RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Вступ до ЄС – це питання не грошей, а принципів»


Україна бореться за право рухатися до Європейського Союзу. Однак що відбувається з країною під час процесу євроінтеграції та після вступу до ЄС? Розповідаємо на прикладі Угорщини, яка є членом ЄС дев’ять років, при цьому процес інтеграції тривав понад чотирнадцять років.

– Якою стала Угорщина після вступу до ЄС? – перед подорожжю до Угорщини запитуємо у генерального консула Угорщини в Ужгороді Йозефа БАЧКАЇ.

– Достатньо перетнути кордон, і ви зрозумієте, – усміхається пан Йозеф. – Насамперед буде відчуття нашої відкритості.
Справді, щойно перетнули кордон, вразили надсучасні автобани. А потім – інфраструктура Будапешта. Відбувається багато реконструкцій, зокрема найбільша в угорській історії реконструкція будівлі парламенту. Щодо відкритості... За п’ять днів перебування у Будапешті вразили доступність парламенту, Адміністрації Президента для звичайних угорців чи туристів. Політики спокійно прогулються поміж гостями, спілкуються із ними.

– А у вашого президента є літак? – поцікавилися.

– Ні! Звісно, немає! – із подивом відповіли нам і запросили на екскурсію президентським палацом, яку, до речі, для звичайних журналістів проводив сам радник Президента Угорщини з економічних питань.

Переписали 98 відсотків законів

В Угорщині не лукавлять – шлях до ЄС та бути членом ЄС – це не просто. Під час процесу євроінтеграції були переписані майже 98 відсотків законів! Із роками деякі галузі зникали, наприклад, у країні залишився лише один цукровий завод. Однак угорські політики з упевненістю кажуть, що переваг та великих здобутків набагато більше і, взагалі, вступ до ЄС – це питання не грошей, а принципів.

– Гадаю, що можна вибирати між свободою та хлібом. Хто їсть хліб – той завжди буде рабом. Хто буде обирати свободу, буде сам себе зрощувати, ростити. У цьому полягає суть, – усміхається Йозеф Бачкаї. – Нині молоді люди Угорщини навчилися: хочеш бути розвиненим, то повинен працювати, сам забезпечити себе роботою, іти вперед. Не дивно, що у людей тепер є великі можливості.

– Приєднання до ЄС – це не виглядає таким чином, що ти забираєш те, що тобі подобається, – пояснює заступник держсекретаря, відповідальний за двосторонні відносини з ЄС, культурні питання та пресу при МЗС Угорщини Прьоле ГЕРГЕЛЬ. – Ні!.. Це виглядає так – будеш їсти те, що тобі дають. Нам потрібно було підтягнути законодавство до стандартів ЄС. Щоби іноземні інвестори з ЄС знали, що від нас можна очікувати. Отже, 98-99% законів ми мали адаптувати під ЄС. Але коли уже певна країна вступила до ЄС, вона сама вирішує, чим доповнити ці закони. Тому варто бути у ЄС, щоби зсередини мати силу голосу, зовні цього не зробиш.

Поряд із здобутками – втрати

Говоримо про ключові здобутки та втрати Угорщини у ЄС.

– Є чимало здобутків, які Угорщина отримала від ЄС, – зауважує Прьоле Гергель. – Перше – це конкретні матеріальні привілеї. Якщо подумати про те, скільки ми отримали у рамках сільськогосподарської когезії, субвенції! Це була допомога, фінансові джерела, з яких побудовані дороги, каналізації, проведені дуже важливі роботи! Тільки про це подумати – і вже нема що про інше говорити!

Звичайно, є й інші великі цінності. Наприклад, можливість для наших студентів навчатися в університетах інших країн ЄС, відбувається обмін культурним життям. Ще один важливий аспект – можливість для угорських працівників працювати в інших країнах ЄС. Трудова міграція підтверджує, що здійснюється один із чотирьох принципів свободи – вільний рух робочої сили.

– Серед важких моментів... Давайте подивимося на сільське господарство Угорщини, – продовжує пан Гергель. – Наприклад, наша молочна промисловість чи розведення тварин... Є багато речей, які треба було би робити по-іншому. Пережили час, коли угорський ринок уже був відкритий для товарів ЄС. Однак ринок ЄС ще не був відритий для товарів, що походять з Угорщини. Внаслідок цього молочні товари, привезені в Угорщину з Німеччини, у магазинах коштували набагато менше, ніж угорська продукція. А тому у десятки разів зменшилася кількість великої рогатої худоби. До цього ми могли і краще підготуватися.

Також краще мали би підготувати галузі промисловості та транспортні, які добре працювали у часи соціалізму. Звичайно, про це уже тепер не варто думати. Теперішній уряд працює над виправленням ситуації. Хочемо прийняти закон, щоби не можна було здалеку привозити харчові продукти, щоби споживати місцеві, угорські. Приклад великих країн у ЄС, зокрема Франції, показує, що це можливо.
Валерія Чорней

Автор висловлює вдячність у підготовці матеріалу Генеральному консульству Угорщини у місті Ужгороді.

Опитування
Чи задоволені життям в ЄС?

Кордуш ДЮЛАНІ,
пенсіонерка:
– Варто було вступити до ЄС, від якого отримали тільки хороше. Ми одержали дуже багато інвестицій! Негативу, спричиненого ЄС, не відчула.

Каталін ІКЕШ,
науковець:
– Для мене було дуже важливим те, що ми здобули свободу: можемо вільно пересуватися і не просити дозволу на перетин кордонів. Як дослідник можу їздити різними країнами. Але вважаю, що угорська культура була набагато ціннішою до ЄС. Те, що зараз відбувається у телевізійних програмах – це бруд.

Кадрі ГОРГЕ,
пенсіонерка:
– Зі вступом до ЄС нічого хорошого не відбулося. Я – пенсіонер і очікувала, що матиму більшу пенсію. А нині сама не можу прожити на пенсію, ще й повинна допомагати дітям із малою зарплатою.

Андре Беке,
директор фірми:
– Ми тепер належимо до великої європейської спільноти. Багато інформації, принципів, законів швидше потрапляє до нас. Це допомагає швидше розвиватися.
25-12-2013, 09:39
Коментарів 0 Переглядів 2 294

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!