RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ціна протесту


На вулиці Грушевського міліція користується купленими за бюджетні гроші обмундируванням та спецзасобами, а протестувальники використовують підручні предмети для створення "зброї". У міліції – рушниці по 18,5 тисячі гривень та гранати по 300 гривень за одну, а протестувальники використовують саморобні коктейлі Молотова та бруківку з примотаними до неї пляшками ацетону.

Під час подій на вулиці Грушевського самооборона Майдану почала більш серйозне укомплектування. На другому та третьому поверхах у Будинку профспілок з’явилися військові ящики із протигазами радянського типу. Також по кілька десятків самооборонцям почали завозити нові шоломи радянського типу "СШ-68", загорнуті у папір, наче щойно зі складів. До штурму на вулиці Грушевського такі каски були тільки у сотників, десятників самооборони та воїнів-афганців. Решта само-оборонців носила "цивільні" велосипедні, лижні, мотоциклетні та найпоширеніші – будівельні шоломи.

Бронежилети спочатку були тільки в керівного складу. Із загостренням ситуації вони з’явилися на половині членів самооборони.

Що відібрали у "Беркуту" – тим і захищаються

Уся професійна амуніція у самооборонців – трофейна. Частину щитів та гумових палиць відібрали у "Беркуту" та внутрішніх військ під час сутичок. Частину вони здали після капітуляції з Українського дому. Тоді під час штурму більше сотні бійців внутрішніх військ перебували всередині. Після переговорів військові склали щити та палиці і через коридор, організований протестувальниками, покинули приміщення.
Щити у самооборонців зроблені з грубої фанери або сталі-нержавійки із просвердленими зоровими отворами по прототипу міліцейських металевих щитів.

Гумові палиці їм заміняють звичайні держаки від лопат, бейсбольні битки чи навіть саморобні булави.
Біля Будинку профспілок чоловік років 40 хвалиться трофейним міліцейським захистом на руку.

– З майора зняв, – каже чоловік, – титанові, в таких зовсім не відчуваєш удару палицею. Хороший у них захист. Таке палицею чи штахетиною не проб’єш...

У моді – військовий секонд-хенд

Але трофейних засобів захисту на всіх не вистачає. Тому люди самотужки починають робити засоби захисту. Скотчем примотують до зовнішнього боку кисті дошки, запресований у кілька шарів поролон або засувають порожні пластикові пляшки під рукави. Це теж пом’якшує удар.

Неподалік від станції метро "Лісова" у відділі військової амуніції в секонд-хенді відразу впізнають людей із Майдану. Ті беруть жилети-грілки, захист на лікті та коліна. Одна поношена чашечка із комплекту солдата американської армії на лікоть чи коліно коштує 50 гривень. Щоби купити "американський" захист на лікті та коліна, потрібно 200 гривень. Незважаючи на це, потік людей, які порпаються у військовому ширвжитку, не припиняється.

Продавці-азіати відразу ідентифікують людей із Майдану і безцеремонно кричать: "А ви с Майдана!"

Травмованих під час сутичок – від 250 до кількох тисяч осіб

Єдиної справжньої статистики про постраждалих під час акцій на вулиці Грушевського немає. Різні джерела називають різні цифри.
У міліції прозвітували про 119 працівників, які за час сутичок на вулиці Грушевського звернулись по медичну допомогу, 80 із них госпіталізували.

За даними МВС, у потерпілих виявили черепно-мозкові травми, переломи, колото-різані рани, опіки та отруєння невідомими речовинами.
У Генпрокуратурі заявили, що за час масових акцій затримано 234 людей, з яких 140 було заарештовано.

"Згідно з даними слідства, загинуло четверо осіб, тілесні ушкодження отримало більше 500 осіб, з них – 253 правоохоронців", – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі та міліції не рахують людей, які не зверталися по медичну допомогу до лікарень, бо боялися потрапити до рук міліції.
За даними представників самооборони, рахунок постраждалим протестувальникам іде на тисячі. Відомо про п’ятьох загиблих.
Протестувальники також спалили чотири міліцейські автобуси та дві військові вантажівки. 
Михайло Салітра
14-02-2014, 11:07
Коментарів 0 Переглядів 2 525

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.