RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зима без гарячої води


Чернівчани, які мешкають у "хрущовках", залишаються на зиму без гарячої води.

Днями мешканці будинку №82, що на проспекті Незалежності, сперечалися з газівниками. За результатами обстеження фірмою "Житловик" димовентиляційних каналів виявилося, що в цьому будинку вони не щільні. Тож відключити потрібно колонки в усіх квартирах.
"Про що нам тут розповідають?" "У радянські часи все будували за ГОСТом, а це означає – якісно". "Чому відключають лише нам, а не іншим?" – сипалися звинувачення людей. На цьому зібранні були й працівники газового підприємства, і керівник ЖРЕПу, і навіть міліція. Василь МАНЧУЛЕНКО, заступник директора департаменту ЖКГ міста, запропонував всім сісти за круглий стіл. Ніби правильно. Та півроку тому в мерії вже говорили про це. І забули.

Випливла проблема тепер, у жовтні, коли виявилося, що необхідно відключати газові колонки в "хрущовках" із нещільними димовентканалами.

– Якщо димовентиляційні канали не щільні, то ми змушені відключити газові колонки, – констатує Андрій СЕМЕНОВИЧ, фахівець зі зв’язків із громадськістю ПАТ "Чернівцігаз". – Наразі розпочався опалювальний сезон, а в нас немає даних про стан димовентиляційних каналів у всіх "хрущовках". Водночас частину актів ми все-таки отримали. У цих документах чітко зазначено, що в деяких будинках димовентиляційні канали не щільні. Тож задля безпеки людей розпочали відключати газові колонки.

Люди й діряві канали

Ця робота триває впродовж трьох останніх тижнів у тих оселях, куди газівників допускають. Але більшість чернівчан спеціалістів не пускають.
Антоніна БОДНАРАШ, мама дворічного хлопчика, слухняно надала працівникам ПАТ "Чернівцігаз" доступ до кухні:

– Відрізали шматок труби й дали мені підписати якийсь папірець. Тепер живемо без гарячої води. Минуло лише кілька днів, але вже відчуваємо, як це тяжко. Нереально навіть посуд без проблем помити.

Газівники пояснюють, що ремонт димовентиляційних каналів – не в їхній компетенції. І коли під’єднають людям обладнання, не відомо. Пояснюють: коли буде забезпечена герметичність димовентканалів. Але, схоже, станеться це нескоро.

Наразі виглядає так: газівники змушені виконати свою роботу – відключити газові колонки для безпеки споживачів, ЖРЕПи вдають, ніби це їх не стосується, а мерія мовчить. "МБ" так і отримав офіційного коментаря мерії щодо цієї проблеми…

Крайніми залишилися люди: сам на сам зі зруйнованими димовентканалами.

На зібранні біля будинку №82 люди згадували, як три роки тому їм вже пропонували скинутися по 300 гривень, щоб полагодити димарі. Тоді не дійшли руки. А нині цю суму вже треба множити на десять. Щонайменше. З кожної квартири.

Не хочуть домовитися?

– Ми півроку ведемо переписку зі ЖРЕПами, райрадами, іншими структурами, але в результаті – нічого. Жодна зі сторін не виявила зацікавленості у вирішенні проблеми, – каже А. Семенович.

Не лише відсутність зацікавленості, але й відкрите протистояння між установами було помітне на зборах мешканців будинку №82.
Присутня Єлизавета ЗБАРАНСЬКА, керівник ЖРЕПу №14, закликала мешканців не відчиняти двері газівникам.

– У будинках нашого ЖРЕПу нещільних димовенканалів дуже багато. Але тяга в них нормальна. Дайте мені такий законодавчий документ, згідно з яким неможливо використовувати газові колонки при таких каналах, – пояснювала "МБ" свою позицію. – Якщо досі можна було ними користуватися, то чому зараз не можна?

– Правила безпеки систем газопостачання України є державним нормативним документом, який діє з 2008 року. Він обов’язковий до виконання всіма, – відповідає пані Є. Збаранській Сергій КОЗАР, начальник виробничо-технічного управління "Чернівцігазу". – У четвертому розділі документа йдеться про обслуговування димовентканалів: у разі виявлення несправних каналів та непридатних для подальшої експлуатації організація, яка здійснює перевірку, зобов’язана під розписку попередити про заборону користування газовими приладами. Негайно повідомити представників газової служби та відключити газові прилади від газопроводу. У нас є копії актів, де написано, що димовентканали нещільні. Тут є печатка та підпис керівника ЖРЕПу №14.

– Півроку вмовляли, переписувалися, чекали, сподівалися. Реакції – нуль. Далі чекати не можна. Я був присутній під час винесення тіл тих, хто отруївся. Це страшно. Ми не хочемо такого, – зазначив С. Козар.

Наразі відключили газові колонки лише в п’яти квартирах. Відтак у будинку з нещільними каналами загроза отруєння чадним газом залишається для всіх мешканців.

– Димові гази можуть проникати з однієї квартири до іншої. Через перекриття й тріщини в димових каналах. Тобто із квартири другого поверху викиди можуть потрапити до вищих поверхів та сусідніх стояків. Але в разі наявної зворотної тяги чадний газ може потрапити й у квартири, які знаходяться нижче, – запевнив С. Козар.
Ліна Нагірняк

До речі

На ініційованих В. Манчуленком зборах, які відбулися 15 жовтня, прийняли дивне рішення: "впродовж наступних двох років, доки буде вирішуватися питання димовентканалів, щомісяця обстежувати їх. А в актах зазначати, що канали придатні для використання". Втім, газівники зазначають, що згідно із законодавством змушені продовжити відключення. А в разі, якщо люди не впускатимуть до квартир, відключатимуть цілі під’їзди. 

Корисно знати
Перш ніж відключити газову колонку

Спочатку сажотруси повинні перевірити димовентиляційний канал.
Про результати обстеження вони мають повідомити мешканця.
Якщо канали не щільні, людину письмово попереджають, що в квартирі не можна користуватися газовою колонкою.
І лише після цього працівники газової служби можуть прийти на відключення.
19-10-2013, 12:41
Коментарів 0 Переглядів 2 183

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.