RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Азаров рахував, скільки картоплі зібрали?»


Площа садка невелика, тому продавати вирощену продукцію гуртовим закупівельникам "на місці" немає сенсу. Бо платять 2,00-2,50 грн за кілограм. А на ринках у Києві яблука продають від восьми до 18 гривень за кілограм, залежно від сорту та калібру.

Знайомі порадили продати гуртом яблука на Троєщинському гуртовому фруктово-овочевому ринку в Києві. Торгівля там починається з першої години ночі й триває до шостої-сьомої вечора. Кажуть, що здати яблука тамтешнім гуртовикам можна по п’ять-сім гривень за кілограм. Проте тільки яблука везти не рекомендують і радять взяти ще картоплі. Бо якщо не продасться одне, то "піде" інше.

Завантажую трохи більше тонни картоплі, яку закуповував у Вінницькій області по 2,25 грн та близько тонни яблук і везу це до Києва на Троєщину.

Вночі на ринку жвава метушня: вантажники возять фрукти та овочі, розминаючись із вантажівками на вузьких базарних вуличках. Перекупники про щось перекрикуються між собою. Бабусі возять термоси з кавою та чаєм. Між рядами носяться галасливі азіати, кавказці, які швидко про щось перекидаються словами. На мить складається враження, що потрапив до якогось середньовічного ринку в Азії.

На гуртових ринках хорошої ціни не дадуть


О 01.00 починаю пропонувати гуртовикам крупні яблука сортів "Чорний принц" та "Горець". Кавказці, які займаються перекупкою фруктів, називають максимальну ціну – три гривні за кілограм. Більше не дають. Обійшовши всіх фруктових перекупників, вирішую спробувати продати картоплю. Нею займаються "наші". На підході до першого ж перекупника він сканує тебе, як рентгеном, і підраховує приблизну вигоду.

– Дам рубль п’ятдесят, – каже кремезний чоловік у ватних штанах та куртці з кавою та цигаркою в руці.

– Та, ні, – кажу, – давайте по 3,50 грн.

– Ты что, ночь не спал? Я продаю ее по 3,50, а беру на соседнем ряду по 3. Я могу себе это позволить – не продам – отвезу завтра на ярмарку и по 4 сдам. Я уже 10 лет здесь – все знаю. А ты будешь с ней неделю таскаться. Но ладно, дам тебе 2,50. Это золотая ее цена в базарный день! Сейчас не продашь – зимовать с ней будешь.

Приблизно те саме сказали й решта перекупників. Обійшовши до п’ятої ранку всіх перекупників, розумію, що на Троєщині мені нічого не світить. Їду на Дарницький ринок.

Торговці там з’являються о 07.00 ранку. Маю годину на сон. Подрімавши, іду між рядами, але й там не дають більше, ніж три гривні за кілограм картоплі й таку ж ціну за яблука.

Звідти їду на ринок біля станції метро "Лісова". Група чоловіків кавказької зовнішності запевняють: "Папик заберет. Все заберет..." Йдемо до "Папіка". Чоловік років під шістдесят біля однієї з точок вітається й починає монолог:

"Ты, подумай, подумай. Хорошо подумай. Я тебе за яблоки дам по три гривны. Дороже не продашь никак".
На його точці такі ж яблука продаються по 16 гривень за кілограм. Пропоную ціну по 10 гривень.

"Ты что? Я же хотя бы рубль на них должен иметь! Я так ничего не заработаю. По три гривны возьму. Ты не спеши, походи, подумай. Потом приходи и продай".

Розумію, що із цього "роя" меду не буде, вирішую їхати торгувати "із тротуару". Знайомі радять спочатку "узгодити" це з міліцією, щоб не пішли на принцип і не забрали мене з тими яблуками до райвідділку. Через "знайомих знайомих" знаходжу дільничного одного із центральних районів Києва. Папірець із Тарасом Григоровичем "благословляє" на один день торгівлі. Стаю на "п’ятачку" неподалік зупинки. Яблука ставлю по вісім гривень, а картоплю – по чотири. У кіосках неподалік ціна на яблука від восьми до вісімнадцяти гривень за кілограм. Картопля – по 4,5-5,0 грн. Від третьої години дня до восьмої вечора продаю п’ятнадцять сіток картоплі й шість ящиків яблук. Яблука беруть по кілограму-два, картоплю – сітками. Купують переважно пенсіонери. Під вечір починають скуповуватися люди середнього віку, які повертаються з роботи.

За півдня розмов із покупцями дізнався, у кого син пропиває материну пенсію, скільки пенсіонерам потрібно щомісяця на ліки, скільки років трудового стажу в Тамари Василівни й ким насправді є в. о. мера Києва Попов.

"Азаров сказав,
що картопля
коштує дві гривні"


Від однієї з пенсіонерок дізнаюся, що картопля має коштувати по дві гривні за кілограм, а такі, як я, накручують ціни.
Цю інформацію жіночка підкріплює посиланням на авторитет перших осіб держави.

– Картопля коштує дві гривні. У селах її купуєте по гривні. Її багато цього року зібрали, а такі, як ти, штучно завищують ціни. Азаров так сказав, – авторитетно заявляє пенсіонерка.

– Тітонько, а як Азаров порахував, скільки картоплі зібрали? Він що, по людських підвалах лазив? – запитую.

– Їм звіти подають, – пояснює бабця.

– Он воно що! То як наступного разу побачите Азарова, передайте, нехай поїде в село, полізе в підвал до якоїсь бабці й набере собі тонну картоплі по гривні, завантажить і привезе до Києва, а я в нього по 2,50 грн куплю. Заробить трохи, – жартую з нею.

– То хто краще знає, – обурюється бабця. – Ти чи прем’єр-міністр!?

– Звісно, прем’єр-міністр, – погоджуюсь з нею. – Він ще знає, що пенсії ледь не щомісяця підвищуються.

– Пенсії..., – спокійніше каже бабця і йде кудись у своїх справах.
Наступного дня спродую решту картоплі.

Яблук залишилося кілька ящиків, але стояти з ними треба довго, тому вирішив їхати додому. 
Михайло Салітра
12-10-2013, 15:09
Коментарів 0 Переглядів 2 349

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!