RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чому Христос один, а Різдва – два?


На Буковині невелика громада римо-католиків 25 грудня вже відсвяткувала Різдво. Різдво Христове за григоріанським календарем уже відзначили у Румунській православній церкві та інших православних церквах. Натомість в усіх українських церквах Різдво відзначатимуть 7 січня.

Про святкування Різдва 25 грудня, традиції та парафіян говоримо з отцем Андрієм Пеканцем, вікарієм парафії Воздвиження Всечесного Хреста у Чернівцях.

– Ви святкуєте Різдво першими. Як це відбувається?

– Святкування Різдва починається напередодні – Вігілією (так називається Святий вечір 24 грудня). Це святкування має сімейний характер. Як відомо, під час Різдва центральною фігурою є особа Ісуса Христа, яка згромаджує родину. Збираються разом її члени, щоби відсвяткувати за святковим столом Святу вечерю. Традиція, яка існує – ділення облаткою (білий різдвяний хліб, яким діляться). При цьому складають один одному різдвяні побажання.

За традицією, за стіл сідають тоді, коли зійде перша зоря. Хтось прискіпливо цього дотримується, а хтось десь забарився... Знаю, що частина буковинців приходить з літургії і тоді сідає за святковий стіл.

На Святий вечір всі ідуть на святу месу, яка називається Пастирка. Це вже святкування у парафії, серед вірних римо-католиків, які збираються у храмі.

Різдвяна вечеря – це не тільки, щоби сіли і поїли... Стіл – це не лише меблі. Це місце, яке об’єднує. Коли людина відчуває, що вона – в сім’ї, вона – потрібна.

– Ваші прихожани – це...

– Це буковинці, які народилися тут. Це й поляки, які народилися на Буковині, для яких літургію служать польською мовою, й українці, для яких літургію правлять українською. Є і росіяни. Чернівці –студентське місто, тому в ньому багато студентів з-за кордону. Кожен має потребу в Богові...

– Чи не дивно, що Різдво святкують 7 січня, а посеред посту – Новий рік?

– Важко відповісти, ніколи над тим не замислювався. Тут є певна плутанина календарів. Ми дотримуємося церковного календаря. Є період адвенту, так у нас називають період посту перед Різдвом, по суті, підготовки, радісного очікування народження Ісуса Христа. І далі – Новий рік. Якщо йдеться про східний календар, юліанський, то там, по суті, так само є цей час посту перед Різдвом. Новий рік календарний не враховується.
Знаю, що кілька днів тому Молдова перейшла на святкування на державному рівні Різдва на 25 грудня.

– Що би побажали читачам "МБ"?

– Не забути, що це за свято – Різдво. Пам’ятати, що це день народження Ісуса Христа. І що він – живий Бог, який народжується. Він є головним. Нехай свята, які наближаються – чи це наші, латинські, католицькі, чи пізніші – щоби це було відкриттям і прийняттям Ісуса, який є нашим Богом, нашим Спасителем.
Юлія Боднарюк

Довідка

Різдво Христове – велике християнське свято, день народження Ісуса Христа, Спасителя світу.
Римо-Католицька церква, більшість протестантських церков, а також більшість православних, включаючи Константинопольську, Антіохійську, Александрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську і Грецьку церкви, святкують Різдво в ніч з 24 на 25 грудня.
Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська православні церкви, усі українські православні церкви, а також Українська греко-католицька церква святкують Різдво в ніч на 7 січня (що відповідає 25 грудня за старим Юліанським календарем). Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня.

Думка
Вирішити календарну проблему може Вселенський собор

Між святкуванням Різдва на Буковині римо-католиками 25 грудня і греко–католиками, православними 7 січня – 13 днів. У непростій ситуації опиняються ті, хто святкує Різдво за старим стилем – 7 січня: посеред посту, 31 січня, усі відзначають Новий рік.
"А чи можна подолати цю календарну проблему і святкувати усім разом?" – запитали ми у настоятеля церкви Святої Княгині Ольги отця Олега Полянка.

– Основна річ – це новий і старий стилі. Головна причина того, що церква залишилася на старому стилі, те, що новий стиль не відповідає апостольським вимогам. Правила апостолів про святкування Пасхи говорять, що вона має бути після єврейської Пасхи, після весняного рівнодення. Календар новостильний не відповідає цим вимогам. І тому православні (не всі, європейські православні – усі за новим стилем). У Румунії вводили новий стиль (у 20-х роках, – авт.), тоді Буковина була частиною Румунії, і одна частина прийняла його, а інша – ні. Та, що прийняла – і в радянський час, і досі – святкує за новим стилем.

Олег Полянко каже, що ситуацію змінити можна. Але це можна зробити лише на Вселенському соборі, на якому були би і греко-католики, і католики, і православні, і який би вирішив календарну проблему.

– Тоді би це було по-людськи, так як воно має бути – по-християнськи зроблено. Але такий Собор важко провести, тому що там є наші "близькі друзі", які проти того Собору, бо на ньому, окрім питання календаря, стоїть питання автокефальних церков.
Якби Різдво святкували в один день, каже отець Олег Полянко, то це було би дуже гарно, по-Божому.

– Я думаю, що Бог чекає від людей, що ми самостійно можемо вирішити це. Ми маємо для цього механізми, правила. Але ми такі роз’єднані, що дуже важко цю справу зробити.

Бо тут – свята, а тут – піст... І що робити? Тому надзвичайно нам важко, що не маємо у цій справі ладу.
31-12-2013, 10:09
Коментарів 0 Переглядів 3 182

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.