RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На «Чайки» – черга


У 64-річного чернівчанина Іллі Чорнея – незвичайний бізнес. Він придбав два ретро автомобілі "Чайка", відреставрував і тепер возить на них наречених і закоханих, зустрічає віп-персон, забирає з пологового будинку мам із немовлятами, возить нічним містом туристів.

На чорну "Чайку", прикрашену живими квітами та двома обручками, звертають увагу перехожі. З авто виходять щасливі наречені – Сергій і Ксюша Паризькі. "Це ретро дуже підходить до нашого прізвища. Таке враження, що ми в Парижі, – сміється Сергій. – На своє весілля ми спеціально замовили аж дві "Чайки" в Іллі Чорнея. Може, це ностальгія за дитинством. Адже ми з Ксюшею народилися ще за часів Союзу, коли на таких машинах їздили керівники держави. Тепер ми можемо покататися на них. Весілля на ретро – це просто шикарно. Ми були єдиними нареченими, які їздили на "Чайці". Сподіваємося, що це старе авто стане запорукою нашого щасливого подружнього життя".

"Чайка" бере понад 20 літрів бензину на 100 кілометрів"

За кермом "Чайки" – її власник Ілля Чорней – у святковому костюмі, краватці. "Повинен виглядати пристойно, бо мене фотографують, знімають на відео, – каже пан Ілля. – Мої знімки з "Чайкою" є в багатьох весільних альбомах. Я навіть не даю рекламу, бо це роблять самі наречені. Маю із штучних квітів спеціальні весільні прикраси для машин, але наречені часто прикрашають їх на свій смак. Бачите, нині прикрасили живими квітами і обручками. На мої "Чайки" навіть черга є. Їх вже замовлено на весілля до шостого жовтня. За кермом машин їздимо ми із сином або винаймаю водія. У суботу обслуговував весілля доньки відомого професора Олександра Юзька. Їздив до Банченського монастиря, де наречені вінчалися. У п’ятницю теж мав весілля. З нареченими треба дуже обережно і спокійно їхати, не гальмувати різко, чекати, доки вони фотографуються".

Ілля Дмитрович відчиняє дверцята до просторого салону зі шкіряними сидіннями. "Ця машина особливо підходить для нареченої. У салоні дуже багато місця, тому вона може розкласти свою пишну весільну сукню, – запевняє. – Більше таких "Чайок" ні на Буковині, ні в сусідніх областях немає. Тому мене запрошують возити наречених на Тернопільщину, Івано-Франківщину, Хмельниччину. Навіть до Львова та Києва запрошували, але далеко їхати, великі витрати бензину. "Чайка" бере понад 20 літрів бензину на 100 кілометрів. Ця машина може скрізь проїхати, навіть у селах, бо в неї висока посадка. Нареченим, яких я вожу, роблю подарунок: безкоштовно забираю їх із немовлятами з пологового будинку. Прикрашаю машину кульками, стрічками, іграшками. Коли під’їжджаю до пологового будинку на "Чайці", вибігають лікарі та медсестри, мами виглядають із вікон. Думають, що забиратимуть доньку або дружину якогось великого начальника (сміється – авт.)".

"Машину замовляють на дівочі вечірки та День Валентина"

Ілля Дмитрович також возить на своєму ретро автомобілі іноземних туристів та відомих співаків. Зокрема возив Василя Герелла, Бориса Моісєєва, Іона Суручану. "Мені телефонують з обласної філармонії і просять зустріти в аеропорту або на вокзалі якогось артиста чи співака, – розповідає власник "Чайок". – Я ніколи їм не відмовляю, бо саме тут почалася моя трудова біографія. Після закінчення культосвітнього училища прийшов у Буковинський ансамбль пісні й танцю. Моя дружина Людмила досі тут співає. Дуже часто "Чайку" замовляють на дівочі вечірки, Новий рік. На День Валентина вожу закоханих. Нічні прогулянки замовляють іноземні туристи. Ціни залежать від маршруту та відстані. Беру недорого, щоби вистачило на запчастини, бензин і трохи на прожиття, бо пенсія – мала".

Приватним підприємцем Ілля Дмитрович став у 1991 році. "Тоді в мене були свої автобуси – найкращі в Україні. Ними я возив на закордонні гастролі артистів Київського оперного театру, балетної академії, Львівської консерваторії. У мене більше 40 років водійського стажу. Маю свідоцтво підприємця, сплачую всі податки, – запевняє пан Ілля. – Першу "Чайку" придбав 10 років тому в Чернівцях. Вона перебувала в досить занедбаному стані – їздити на ній було неможливо. Я її повністю розібрав і реставрував впродовж двох років. Залишив усе в оригіналі – не замінив жодної деталі. Другу "Чайку" знайшов у Києві, куди вона потрапила з Москви. Виявилося, що вона колись обслуговувала першого космонавта Юрія Гагаріна. Це підтверджують документи, які мені видали у Київському клубі ретро автомобілів. Цю "Чайку" я теж повністю відновив. Реставрація обходиться набагато дорожче, ніж сама машина. Дуже важко знайти деталі, які вже давно не випускають. До того ж за ретро автомобілями потрібен гарний догляд. Отож більше часу проводжу в гаражі, ніж вдома. Але якщо ти любиш машину, вона тобі віддячить. Тому не шкодую за витраченими коштами і часом. Бо таких "Чайок" в Україні, які збереглися в оригіналі й можуть брати участь у виставках, залишилося тільки 22. А всього було випущено 3129 таких машин. На них їздили керівники держави і оборонних структур, працівники посольств і обкомів партії. Микита Хрущов подарував білі "Чайки" балерині Галині Улановій і космонавту Валентині Терешковій. До нині таких ретро машин збереглося дуже мало. Більшість порізали на металобрухт. Тому вони є досить рідкісними і коштують дорого. 
Надія БУДНА
21-09-2013, 11:36
Коментарів 0 Переглядів 3 471

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.