RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Великий урожай бульби зник – є лише високі ціни


"Ми маємо приблизно два річні запаси картоплі. Не треба піддаватися штучним ажіотажам і закуповувати картоплю на зиму за завищеними цінами. Це принесе вам лише втрати", – заявив прем’єр Микола Азаров. Та від заклинань глави уряду картопля дешевшою не стала. І не стане.

Чернівчанка Олена Сидорникова на ринку на Зеленій вибирає картоплю. Походивши між рядами, робить висновок, що дорого. Картоплю гуртом тут продають по 3,50-4,00 грн. Роздрібна ціна – 4,50-5,00 грн за кілограм.

Чернівчанка пані Ольга, яка продає картоплю неподалік входу на ринок із мікроавтобуса, каже, що віддасть по 3,50 грн мінімум. Пенсіонерка, яка схилилася над мішком, просить по 3,00 грн.

– Ми беремо на Волині в селах по 3,20-3,30 грн за кілограм, – каже пані Ольга. – Ви думаєте, що ми великий прибуток на цьому маємо? Люди дешевше ніж 3,20 не хочуть продавати. Ми маємо на цьому 20-30 копійок. Додайте до цього вартість пального, запчастин, роботи... У нас у Чернівцях ще низькі ціни, порівняно з іншими регіонами.

Таким цінам на картоплю маємо завдячувати неврожаю та державній політиці, яка не може стабілізувати ціну так, щоб і виробник, і покупець знав сталу ціну на кожен рік, незалежно від погоди.

"У стабільній ціні зацікавлені й виробники, і покупці"

– Ціни цього року трохи зависокі, – відзначає керівник фермерського господарства "Джерело" Василь СОЛОМКО. – Але зараз відбиваються збитки, яких виробники зазнали протягом минулих років. Тоді картопля йшла в гуртовому продажу по 0,75-0,80 грн за кілограм. Цьогоріч виробники мають, хоч невеличкий, порівняно зі збитками попередніх років, зиск. Насамперед на підвищення ціни вплинула погода. То сухо, то – дощі. Картопля такі контрасти витримує погано. У мене, наприклад, цьогоріч картоплю побив град. Зараз ринок до кінця непрогнозований. Нині ціна на гуртову закупівлю трохи впала. Була по 3,40-3,50 грн, а зараз її відпускна гуртова ціна – 3,00 грн. Подальшу перспективу спрогнозувати важко. У зв’язку з тим, що картоплі не було достатньо, багато людей зробили заготовку – ті, хто мають склади в Чернівцях. Зараз ринок зупинився. Гадаю, роздрібна ціна на картоплю триматиметься в межах 4,50-5.00 грн. Нижче не буде, а ось, чи не подорожчає – сказати не можу. У нас немає в державі нормального механізму цін на картоплю. Ні покупець, ні продавець не знає, чого чекати. Якби була щороку стала ціна, незалежно від врожаю – від цього виграли би всі.

Звіти про врожайність – "фільчина грамота"

– Усі ці звіти по врожайності, які подають "нагору""фільчина грамота". Ну хто там рахував, скільки люди на городах зібрали, яка в них врожайність? Та й виробники справжніх цифр не подають, бо держава обманює виробника "від і до". Постійно дурить, – зауважує фермер. – Від виробника вимагається справна сплата податків. Ні – штрафні санкції. А якщо держава не виконує своїх зобов’язань – нічого. Судися – не судися. У мене зараз по аграрному фонду заборгованість 300 тис грн. Ці гроші мені мали проплатити протягом п’яти днів – до 5 вересня. Зараз – середина жовтня. Вісімдесят тисяч мала проплатити колонія, це теж державна установа – немає. Державний спиртзавод – 77 тисяч гривень винен з 2008 року. Хоч я вже й суди виграв, а грошей ще немає. Можу я сплатити всі податки вчасно? Я би із задоволенням це зробив. А день не сплатив до Пенсійного фонду – 10 відсотків штрафних санкцій. Як аграрію виживати?
Михайло Салітра

Прогноз фахівця

"Навесні ціна може сягнути й 10 гривень, як це було 2010 року"


Богдан ЗВОЛІНСЬКИЙ,
виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі:
– На формування ціни на картоплю цього року суттєво вплинула низка факторів. Цьогоріч площі під посів картоплі зменшилися на 15-20 відсотків. Це пов’язано з тим, що попередні два роки виробники картоплі зазнали збитків через низьку ціну. Відповідно нестача коштів у виробників не дозволила в повному обсязі дотриматися всіх технологій вирощення. Відповідно втрати врожаю зросли через хвороби та шкідників. Також важливим фактором є цьогорічна пізня та затяжна весна. Натомість влітку на Київщині, Волині та Чернігівщині – "картопляних" регіонах – не було достатньої кількості опадів. На період, коли її мали збирати – навпаки почалися затяжні дощі. Вересень-жовтень ідуть дощі, що не дає змоги виробникам зібрати продукцію. Станом на сьогодні у господарствах, які входять до асоціації виробників картоплі, зібрано 85-90 відсотків урожаю. Якщо погода дозволить, зберуть все. Про точну ціну на зиму сказати не можу. Можна сказати єдине: дешевше не буде. Нині виробники гуртом реалізовують картоплю за ціною від трьох гривень за кілограм. У роздріб до покупця вона потраплятиме по 4,50-5,00 грн.

Говорячи про ціни в регіональному розрізі, то Чернівецькій області не слід боятися таких цін, як, наприклад, Донецькій чи Дніпропетровській, де ціна вже сягає до 7,50 за кілограм. Там більше людей, мегаполісів, а витрати на транспортування продукції з "картопляних" регіонів більші. На Буковині ж… Поряд є Волинська область, яка традиційно постачає до вашої області картоплю. Також неподалік Львівська область, де теж є виробництво картоплі.

Узимку ситуація може змінитися, оскільки дорожчає зберігання картоплі, умови транспортування ускладнюються (більше пального, використання термо-будок, – ред). А навесні ціна може сягнути й до 10 гривень, як це було 2010 року.

Те, що говорить Микола Азаров, мовляв, у нас картоплі більш ніж достатньо, це правильні слова з його боку. Бо йому треба заспокоювати людей, запевнити в стабільності. Робота в нього така. А про те, що від господарств вимагали подавати звіти тоді, коли ще населення зібрало тільки 65 відсотків, а великі виробники й половини не зібрали, про це мовчать.

Нам завезуть зо три тисячі тонн єгипетської картоплі, яку розвезуть супермаркетами і яка лежатиме на полицях і дратуватиме всіх, а потім, наприклад, Ляшко, топтатиме її із криками, що в нас немає своєї.
19-10-2013, 16:35
Коментарів 0 Переглядів 2 160

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.