RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Слизько і дорого


Нові гранітні бордюри на Соборній площі не лише слизькі, а й дорогі. Кореспондент "МБ" з’ясувала, що їх можна було закупити вдвічі дешевше.

На Соборній площі встановили гранітні бордюри. Виглядають вони гарно, але послизнутися на них дуже просто. А там активний рух машин, тролейбусів...

Саме такі бордюри ще п’ять років тому встановили на вулиці О. Кобилянської. Городяни жартома їх називають "чорт побєрі".

А двірники розповідають, що взимку їм доводиться попереджати людей, щоби не ставали на бордюри, бо вони дуже слизькі.
Хто вирішив встановити на Соборній площі гранітні бордюри і чи замислювалися про безпеку перехожих, ми вирішилися поцікавитися у департаменті ЖКГ. Але дізнавшись про одне, з’ясували і деякі особливості закупівлі гранітних бордюрів на Соборній площі.

А ми що по бордюрах ходимо?

Директор департаменту ЖКГ Дмитро Сірман визнає, що гранітні бордюри недешеві. І називає їхню ціну – 850 гривень за кожен бордюр із доставкою. А пресований бордюр обійшовся би у 200 гривень.

– Це центральний майдан нашого міста. Тому було прийнято рішення зробити тут гранітні бордюри, – пояснює Дмитро Сірман. – Це граніт, він довговічний.

Зауважую, що бордюри слизькі. Але у пана Дмитра свої аргументи.

– А ми що по бордюрах ходимо? Це місце, яке відділяє тротуар від проїжджої частини, а не пішохідна зона.

– Але ж там зупинка...

– Найближчим часом поклеїмо там спеціальні наклейки. Щоби люди, виходячи з тролейбуса чи маршрутки, не послизнулися.
На запитання, хто постачальник та де купували бордюри, відповів, що департамент укладає угоду з підприємством, і це його завдання, де він пісок, гравій бере.

– А ціни перевіряєте?

– Звичайно, а на якій підставі підписуємо акти виконаних робіт? Не можемо собі такого дозволити, щоби взяв бордюр за сто гривень, а продав за 800. Для того є технічний нагляд. Ми ж не просто так працюємо, це державні кошти, гроші з місцевого бюджету.
Підприємець, який виконував роботи, виконав їх якісно. Пан Глиняний зробив вулицю Емінеску, частину робіт на проспекті, вулицю Дарвіна. Робив це без грошей, ми ще з ним не розрахувалися.

Фірму-постачальника бордюрів назвати не змогли

Щоби дізнатися подробиці закупівлі гранітних бордюрів, зателефонували до генпідрядника робіт на Соборній площі ПП Глиняного.
Пан Глиняний спочатку відмовився відповідати на запитання. Але теж назвав ціну за бордюр – 850 гривень. Також підтвердив, що на бордюри мають клеїти стрічку, яка клеїться на слизьку плитку біля входу. Зроблять це на зупинці і на чотирьох виходах з площі.
А щодо всієї іншої інформації пан Глиняний відіслав до департаменту ЖКГ.

Написали інформаційний запит до департаменту ЖКГ. Дізналися, що загальна вартість робіт становить понад 282 тисячі гривень. Процедура безтендерна. Облаштовано 184 метри погонні грантіного бордюру. Розмір бордюрного каменю 100х30х15 см. Назва матеріалу – граніт сірий. А ось назвати фірму, де придбали гранітні бордюри, у департаменті ЖКГ не змогли. За словами чиновника, "процентовки не здані, накладних немає", тож без документів нічого не знають.

Знову телефонуємо до приватного підприємця Дмитра Глиняного.

– Бордюри придбано у Житомирській області, там їх виготовили та обробили, – каже підприємець.
Прошу назвати фірму, де купували бордюри.

– Не можу назвати фірму, бо я не пам’ятаю, а документи віддав у департамент ЖКГ.
Стало дивно, чому в департаменті не знають про те, що підприємець здав всі документи. Чи, можливо, хтось навмисне "забув" назву фірми-постачальника?

Купити такий бордюр можна вдвічі дешевше

Хоч фірму-постачальника ми не дізналися, але вирішили перевірити ціну гранітних бордюрів. В Інтернеті чимало пропозицій продажу гранітних бордюрів. Вибираємо фірму з Житомира, бо постачальник чернівецьких бордюрів із Житомирщини. "Умовним" постачальникам повідомляю розміри бордюру (100х30х15 см), назву матеріалу (сірий граніт). Прошу порахувати ціну одного бордюру разом із доставкою із Житомира до Чернівців. Різниця між житомирськими і чернівецькими цінами вражає.

– Якщо просто пиляний бордюр – це 350 гривень за метр погонний, 20 гривень метр погонний за фаску. 184 метри погонні це понад 24 тонни. Кілометраж із Житомира до Чернівців – 372 кілометри. Доставка однієї машини приблизно 3,5 тисячі гривень, – підраховує менеджер однієї з фірм Дмитро. – Виходить, метр погонний гранітного бордюру з доставкою коштує 370 гривень плюс 20 гривень фаска. Загальна сума становить 390 гривень за один бордюр (у документах департаменту ЖКГ – 850 гривень за один бордюр !!! – авт.).
Почувши про суму 850 гривень, чоловік дивується.

– 850 гривень із доставкою, 30 на 15 бордюр метровка? Це дуже дорого. Максимальна можлива сума 500 гривень із доставкою, але зовсім не 850 гривень, – каже чоловік. – Сірий граніт – світлий гарний камінь. Дуже гарно виглядає (бордюри на Соборній площі темного кольору, – авт.). Якщо камінь чорний, можливо, це габро або лабродорит (різновид граніту, – авт.). Вони ще дешевші – у межах 300 гривень за бордюр із доставкою.

Чоловік пояснює, якщо камінь у полірованому вигляді, тоді він слизький. Потрібно купувати гранітний бордюр із термообробкою, він спеціально розрахований на зимовий період і не слизький.

Ми цікавилися у підприємця Глиняного, який граніт закупили для Чернівців. Але це він теж не зміг сказати. Навіть здивувався, що значить термооброблений.

– Я купив готову продукцію. Бордюр гарний, шліфований. Мені пояснили, показали, який він буде, і я його придбав. Мені достатньо того, що це граніт – довговічний матеріал, який не кришиться, – пояснив чоловік.

За словами директора департаменту ЖКГ Дмитра Сірмана, роботи на Соборній площі ще не завершено. Площу і надалі облаштовуватимуть, покладуть тротуарну плитку. Цікаво, чи таку ж "дешеву", як і бордюри?

"МБ" знову звертається до чиновників із проханням повідомити, на якій фірмі закупили гарнітні бордюри за 850 гривень, якщо їх можна придбати за 400 гривень? А ще цікаво, для чого купувати дорогі бордюри, щоби їх заклеювати стрічками? Чому ще під час закупівлі не обговорювалося питання, який має бути бордюр (термооброблений чи плоский), а все пустили на самотік? n



Людмила ОСАДЧУК
1-11-2013, 12:16
Коментарів 0 Переглядів 2 721

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.