RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Порожні кишені


У більшості українців – порожні кишені. Це відчули і на комунальних підприємствах, бо споживачі заборгували чималі суми, і на ринках, де менше купують.

На обмінних табличках банків щодня змінюють цифри купівлі-продажу валют. Ще 26 лютого долар продавали за 9,8-9,9 гривні, а вже 27 лютого його ціна зросла до 10,4-10,6 гривні. Щоправда, незважаючи на постійний ріст, ніхто масово його не скуповує.
Біля віконця Ощадбанку стоїть троє людей, всі долар здають.

Касир розповідає, що у касі є лише 550 доларів. За кілька хвилин до віконця підходить літня жінка. Після цього касирка каже, що вже є можливість купити тисячу доларів.

Подібна ситуація у більшості банків. Великої кількості валюти в обмінниках немає.

Купували по 800 грамів сиру, тепер – по 300


У магазинах змінюють цінники на деякі продукти. Їх на прилавку переписує продавець.

– Подорожчали шоколадки "Рошен" та "Світоч", трохи зросла у ціні консервація, – розповідає продавець Ілля. – На одні продукти ціна підвищилася на кілька гривень, на інші – на 20-50 копійок. Але люди поки що не купують менше продуктів. Навпаки помітили, що скуповують крупи, бо вони теж поволі зростають у ціні, а також олію.

А ось продавці на ринку "Центральний" скаржаться, що вже помітили, що грошей у людей стало менше.

– Це точно, що у людей немає грошей, – розповідає продавець Світлана, яка торгує солодощами та молочною продукцією. – Наприклад, у мене є покупці, які приходили у середу і купували 800 грамів найдорожчого масла, стільки ж найдорожчого сиру. А тепер вони приходять і купують не більше 300 грамів.

У січні продаж був ще більш-менш. А ось з початку лютого продаж значно впав і так майже у всіх продавців. Люди економлять через затримку зарплат. Моя мама працює у рибному цеху і вже півтора місяця не отримує зарплату, бо рахунки підприємства заморожені. Проблеми із зарплатою у багатьох знайомих.

Продавець, яка продає крупи, розповідає, що ціна на них незначно, але зросла.

– Зараз люди справді менше купують, але лютий-березень завжди були поганими для продажу. Краще люди починають купувати вже у квітні.
"Як на Калинівському зреагували на курс долара 10,5 гривні?" – запитую в одного продавця.

– Валютники носять долар по 10,5 гривні і кажуть, що це поки не остаточна ціна. Але на це вже ніхто не реагує, – розповідає продавець Наталя. – У людей просто немає торгівлі. Я вчора пішла навіть без почину, і так у багатьох. У вихідні ще є покупці і трохи кращий продаж, а у будні – дуже мало людей. Сидимо, говоримо про політику.
Вже кінець місяця, треба сплачувати оренду за контейнер – 400 доларів, а грошей немає. Буду просити відстрочку. Навіть якби долар продавали за старою ціною, його би ніхто не купив. У продавців через погану торгівлю просто немає грошей, щоби скуповувати валюту.

За воду і тепло платять гірше

Начальник комунального підприємства "Теплокомуненерго" Олександр Меленчук минулого тижня закликав чернівчан вчасно сплачувати за теплопостачання. Населення заборгувало майже 19 мільйонів гривень. За його словами, з оплати за послугу Чернівці на останньому місці. Ситуація на підприємстві була критичною, щодня їм погрожували відключити газопостачання. Такої критичної ситуації на підприємтсві не було останні сім-вісім років. Минув тиждень, цікавлюся, чи покращилися проплати.

– Ситуація з проплатами і далі погана. Щоправда, у другій декаді лютого активізувалися проплати. А до цього практично ніхто нічого не платив, ми отримували копійки, – каже Олександр Меленчук. – Нинішніх проплат недостатньо, ми відстаємо на 28 мільйонів.

Олександр Меленчук переконаний, на цю ситуацію вплинула нестача грошей у людей: "Почали активніше працювати із боржниками. Коли повідомляємо про наявність боргу, дуже багато людей каже, що заборгували, бо грошей немає. Коли вони з’являться, сплатять".

У водоканалі теж розповідають, що за водопостачання сплатили менше, ніж у попередні роки, але кажуть, що ситуація некритична.

– Намагаємося вплинути на боржників, погрожуємо відключити воду. Але люди скаржаться, що грошей немає, – каже начальник абонвідділу водоканалу Олександр Бодюл. – Потім бачимо, що наприкінці місяця йде проплата, але не завжди це повна сума. Грошей вистачає не всім.
Людмила ОСАДЧУК
28-02-2014, 12:26
Коментарів 0 Переглядів 1 625

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.