RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ціни наздогнали Європу


В одній із найбідніших за рівнем доходів на душу населення країні – Україні – цінники у супермаркетах та на ринках дивують іноземців. Ті кажуть, що вони вищі, ніж у них вдома. І як тут люди живуть із такими цінами та українськими зарплатами, дивуються закордонні гості.

Молодий португалець Антоніо приїхав в гості до знайомих у Чернівці. Хлопця, який навчається в одному із провідних економічних вузів Європи, здивували українські ціни на побутову техніку та автомобілі. Він їх назвав неадекватними. І висловив подив, як у країні з такими малими зарплатами та бідним населенням можуть бути такі ціни.

"Тут залишаємо
і пенсію, і зарплату"


Із чернівецького супермаркету покупці виходять із заповненими візочками. Кожен з опитаних розповів, що залишає тут не менше 200 гривень, але ходить до магазину по кілька разів на тиждень. Інші скуповуються на тиждень – на це йде 500-600 гривень. І всі одностайні: наші ціни вже давно не відповідають нашим зарплатам і пенсіям. А за цінами ми вже наздогнали Європу.

Пані Лариса з чоловіком завантажує у багажник продукти з візка. Розповідає, що витратили приблизно 200 гривень. Приїжджають у супермаркет кілька разів на тиждень. "Тут залишаємо і пенсію, і зарплату", – сміється жінка.
Аліна Гресь тримає у руках кавун, чоловік вивантажує візок.

– Витрачаємо у середньому 400-500 гривень. Це якщо скуповуємося на тиждень, – каже Аліна. – Нещодавно приїхали з Греції. Порівняли ціни, а вони майже такі самі. У Греції лише трохи вищі, та й то різниця незначна.

Юрій Мартинюк із дружиною продукти з візка у машину вантажать швидко. Подружжя розповіло, що приїхало до Чернівців у відпустку з Італії. Кажуть, з кожним роком їх дедалі більше дивують дороги та ціни.

– Українські ціни зрівнюються з європейськими, – погоджується Юрій. – Є щось дешевше, є щось дорожче. Зараз у супермаркеті витратили майже 500 гривень. В Італії витрачаємо приблизно так само. Але ж там зовсім інші зарплати. Заробляєш тисячу євро, то 400 євро на місяць можеш собі дозволити витратити на продукти. А як тут виживати, якщо на тиждень потрібно скупитися мінімум на 500 гривень за зарплати 1,5 тисячі гривень.

Дешевші лише послуги стоматолога, горілка та ікра

Олег Ш. уже 14 років живе в Іспанії. Щороку приїжджає до України і констатує: українські ціни вищі за ціни в Іспанії. Каже, в Україні дешевші лише послуги стоматолога та адвоката, а ще горілка, цигарки та ікра.

Олег пригадує, що шість років тому святкував із друзями у ресторані. Тоді вартість у рахунку була наполовину нижчою, ніж в Іспанії. Натомість тепер у чернівецькому ресторані поїсти обходиться дорожче, ніж в Іспанії, констатує чоловік.

– Спостерігаю, як ціни в Україні з кожним роком зростають, а зарплати – ні, – розповідає Олег. – Пішли в один із супермаркетів, купили чотири упаковки води. Дружина подивилися в чек – 135 гривень. Такою високою ціною була вражена. В Україні є багато джерел, а в Іспанії їх значно менше, а ціна все ж нижча. Пляшка води там коштує 17 сентимів. Це на українські гроші – 1,7 гривні. В Іспанії продукти скуповуємо раз на тиждень у супермаркеті. За 50 євро вивозимо величезний візок із продуктами.

За словами Олега, нижчі ціни в Іспанії і на ліки.

– Якщо купуєш ліки за рецептом, дають знижку 70 відсотків. А гіпертонікам ліки взагалі продають зі знижкою 90 відсотків, – каже чоловік. – Торік приїхали в Україну і дружині довелося лягти у лікарню. В аптеці за ліки заплатили 1800 гривень. Знаєте, скільки ліків можна купити в Іспанії за 180 євро, та ще й якісніших за українські?

У супермаркеті скуповується за 25 євро

Анатолій Слобідський може порівняти українські та німецькі ціни. Живе у Німеччині майже десять років, нещодавно відвідував родину на Буковині.

– Якщо говорити про продукти, то у німецьких супермаркетах деякі продукти дешевші, на деякі ціни майже такі самі, як у нас. А якщо говорити про послуги: ресторан, кав’ярні, кіно, – то вони в Німеччині дорожчі, – розповідає по скайпу Анатолій і показує чек із супермаркету. – Сьогодні витратив у супермаркеті 22 євро. На ці гроші накупив овочів, фруктів, ковбаси, сиру, яєць. Зазвичай більше, ніж 25 євро, у супермаркеті не витрачаю, але виходжу з двома великими сумками.

Дешевша в Німеччині і побутова техніка. На певний товар ціни нижчі за українські на 20-30 відсотків. Нещодавно купив комп’ютер у Німеччині – заплатив 350 євро. В Україні комп’ютерів такої збірки і за таку ціну не бачив. Батькові купили професійний дриль за 110 євро, а в Україні він виявився на кілька євро дорожчим. Зараз у Німеччині масово скуповуються через Інтернет, і це обходиться ще дешевше, ніж у магазинах. Впродовж останніх кількох років ціни практично не змінювалися, але тепер лякають, що вони зростуть. Ось чекаємо.
Людмила ОСАДЧУК

Думка фахівця

Високі ціни – через відсутність конкуренції
Ярослав КИРПУШКО,
директор Буковинського центру реконструкції
і розвитку:

Є багато чинників, від яких залежить ціна. Один монополіст, який має монополію на сировину, встановлює свої ціни. Наступний монополіст у своїй галузі встановлює свої монопольні ціни. Так одна монопольна ціна накладається на іншу – і маємо результат.
Виробники закладають у свій товар і всі можливі ризики. Закладають не три відсотки, як це має бути, а за старою традицією – "хоча б" 50 відсотків.
Впливає на наші ціни і тіньова сфера, яка розвивається, бо маємо у країні корупцію. А корупція має бути у ціні. Тож доки не зламаємо цю схему, доти не буде конкуренції і так складатиметься з цінами.
"Європейська" ціна стосується не всіх продуктів. Наприклад, помідори по дві гривні ніде в Європі не купите, а у нас їх продають за такою ціною. Сільськогосподарська продукція: картопля, цибуля – ще не сягнула високих цін.
Послуги у Європі, де є велика складова частина праці, значно дорожчі, ніж в Україні. Ніде в Європі ви не проїдетеся у транспорті за 2,5 гривні, ціна стартує від трьох євро.
Багато виробників нині не погоджується із зоною вільної торгівлі, вони бояться конкуренції інших країн. Вітчизняний виробник не готовий до цього. Він хоче далі "брати по-крупному". Зміни у цінах зможемо відчути лише тоді, коли буде нормальна конкуренція. Вона, звісно, ускладнить життя виробникам, але позитивно вплине на споживача".
19-08-2013, 17:15
Коментарів 0 Переглядів 2 916

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.