мають дійсні ліцензії: "Українська національна лотерея", "Молодьспортлото", "Державний ощадний банк України" та "Патріот". Остання компанія якраз і є "Ройал Лото". Міністерство фінансів надало їм цю ліцензію. За нашою інформацією, на території Чернівецької області діє 17 точок ПАТ "Патріот". І всі вони легальні, тож порушень у їхній діяльності немає, – сказав В. Буслов.
Віталій ОЛІЙНИК,
Микола КОБИЛЮК

коментар
Iгор КУХАРЧУК,
громадський діяч:

Коли сьогодні нове керівництво обласної міліції демонструє діяльність із викриттям десятка таких закладів на території різних районів Буковини, то мабуть потрібно свою увагу звернути й на місто Чернівці? Треба розбиратися: хто з працівників силових структур безпосередньо "кришує" їхню діяльність? Нехай розбираються. Мені як чернівчанину здається, що діяльність міліції напряму пов’язана з роботою цих заборонених закладів, які "офіційно" працюють як інтернет-кафе, а насправді є частиною мережі грального бізнесу. Я розумію, що, можливо, це є втручанням у діяльність малого підприємництва. Але нехай відповідні відомства спочатку з’ясують: легальні ці підприємства чи ні?”
12-04-2014, 12:15
Коментарів 0 Переглядів 4 587

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.