RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Будуть уроки плавання й хореографічна школа


Збірно-розбірні басейни та внутрішні вбиральні облаштовують у школах. Також мають відкрити обласну хореографічну школу.

Про підготовку до нового навчального року та нововведення, які плануються в освітній галузі, розповів директор департаменту освіти ОДА Михайло Бауер.

Вчительських вакансій у школах немає

– Цього року школярам викладатимуть два нові предмети – другу іноземну мову та "Сходинки до інформатики". Чи достатня матеріальна база для їхнього викладання?


– Справді, з першого вересня буде запроваджене викладання другої іноземної мови й предмет "Сходинки до інформатики". Всі вчителі, які будуть працювати з дітьми, пройшли курсову перепідготовку. Ми орієнтуємося, щоб це робили винятково фахівці. Тобто інформатику має викладати фахівець з інформатики, а іноземну – викладач іноземної мови. З комп’ютерами ситуація трохи гірша. Нині ми маємо статистику, за якою на один комп’ютер у школах припадає 16,8 відсотка дітей. Створено програму інформатизації закладів освіти, якою передбачене придбання нових комп’ютерів. За минулий рік ми придбали 850 комп’ютерів. Можу запевнити, що фактично всі учні других класів, які будуть вивчати Сходинки до інформатики, працюватимуть із комп’ютерами.

– Чи вистачить школярам підручників?

– Цьогоріч усі заклади освіти отримали підручники завчасно. Нині ми забезпечені підручниками на сто відсотків. Хоча можуть виникнути такі випадки, коли в якійсь школі не вистачатиме підручників. Але це може трапитися лише через недопрацювання керівників закладів освіти й відповідних районних відділів освіти. Скажімо, в одній школі вони будуть лежати в бібліотеці нерозпаковані, а в іншій – їх не вистачатиме. Це вже недопрацювання.

– Скількох молодих спеціалістів прийняли на роботу і яких фахівців не вистачає?

– Підписав понад 150 наказів про призначення нових спеціалістів. Але ми щороку беремо на роботу приблизно таку ж кількість молодих спеціалістів. На жаль, усіх охочих взяти на роботу не вдалося, бо вже вакансій немає. Вони можуть з’явитися в незначній кількості до початку навчального року. Бо хтось піде в декрет, хтось може виїхати. Проте цих вакансій завжди дуже мало. У нас є національний університет, який готує фахівців усіх галузей. Тому нині школи на сто відсотків забезпечені фахівцями з усіх предметів.

Діти вчитимуться плаванню в збірно-розбірних бассейнах


– Яким чином плануєте запровадити в шкільну програму урок плавання?

– Маю сказати, що урок плавання – це не примха чиясь. Треба це розцінювати як елементарну норму збереження життя дітей. Ви ж знаєте, скільки дітей щороку у водоймах гине. Я переконався, що цю проблему можна вирішити. Ми вже почали, але не довели цю справу до кінця. Хоча на наступний рік я її доведу до завершення. Ми спробуємо за літо навчити всіх дітей плавати. Це просто робиться. Нині в чотирьох районах (не всі РДА нас підтримали) поставили збірно-розбірні басейни. Я особисто був у таборі "Калинка" на Новоселиччині. Діти в захваті від басейнів. Це, крім того, і не так дорого – збірно-розбірний басейн коштує вісім тисяч гривень. Ідея щодо запровадження в школах таких басейнів буде активно втілюватися в цьому навчальному році. Я доб’юся цього. Хай той директор не побілить двічі один і той самий клас, а за ці кошти придбає басейн у школі.

– Чи запрацюють нові навчальні заклади й чи не закриватимете малокомплектні школи?

– Закриття закладів освіти має відбуватися згідно з чинним законодавством. Це має бути згода громади села. Якщо є згода громади села, ми забезпечуємо автобусне підвезення дітей. Є одна маленька початкова школа в Герцаївському районі. Її планують закрити, уже є згода громади, але немає рішення про її закриття. Більше закриття шкіл в області цього року не буде.

Щодо відкриття нових навчальних закладів цього року, то ситуація гірша. Якщо досі ми відкривали по чотири школи, дошкільні установи, то, на превеликий жаль, цього року ми не відкриємо жодного об’єкта. Нині є багато приміщень на завершальному етапі роботи. Але, на жаль, фінансування не дозволяє їх відкрити.

– Що ще нового плануєте зробити в освітній галузі цього року?

– Ми нині працюємо, щоб усі школи отримали внутрішні теплі вбиральні. Плануємо, щоб до першого січня сільські заклади їх мали. Це дуже великі фінансові витрати. Бо враховується й вода, і каналізація. Є тенденція, що ми виконаємо всі наші зобов’язання. Також плануємо відкрити школу хореографічного мистецтва в місті Вижниця. Ми знайшли приміщення й будуватимемо велику школу, яка матиме свої певні традиції. Тут зможуть навчатися діти з усієї області. Крім того, ми хочемо зробити європейськими наші гуртожитки. Зараз уже практично в усіх училищах зроблено по тридцять кімнат європейського гатунку. Поступово робитимемо так, щоб за найближчих десять років усі наші гуртожитки стали, як у Європі. Це складне завдання, але ми його вирішимо. 
Марина КОРПАН
20-08-2013, 13:01
Коментарів 0 Переглядів 2 882

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.