Зі спеціями – навіть солодощі

Публікації
3 528
0
Зі спеціями – навіть солодощі

У Чернівцях стало популярним запрошувати в заклади харчування іноземних кухарів. Майстри кухарського мистецтва працюють у нас із різних країн: Кореї, Китаю, Франції. Пригощають своїми смаколиками чернівчан і вихідці з Індії.

Величезний вогняний стовп зненацька вирвався з пательні – індус Кундан готує овочевий соус до м’яса. Коли кореспонденти "МБ" увійшли до кухні єдиного на Буковині індійського ресторану, кухар на мить відволікся, сказав "прівєт" і продовжив чарувати над плитою. Як виявилося, це мало чи не єдине слово, як знає чоловік українсько-російською. Та свою роботу він обожнює – готує улюблені страви й ніби сам до себе посміхається.

"Привозимо з Англії закритий у банках шпинат"


– В Україні є багато різних смачних традицій. Дуже люблю ваш борщ, але в Індії значно більше варіантів, – переконує нас власник ресторану ПАНКАДЖ. – У нашій країні в кожному штаті живуть і готують по-різному: існує до 500-600 видів і способів приготування їжі. Наш ресторан представляє лише шматок індійської кухні, притаманний саме для центральної частини Індії, звідки я сам родом.

Індійська кухня дуже різноманітна, вона не лише смачна, але й дуже корисна – вона неможлива без приправ.

Пан Панкадж розповів, що використовують у приготуванні страв до 60 різних спецій. Їх спеціально везуть винятково з Індії. Ще привозять сир панір – у стравах використовують лише його, рис басматі – він росте в Пакистані та Індії (у Чернівцях його продають у супермаркетах і коштує він 25 гривень за кілограм).

– Цей рис дуже смачний, ароматний і корисний, використовуємо лише такий рис, – каже господар. – Ще привозимо з Англії закритий у банках шпинат, бо тут продають не такий. А з місцевих продуктів купуємо борошно: у нашому ресторані немає українського хліба – випікаємо паляниці, овочі, фрукти й м’ясо.

М’ясні страви тут готують тільки з курятини й баранини. Телятину індійці не їдять, а свинину не вживають представники мусульманських країн – вони часті гості тут.

У приміщенні ресторану максимально дотримано індійських традицій. Тут звучить винятково індійська музика, усе оздоблено в золотисто-помаранчево-червоних кольорах. Готують їжу винятково кухарі-індуси, причому кожен має свою спеціалізацію: Кундан готує м’ясні й овочеві страви, а Прахлад – солодощі.

– Я давно живу в Чернівцях – сюди привела мене доля, але завжди мріяв організувати тут індійську кухню. Наблизити шматочок рідної Індії , бо дуже сумую за нею, – розчулено зазначає Панкадж. Навчався він у Івано-Франківську, але з 1997 року проживає в Чернівцях, нині разом із дружиною опікується закладом.

"У присутності клієнта зарубав курку – і відразу при ньому ж готуєш"

Спочатку його дивувала українська кухня й наші їстівні традиції. Наприклад, ніяк не міг звикнути до їжі, яку ми традиційно заготовляємо на зиму й закриваємо в банки. Адже в Індії нічого подібного не роблять. Там весь рік збирають врожай – до чотирьох разів і готують все лише зі свіжих продуктів.

– Перший час для мене було дуже дивним і незрозумілим, що м’ясо закривають у банки, – посміхається Панкадж. – В Індії немає такого поняття, як заготовки в банках. У нас готують все тільки зі свіжого, м’ясо навіть не заморожуємо. Там, звідки я родом, де живе середній клас, просто в присутності клієнта зарубав курку – і відразу при ньому ж готуєш.

– Чернівчани – дуже цікаві гурмани, – уважає чоловік. – Спочатку ми запропонували більше 60 різноманітних страв. А люди, скуштувавши щось одне, замовляють його знову й знову. Ми пропонуємо спробувати новий смак іншої страви, а люди хочуть саме те. Тому ми вимушено зменшили асортимент меню.

Також індійський гість дивується, чому мало чернівчан приходять сюди з дітьми і їхні традиційні солодощі не дуже зрозумілі: "Усе солодке ми готуємо на основі молока. Ці страви дуже полюбляють діти, а для них молоко – корисне. Можливо, ваші діти більше полюбляють какао, а ми його взагалі не використовуємо", – припустив чоловік.

У залі ресторану зазвичай небагато відвідувачів, хоча сюди часто приходять допитливі чернівчани-гурмани. За сусіднім столиком чути, як смакуючи страви, молода пара все примовляє: "Що це таке, а що це ми їмо, як воно називається, дуже цікавий смак…"

– Майже до всіх страв ми додаємо традиційну суміш з 10-15 приправ – граммасала, – пояснює господар. – Її в кожному індійському штаті готують також по-різному. Вона дуже корисна, покращує циркуляцію крові, а взимку добре зігріває.
Через те, що чернівчани не надто полюбляють гострі страви, кухарі повністю виключили зі складу чорний і червоний перець. Хоча на замовлення любителів гостренького додають. Але й без цих пекучих приправ страви відчутно "щипаються".

– У нас не готують їжу без імбиру, цибулі й часнику. Додаємо в кожну страву й граммасалу, і шафран. Також додаємо зеру та куркуму. Ці приправи дуже корисні, їх навіть додають до ліків для зміцнення організму, а куркума лікує від кашлю.
Солодке також не готуємо без спецій. Загалом кожна страва містить від кількох до десятка різних приправ.
Ліна НАГІРНЯК
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують