RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пухлини – через мобілки та навушники


Із початку року на Буковині вже виявлено шестеро онкохворих дітей. За минулий рік таких виявили 26.

Загалом на обліку в області перебуває 134 онкохворі дитини. Однією із причин зростання дитячої онкозахворюваності медики вважають захоплення мобілками та слуханням музики в навушниках.

У відділенні кардіоонкогематології обласної дитячої лікарні нині перебуває десятеро дітей із різними онкозахворюваннями. Деякі – надзвичайно важкі й потребують тривалого лікування.

"Гроші на лікування приносять незнайомі люди"

У відділенні – стерильна чистота й домашня обстановка. Скрізь зроблено ремонт, встановлено металопластикові вікна та двері. У коридорі обладнали невелику капличку. Тут батьки й діти моляться, просять здоров’я.

– У відділенні вже четвертий місяць лежить мій 11-річний синочок Іванко, – розповідає пані Олеся, витираючи сльози. – Він народився здоровим, нічим не хворів, добре вчився. Торік я побачила, що Іванко став млявий, блідий, почав різко худнути. Пішла з ним до лікарів. Мені сказали, що нічого страшного. Але синові ставало дедалі гірше. Ми поїхали на обстеження до Чернівців. Результати аналізів показали, що в Іванка лейкемія. Ми лежимо в окремій палаті, де є все необхідне. Дуже добрі лікарі та медсестри. До нас ставляться просто чудово. Михайло Гнатюк – це лікар від Бога. Може прийти навіть уночі, якщо Іванкові погано. Зараз син проходить другий блок хіміотерапії. Йому стало значно легше. Маю надію на Бога й нашого лікаря, що він одужає. На лікування йде дуже багато грошей. Нам допомагає фонд "Подаруй дитині життя". Приносять гроші зовсім незнайомі люди, навіть не називають прізвищ. Підтримують родичі, сусіди, мої однокласниці, Іванкова школа. Я переконалася, що добрих людей дуже багато.

– За минулий рік у нас померло двоє дітей, – зітхає завідувач відділення кардіоонкогематології Михайло ГНАТЮК. – А в області померло 11 дітей. Однак дев’ятеро не лікувалося в нашому відділенні, а в інших містах і за кордоном. У смерті тих двох дітей винні передусім батьки, які відмовилися від лікування. Натомість почали звертатися до різних знахарів і травників. Це й призвело до трагедії. Часто батьки онкохворих дітей звертаються до псевдолікарів, які прагнуть заробити гроші на чужих стражданнях. Я не радив би цього робити. У нашому відділенні дуже високий відсоток одужання онкохворих дітей. Ми виконуємо практично всі протоколи – навіть найскладніші та найтоксичніші, щоб врятувати життя пацієнтів.

"Є діти, які мають два новоутворення"

За висновками медиків, найбільш поширена серед дітей захворюваність на пухлини головного мозку. За кілька останніх років вона зросла в 20 разів!

– Причин розвитку новоутворень дуже багато, – запевнив пан Михайло. – Одні з них полягають у тому, що сучасні діти дуже багато розмовляють по мобільному телефону, слухають музику в навушниках і годинами просиджують біля комп’ютерів. Це велике навантаження на головний мозок. Крім того, покоління, яке народжує зараз, пройшло через Чорнобильську аварію. Також за багато років роботи я дійшов висновку, що батьки або діди дітей, які мають лейкемію й пухлини, служили у ПВО. Їхня кількість дуже велика – до 90 відсотків. Тобто відбувається поломка на генетичному рівні. Останнім часом до нас потрапляє багато дітей із гострими саркомами, пухлинами нирок. Є діти, які мають навіть два новоутворення одночасно.

На лікування онкохворої дитини йде від 20 тисяч гривень – до півтора мільйона. "До нас часто надходять діти із запущеною формою захворювання, – каже завідувач відділення. – На жаль, у нас немає всіх необхідних медикаментів. Тому деякі препарати батькам доводиться купувати за кордоном. Нам дуже допомагають фонд "Подаруй дитині життя", різні спонсори. Але ще багато чого потрібно: інфузомати, мікроскопи, біохімічний аналізатор, обладнати вірусологічну лабораторію".

– Я радив би батькам обмежити спілкування дітей по мобільному телефону, прослуховування музики в навушниках та сидіння біля комп’ютерів, – каже Михайло Гнатюк. – Більше часу вони повинні проводити на свіжому повітрі, займатися спортом. 
Надія БУДНА
24-02-2014, 16:40
Коментарів 0 Переглядів 2 478


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!