RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Важкий ранець і телевізор тільки шкодять


Нинішні школярі носять кілограми книжок у ранцях, годинами просиджують за комп’ютерами і телевізорами, харчуються чіпсами та піцами. У результаті мають проблеми із зором, хребтом, шлунком.

У Чернівцях налічується 22352 дитини шкільного віку. Із них на диспансерному обліку перебуває понад 35 відсотків учнів віком від шести до 14 років.

Комп’ютери забирають у дітей зір

– Кожен третій чернівецький школяр має якесь захворювання і перебуває на диспансерному обліку в спеціаліста, – запевнила заступник головного лікаря з лікувальної роботи міської дитячої поліклініки Валентина КОСТЮК. – А серед підлітків віком від 15 до 18 років уже 65 відсотків учнів мають проблеми зі здоров’ям. Перше місце займають офтальмологічні патології, тобто захворювання очей. Причина – тривале сидіння за комп’ютерами і телевізорами. У школярів також часто виявляють різні ортопедичні патології, пов’язані з хребтом. До них призводять передусім важкі ранці, невідповідність парт і столів росту дітей. А дефіцит йоду в нашому регіоні стає причиною захворювань ендокринної системи, які посідають третє місце. Це, зокрема, зоб та ожиріння. Тому дітям для профілактики потрібно обов’язково приймати препарат "Йодомарин", вживати більше морепродуктів, а батькам користуватися йодованою сіллю. Через незбалансоване харчування у багатьох школярів виявляємо різні гастроентерологічні захворювання. Цілком здоровими є діти, які займаються спортом, ведуть активний спосіб життя.

Почастішали випадки захворювання на цукровий діабет

Щороку буковинські школярі проходять профогляд. Тих, у кого виявлено проблеми зі здоров’ям, ставлять на диспансерний облік.
"За десять місяців цього року лікарі оглянули майже всіх дітей шкільного віку – 99,3 відсотка, – розповіла начальник лікувально-профілактичного управління департаменту охорони здоров’я ОДА Марія ПОЛІЩУК. – Допуск учнів до уроків фізкультури контролюється пробою Руф’є. У них вимірюють пульс до і після 30 присідань. Понад 37 відсотків школярів, які пройшли профогляд, увійшли до основної групи і можуть витримувати всі фізичні навантаження. У підготовчій групі (40,5 відсотка) діти мають незначні відхилення і не можуть витримувати всі навантаження. У спецгрупі – понад 21 відсоток учнів. Це ті, у яких виявлено проблеми зі здоров’ям і для них розроблено спеціальну програму занять. І тільки менше піввідсотка школярів звільнено з уроків фізкультури. У 2012 році в області на одну тисячу дітей від народження до 14 років було зареєстровано 1635 різних захворювань, у тому числі хронічних та інфекційних. Серед усіх вікових груп переважають хвороби органів дихання, які становлять майже половину від загальної кількості. Значне місце займають також захворювання органів травлення, ендокринної системи, шкіри, офтальмологічні патології. Серед школярів почастішали випадки захворювання на цукровий діабет. Щоб уберегти дітей від хвороб органів дихання, їх потрібно вакцинувати. А щоб вони не мали проблем зі шлунком – треба обідати в школі, а не перекушувати чіпсами або сухариками. Як спеціаліст і мама я також проти надмірного навантаження дітей у школах.

Ранець повинен важити не більше трьох кілограмів

Шестикласниця Саша має вагу 30 кілограмів. Вона носить до школи ранець, який важить шість-сім кілограмів.

– Щодня в мене п’ять-шість уроків, – розповіла дівчинка. – Треба носити до школи підручники, зошити, канцелярське приладдя, а на фізкультуру – спортивну форму і взуття. Ранець дуже важкий, інколи болить спина. Але рятує те, що я займаюся спортом і ходжу на карате.
"У нас на обліку перебуває понад 1600 школярів і підлітків з ортопедичною патологією. Це порушення постави, сколіози, кіфози, плоскостопість, – розповів ортопед-травматолог міської дитячої поліклініки Дмитро ІВАНУЩАК. – Основні причини: малорухливий спосіб життя, невідповідність шкільних парт і столів віку дітей, довге сидіння за комп’ютерами і телевізорами. Важкі ранці, які доводиться носити учням, теж займаються вагоме місце у цьому списку. Ранець повинен важити не більш ніж три кілограми і відповідати зросту дитини. У нього має бути ортопедична основа, а спинка жорстка – на всю спину. Також важливе значення має ширина лямок. Вони повинні бути максимально широкі та м’які. Бажано, щоби ранець мав багато кишеньок. Це дає змогу правильно розподілити вагу вантажу. Дівчата-підлітки часто носять сумки з довгою ручкою на плече. Це призводить до викривлення хребта на один бік. Тому краще носити рюкзак".
Надія БУДНА

До теми

У Канаді, США і країнах Європи шкільні підручники замінили на електронні книжки та планшети. Міністерство освіти України теж обіцяє забезпечити школи впродовж декількох років електронними книжками і планшетами. Національна програма "Відкритий світ" уже діє в Черкасах, де придбали 60 шкільних електронних книг. Однак, є проблеми з їхнім наповненням.

Поради лікарів
Як школяреві бути здоровим

 Дітям шкільного віку рекомендують чотириразове харчування. У раціоні учня обов’язково повинні бути молочні, м’ясні та рибні продукти, свіжі фрукти та овочі. Батькам не слід забувати і про якість продуктів (свіжість, технологію виробництва). Обід повинен складатися із гарячих страв.

 Заборонити дитині вживати чіпси, сухарики, вироби з майонезом і соусами.

 Воду пити тільки кип’ячену або бутильовану. Не вживати водопровідну воду та газовані напої.

 Школяр може працювати за комп’ютером не більше 30-40 хвилин. Сидіти перед монітором потрібно прямо, спираючись на спинку стільця, трохи нахиливши голову вперед, ноги всією стопою – на підлозі. 
9-12-2013, 09:44
Коментарів 0 Переглядів 2 223

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.