RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Iржа корупції: чи очистимося?


Два тижні в центрі міста стояли антикорупційні скриньки, до яких люди зносили інформацію про тих, кого вважають корупціонерами.

– Ми поставили три антикорупційні скриньки на два тижні, – розповідає активіст Громадської координаційної ради Ярослав МАЛИЙ. – 95 відсотків скарг на вузи стосуються БДМУ та ЧНУ. Є п’ять заяв на ректора медиків і дві заяви на окремих викладачів. Кількість скарг, які стосуються навчальних закладів, в півтора раза переважає всі інші. Можливо, це пов’язано із активністю студентів.

На органи влади переважно скаржаться на працівників ОДА та міськради. Є п’ять-шість заяв на окремих депутатів, а решта – керівники відділів. По чотири заяви є на колишнього губернатора та секретаря міськради.

Щоби заяви не були голослівними, до кожної мало бути написане обгрунтування. Заяви без нього ми відсіювали. Всі заяви ми передаватимемо до міліції та прокуратури для вивчення та перевірки фактів.

За модулі платили до 100 доларів?

Довкола БДМУ розгорівся скандал із листом, написаним від імені його студентів. Його оприлюднили в Антикорупційній комісії Народної ради.
Студенти Народної студентської ради Буковинського державного медичного університету вимагають звільнення ректора Тараса Бойчука та низки керівників факультетів і працівників ректорату. Студенти звернулися з відповідним листом до ГО "Антикорупційна комісія Народної ради Чернівецької області". В листі йдеться про те, що у вузі процвітає хабарництво небачених масштабів, і про те, що курує це все ректор медиків: "Ще з часів, коли він працював викладачем БДМУ, за 500 доларів проводив репетиторство в університеті, а за 5 тисяч доларів приймав вступні іспити", – йдеться у зверненні.

Студенти також вимагають піддати люстрації інших посадовців навчального закладу: "Деканати, які створив Бойчук, більше схожі на міліцейські відділки, куди потрапляєш і отримуєш будь-яке звинувачення, за яке потрібно заплатити гроші".

За словами авторів листа, у вузі запроваджене здирництво нечуваних розмірів: щоденні хабарі за пари. Заявляють, що кожного дня на кожній парі староста групи збирає від 15-20 гривень.

За складання модуля на різних факультетах та кафедрах вказують обов’язкові до сплати суми від 50 гривень до 100 доларів, залежно від факультету та кафедри.

За розподіл на шостому курсі називають цифри від 6 до 8 тисяч доларів.

Також студенти нарікають на побори у гуртожитках, стверджуючи, що з мешканців збирають по 300 гривень то на вікна, то на двері. А в гуртожитках, де проживають іноземці, за все платиться у доларах.

Народна студрада вимагає звільнення ректора Бойчука, люстрації проректорів і деканів, надання студентському самоврядуванню права обирати ректора та встановити і довести корупційні дії, а причетних до них звільнити.

Голова антикорупційного комітету в області Микола Салагор каже, що спільних зустрічей із ректором та студентами щодо описаної проблеми поки що не було.

– За опублікованою інформацією правоохоронні органи зобов’язані порушити кримінальну справу, – каже Микола Салагор. – Я особисто Бойчука в хабарництві не звинувачував. Ми оприлюднили лист-звернення, яке отримали від студентів. Є ще один лист, який ми оприлюднимо згодом. Якщо нічого не зміниться і так триватиме надалі, то, безумовно, будемо діяти більш рішуче.

Стосовно подібних звернень від інших вузів, то вони є, щоправда, не від студентства, а від інших працівників. Ми їх поки що не публікуємо, але уважно вивчаємо. Не хочемо квапитись із їхнім оприлюдненням, бо це може бути чиїмось зведенням рахунків. Також є інформація про те, що в деяких вузах викладачі змушують купувати "потрібні" книжки, на які діти змушені витрачати майже всю стипендію. Студентство інших навчальних закладів, так як це зробили студенти БДМУ, питання корупції не порушувало. Ми не називали жодних конкретних прізвищ, а тільки опублікували звернення. Цей лист – це попередження: припиніть займатися дурницями.

"Це спроба дискредитації вузу"

На офіційному сайті БДМУ з’явилася відповідь від імені колективу навчального закладу. Інформацію, наведену в листі, назвали спробою дискредитувати навчальний заклад напередодні вступної кампанії, а також цинічним наклепом.

