RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На відомого фермера «наїхали»


Одного з найсильніших фермерів Буковини Василя Соломка з Банилова на Вижниччині звинуватили в тому, буцімто він самовільно зайняв земельні паї односельчан, завдавши збитків на 620 тисяч гривень.

Тобто нібито фермер збагатився на таку суму, вирощуючи на чужій землі врожаї. А за такі дії буцімто передбачене реальне позбавлення волі.

"Землю два роки не обробляли, вона заросла бур’янами"


– Маю напасть серед білого дня, бо з мене намагаються зробити злочинця, – розповідає Василь Дмитрович. – А проблема полягає ось у чому. З 1998 року орендую 52 гектари землі запасу і резерву сільради, а вже третій рік поспіль – 26 гектарів невитребуваних земельних паїв, які раніше орендувало товариство "Світанок", що самоліквідувалося. Тобто розпайовану землю два роки не обробляли, вона заросла бур’янами. Колишній голова сільради Дмитро Іванчук звернувся до мене з проханням взяти її в оренду. Я погодився. Уклали відповідну угоду. Орендна плата в останній період становить двадцять тисяч гривень. Доходів ще не маю, бо земля запущена, три-чотири роки потрібно, аби її виробити, а на це потрібні чималі кошти. У червні цього року прокуратура району здійснювала перевірку роботи сільради. І встановила, що тимчасова угода з моїм фермерським господарством "Джерело" є незаконною. Своєю постановою вона скасувала договір, визнавши його незаконним. А раз так, сказали відписати ці землі назад сільраді. Порадили підписати договір із державною земельною агенцією. Таке прохання ми надіслали в РДА, районне та обласне відділення земельної агенції, департамент агропромислового розвитку ОДА. З агенції надійшла відповідь: ця структура не може укласти угоду оренди на ті землі запасу і резерву сільради, які знаходяться за межами населеного пункту, бо нині відбувається процес інвентаризації землі. Що ж до невитребуваних земельних паїв, вони, мовляв, згідно із законом, можуть перебувати в оренді за умови, якщо відповідні угоди будуть укладені з власниками паїв. Таким чином прокуратура порахувала, буцімто фермерське господарство "Джерело", яке я очолюю, завдало збитків державі на 620 тисяч гривень. А за це – кримінал. Хоча орендну плату та фіксований сільськогосподарський податок "Джерело" як платило, так і платить. Одне слово, мене звинувачують у самозахопленні землі, справу мають намір передати правоохоронцям.

"Діють за принципом "І сам не гам, і другому не дам"

– У Конституції України йдеться, що землю не повинні використовувати безкоштовно, – розповідає Микола Андрюк, сільський голова Банилова. – Для нас це чи не єдине джерело доходу. Завдяки таким, як Василь Соломко та його колеги, а в селі є 21 фермерське господарство, Банилів свого часу був єдиним селом в районі, де обробляли і обробляють всю землю. Зауважу, своїми господарями, а не різними агрохолдингами, які мають за мету побільше урвати з неї, мало дбаючи про її відновлення. Скажіть, з ким укладати угоди, якщо власників паїв немає, а спадкоємці роками в село не навідуються? Наприклад, відійшли у вічність Параска Гайсин та Михайло Герецун, а їхні син та дочка відповідно, проживають десь у Росії. Перший продав тут будинковолодіння, а друга не приїджає до села вже не один рік. І таких прикладів десятки, адже у Банилові нараховується 4800 жителів. Якщо так, нехай їхня земля пустує? Це велика площа, яка заросте бур’янами й може призвести до біди у разі пожежі – згорить село. Але чиновникам від землі це байдуже, головне – дотримуватися недолугого земельного законодавства. Який Василь Соломко злочинець ? Він перший спонсор в наданні допомоги малоімущим односельчанам. Свого часу взяв в оренду аварійний будинок культури, в якому працює п’ять танцювальних колективів, три спортивні секції. Щороку на його утримання Василь Дмитрович витрачає від 50 до 100 тисяч гривень . А нещодавно до 580-річчя села він виділив 20 тисяч гривень на виготовлення в’їздного знака. Що ж до невитребуваних земельних паїв, то тут все зрозуміло: з нового року такі землі мають відійти до створюваного Земельного банку. Що буде далі, здогадатися не важко. На всіх рівнях кажуть про посилення ролі місцевого самоврядування, але на практиці до цього далеко.

– Для нас, фермерів, звинувачення Василя Соломка у самозахваті землі було цілковитою несподіванкою, – ділиться Іван Андрюк, фермер. – Адже саме завдяки йому земля родить, не пустує. Він першим у Банилові взявся за фермерство, допоміг стати на ноги й нам. Та й не захоплював тихцем землю, а оформив договір на оренду, справно сплачував орендну плату. Але діють за принципом "І сам не гам, і другому не дам".

– Не думаю, що в діях Василя Соломка є злісний кримінал, найімовірніше, йтиметься про адміністративне правопорушення, – вважає Василь Ткачук, голова Вижницької РДА. – Зрештою, потрібно дотримуватися земельного законодавства не лише йому, але всім суб’єктам господарювання на землі.
Василь Гринюк
30-09-2013, 10:48
Коментарів 0 Переглядів 5 274

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.