RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Винайняти житло – ціла проблема


У пошуках тимчасового житла люди стикаються з різноманітними пропозиціями. Приїжджим пропонують прислуговувати господарям, митися раз на тиждень або взагалі жити в коморі за чималі кошти.

Винайняти на тривалий термін кімнату чи квартиру в Чернівцях сьогодні складно. Не дивно, що квадратні метри розбирають, як гарячі пиріжки: "на носі" початок навчального року.

"Простора" кімната нещодавно була коморою


Лариса Олександрівна із села Романківці, що на Сокирянщині, разом з односельчанкою недовго тішилися, що їхні сини вступили до одного із чернівецьких університетів. Клопоти з поселенням дітей у Чернівцях швидко їх розчарували.

– Шукали житло обоє, бо вирішили дітей поселити разом, щоб вони підтримували один одного, і нам спокійніше було б, – розповідають "МБ" жінки. – Багато обійшли кімнат і однокімнатних квартир, які здавали в оренду. Те, що побачили, нас шокувало.

Жінки зателефонували за одним з оголошень про житло в центрі міста. Господиня розповіла, що кімната в неї велика, простора, є місце для власних речей, є де спати й вчитися. Ціна чимала, проте без комунальних послуг – за місяць по 700 гривень із кожного. Приїхали мами за 150 кілометрів. Виявилося, що "простора" кімната нещодавно була коморою, тут немає вікна, посередині стоїть одне ліжко, два стільці. "А що, тут можна жити", – не зрозуміла докору господарка.

Натрапили мами студентів на стареньку чернівчанку. Вона пропонувала одну кімнату на двох студентів за 1000 гривень на місяць. Місце непогане – біля автовокзалу, звідси можна дістатися в будь-який кінець міста. Та коли майже домовилися, бабуся зазначила, що їй тяжко ходити, прати, прибирати, готувати. Тож це повинні робити хлопці.

Інші пропозиції також не відрізнялися "щедрістю". Чимало господарів відразу висувало умови: митися раз на тиждень – у середу, на вихідні їхати додому, харчуватися за межами квартири тощо.

Посередники часто влаштовують "аукціон"

Чернівці славляться цілорічним попитом на оренду житла. А напередодні вересня – і поготів. Очевидно, через це чернівецькі власники житла не соромляться виставляти казково високі ціни оренди. Скажімо, однокімнатну квартиру на Університетській оцінили в 300 доларів за місяць. Або здають квартиру лише подобово – по 100-150 гривень.

Міські ціни на оренду помітно відрізняються залежно від району. Скажімо, кілька сотень приплюсують лише за те, що житло – у центрі. Відчутно дешевше коштуватиме аналогічне чи навіть краще житло на Гравітоні чи Південно-Кільцевій.

Також ціна залежить і від типу будинку та стану квартири: найменше коштує оренда в "панельці". Трохи дорожче – у "київці" та "чешці". У ціну вкладають ремонт, наявність меблів, побутової техніки, інших благ. Наприклад, за двокімнатне житло з джакузі в центрі господарі хочуть 4200 гривень орендної плати на місяць.

Така розкіш, як балкон та Інтернет, кожному коштуватиме на 100 гривень дорожче.
Ще часто господарі вимагають тільки дівчат або лише хлопців-студентів.

Хто шукав житло, знає, що є прямі пропозиції господарів, а є – через посередників. Перший варіант розбирають миттєво, деякі з таких оголошень дійсні лише кілька годин.

Ті, хто не встиг або кому не пощастило з господарем, змушені брати житло, яке пропонують посередники. Таких пропозицій вистачає. Своїх потенційних клієнтів посередники шанують, всіляко намагаються зачепити: "Я вам сам зателефоную", "Давайте домовимося", "Не підходить ця – у мене є ще одна (дві, три) пропозиції…" За свої послуги посередники беруть ще одну місячну оплату. Це може бути й 1000 гривень, і три-чотири тисячі. З іншого боку, краще заплатити більше за гарантовану квартиру, аніж віддати кілька сотень за те, що вам повідомлять адресу житла, яке насправді ніхто не здає в оренду (на жаль, у Чернівцях успішно працюють фірми, які заробляють на обіцянках).

Часто підігрівають інтерес до конкретного житла штучно. Посередники повідомляють, що на цю квартиру вже є охочі і якщо ви бажаєте її взяти, треба бути першими. Часто влаштовують цілий аукціон: хто швидше зголоситься. Так телефоном повідомили кореспонденту "МБ", що "завтра влаштовуємо оглядини квартири (однокімнатна, у центрі, за 230 доларів на місяць!), будуть й інші орендарі. Хто швидше погодиться – квартира буде його"
Ліна НАГІРНЯК

Ціни на оренду житла (грн/місяць):
 кімната в "панельці" (проживання разом із господарем) – 800-1000;
 кімната в "чешці" або "київці" – 1100-1300;
 1-кімнатна квартира (не в центрі) – 1200-1600;
 1-кімнатна (у центрі) – 1300-2500;
 2-кімнатна (у центрі) – 1400-3600;
 2-кімнатна (не в центрі) – 1300-1800;
 3-кімнатна (у центрі) – 2000-4000;
n 3-кімнатна (не в центрі) – 1700-2500.
27-08-2013, 14:31
Коментарів 0 Переглядів 3 237

Теги -

До них можна дістатися за допомогою спеціальної карти

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Це заклад американської мережі швидкого харчування, що спеціалізується на стравах із курятини


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.