"Поширюється недостовірна та відверто брехлива інформація, яка принижує честь та гідність співробітників Буковинського державного медичного університету", – йдеться у відповіді на лист. "Наш колектив стурбований та обурений анонімними заявами від так званої "Народної студентської ради БДМУ". Припускаємо, що ці грубі та цинічні наклепи є елементом інформаційної війни, спрямованої на дискредитацію нашого навчального закладу. Окремим особам не подобається зростаючий останнім часом імідж та авторитет Буковинського державного медичного університету, тому вони, використовуючи політичну кон’юнктуру, напередодні старту вступної кампанії здійснюють "вкид" відверто провокаційної інформації. Також не виключаємо, що це є підгрунтям для можливих спроб рейдерського захоплення нашого університету, як це було нещодавно у Вінницькому національному медичному університеті ім. М.І. Пирогова, коли невідомі молодики у масках з політичними гаслами вдерлися до навчального корпусу, однак одержали відсіч від студентів та викладачів", – йдеться у заяві трудового колективу.

"Якби це було правдою, то на це є правоохоронні органи"

Щодо хабарів під час вступу, які називають "допомогою", в БДМУ теж заперечили наявність такої допомоги. Крім того, запевнили, що БДМУ є вишем із найпрозорішою системою вступу: "Про яку "допомогу" на рівні університету може йтися за сучасної системи вступу та зовнішнього незалежного оцінювання? Більше того, останніми роками ми зарекомендували себе як навчальний заклад, який проводить найбільш прозорий вступ".

Ректор БДМУ інформацію про хабарництво спростовує, а лист вважає провокацією конкурентів.

– Це анонімний лист, – каже ректор БДМУ Тарас БОЙЧУК, – ми такої студентської ради не знаємо. Цих студентів ніхто не знає. Жодна студентська рада не зверталася до мене щодо створення такої організації. Найімовірніше, прикриваючись студентами, хтось публікує неправдиві факти. Конкурентів нині є багато. Медуніверситет зараз на освітянському полі – це не слабкий гравець. Багато хто міг би спровокувати це все. Що ж до сум та прізвищ, які зазначено в листі, то якби це було правдою, то на це є правоохоронні органи, які би відреагували на це.

Звичайно, питання освіти в масштабах країни не є ідеальним. Є значний суб’єктивний вплив викладача на оцінювання. Та в цьому разі важливо, що у нашому вузі робиться все, щоби зменшити суб’єктивний вплив викладача.

Нині на більшості кафедр впроваджений педагогічний експеримент, коли роль викладача майже нівелюється у визначенні підсумкової оцінки. Також впроваджено електронний журнал. В Україні всього три чи чотири вузи мають подібну систему. Її суть у тому, що кафедри вносять оцінки в електронному варіанті, які потім неможливо змінити.

Це є реальні антикорупційні заходи. Тому говорити, що хтось із викладачів бере хабарі, я в це не вірю. А якщо є якісь зловживання, то студент має право звернутися до адміністрації вузу або в правоохоронні органи, про що ми постійно інформуємо студентів.
Але у цих зверненнях немає жодного підпису, жодної офіційної претензії. Якщо такі надходять, то створюються спеціальні комісії і перевіряють ці факти.

Щодо пропущених занять, то їх відпрацьовують. З 18 лютого ми їх зняли взагалі. Платні відробітки нині існують майже в усіх вузах, бо вісімдесят відсотків студентів – контрактники. Коли вони пропускають пари без поважної причини – потрібно сплатити зарплату викладачам за їхню роботу. Пропуски з поважних причин – безкоштовні.

"Не маю ілюзій, що все так чисто. Ми ж не оаза в пустелі"

– Профілактичну роботу в цьому напрямку ми проводимо постійно, – каже ректор Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича Степан МЕЛЬНИЧУК, – дякувати Богу, поки що таких випадків за останній час немає. Звичайно, не маю ілюзій, що все так чисто. Ми ж не оаза в пустелі. Щойно до мене надходить інформація, ми реагуємо миттєво.

Загальні рекомендації щодо посилення роботи в цьому напрямку надходять постійно. Нещодавно відкрили гарячу лінію. До неї додали два додаткові телефони: мій службовий та юридичного відділу. Поки що, дякувати Богу, звернень не було.

За дев’ять років на посаді подібних випадків у мене було шість-сім. Зверталися і казали, що певні викладачі займаються тим-то і тим. Технологія для таких випадків відпрацьована добре: викликаю людину і даю їй ознайомитися з описом її дій. Вона, звісно, виправдовується і каже, що це неправда. Я кажу: "Подумайте, може, ви пригадаєте щось, порадьтеся з рідними. Є два варіанти: пишете заяву і йдете з миром або ми створюємо комісію, детально все вивчаємо і матеріали передаємо в правоохоронні органи". З усіх випадків більш ніж половина викладачів написала заяву і пішла. Людина, яка не почуває за собою провини, не буде боятися роботи комісії.

У зв’язку з останніми подіями, думаю, що у студентів з’явилося почуття власної гідності. Я це відчуваю навіть із розмов з ними. Вважаю, на гребені громадської активності, люди хочуть отримати справжні знання, а не папірчик. Не кажу, що у суспільстві зовсім зникне корупція, але має суттєво знизитися.

Михайло Салітра
Максим Скрипій
22-03-2014, 12:08
Коментарів 0 Переглядів 4 080


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!