RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На затребувані професії черг до вузів немає

Інженери, конструктори, будівельники та спеціалісти ІТ-технологій – найзатребуваніші на ринку праці на Буковині. Проте рейтинг найпопулярніших спеціальностей у вузах очолюють "Фінанси й кредит", "Правознавство", "Педагогіка" та "Лікувальна справа".

Прийом документів у вузах наближається до завершення. Та вже нині приймальні комісії виділили найбільш рейтингові факультети та спеціальності.

Гуманітарії переважають

Найбільше абітурієнтів прагнуть стати вчителями, економістами, юристами та лікарями.

– Під час вступної кампанії-2013 рейтинговими в нашому вузі є економічний, юридичний факультети, а також факультет педагогіки, психології й соціальної роботи та факультет іноземних мов, – розповів відповідальний секретар приймальної комісії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Тарас ЗВОЗДЕЦЬКИЙ. – Очікуємо, що кількість вступників буде такою ж, як і торік, оскільки кількість випускників шкіл, зареєстрованих цього року на ЗНО, приблизно така сама.

– Найбільший попит цього року у вузі на спеціальності "Фінанси й кредит", "Менеджмент" та "Туризм", – розповіла відповідальний секретар приймальної комісії Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ Алла ТРУФИН. – Набір студентів цього року непоганий. Ми вже прийняли 1210 заяв на вступ від абітурієнтів.

У Буковинському державному медичному університеті рейтинговими залишаються "Лікувальна справа" та "Стоматологія". Як повідомили в приймальній комісії вузу, з 4671 заяви майже дві тисячі – на "Лікувальну справу" і понад 500 – на "Стоматологію".

Потрібні інженери-будівельники та технологи

Рейтингові спеціальності у вузах не є затребуваними на ринку праці. На сайті вакансій Чернівецького регіонального центру зайнятості найбільше робочих місць – для інженерів, конструкторів, будівельників та спеціалістів ІТ-технологій.

– Спеціалістам із вищою освітою роботу знайти важко, – розповіла начальник відділу організації сприяння працевлаштування та надання послуг роботодавцям Чернівецького обласного центру зайнятості Марія КОБЄЛЄВА. – Потреба в тих чи інших працівниках із вищою освітою час від часу різна. Усе залежить від багатьох чинників, зокрема й сезонних. Влітку зазвичай ведеться будівництво. Саме на цей період ми потребуємо інженерів-будівельників. Часто на ринку праці з’являються вакансії інженерів. Існують певні періоди, коли роботодавці потребують юристів. Але це трапляється рідко.

У кадрових агентствах відзначають необхідність на ринку праці спеціалістів у сфері харчових технологій. Аргументовують наявність вакансій тим, що в будь-яку кризу найвигіднішим бізнесом залишається їжа й усе, що з нею пов’язано.

Готуватимуть фахівців із безпечної їжі й документознавців

Зважаючи на потреби ринку праці, у вузах відкривають нові спеціальності. Із першого вересня їх з’явиться в Чернівцях аж вісім. Шість відкривають у ЧНУ. По одній – у Буковинському державному фінансово-економічному університеті та в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ.

– На хімічному факультеті ЧНУ готуватимуть спеціалістів за напрямом "Харчові технології та інженерія".

– Нині харчова промисловість – одна із провідних галузей області, де виробляють майже третину продукції, – розповів завідувач кафедри аналітичної хімії хімічного факультету ЧНУ Ігор КОБАСА. – Здобувши таку освіту, майбутні фахівці зможуть працювати в органах із контролю якості продукції, а також на підприємствах харчової й переробної промисловості.
Спеціальність "Документознавство", за якою не готують фахівців у жодному з вузів Буковини, відкривають також у БДФЕУ.
– За цією спеціальністю ми готуватимемо фахівців на підприємства різних сфер виробництва та в державні установи, – розповіла перший проректор БДФЕУ Олена ТРЕТЯКОВА. – Наші випускники зможуть також працювати в юридичних фірмах, архівах, бібліотеках тощо.

На нову спеціальність "Туризмознавство" пропонують вступати абітурієнтам у ЧТЕІ КНТЕУ. Тут готуватимуть спеціалістів у сфері туризму. Кажуть, що випускники зможуть працевлаштуватися в державних установах та туристичних агенціях.
Марина КОРПАН

Коментар

"Затребувані професії не затребувані молоддю"

Гульбаршин ЧЕПУРКО, ‬доктор соціологічних наук,‭ ‬співробітник Інституту соціології НАНУ:

– В Україні спостерігаємо дисбаланс, коли ‬молодь охоче йде вчитися‭ ‬на‭ ‬певні‭ ‬спеціальності,‭ ‬але‭ ‬ринок‭ ‬праці‭ ‬не потребує їх у такій кількості.‭ ‬Нині це найголовніша проблема на українському ринку праці.

Важливо зараз збалансувати‭ ‬інтереси працедавців та‭ ‬ринок праці, зорієнтувати нинішню молодь та їхніх батьків на професії,‭ ‬які потрібні на ринку.‭ ‬

За нашими спостереженнями,‭ ‬молодих людей без роботи залишається вдвічі більше,‭ ‬ніж‭ ‬є рівень‭ ‬безробіття в середньому‭ ‬у країні.

Найзатребуваніші нині – робітничі професії.‭ ‬Будівництво розвивається, ‬житлова проблема не вирішена у країні,‭ ‬тож робітничі професії ще будуть потрібні багато років.‭ ‬Інша справа,‭ ‬що вони не затребувані молоддю.

Найперспективніші професії в Україні

Програмісти
Комп’ютерними програмами користуються всі, а написати їх можуть одиниці. Ось за цими одиницями й полюють найкращі вітчизняні та зарубіжні компанії.

Інженери-будівельники та перевізники
Інженери-будівельники в числі найдефіцитніших фахівців. У транзитній країні, якою є Україна, хороші перевізники теж потрібні завжди. Транспорт розвиватиметься обов’язково.

Технологи харчових виробництв
Практично всі великі виробники-харчовики в Україні – іноземні фірми. Відповідно рівень технологій і зарплат там високий.

Менеджери готельного бізнесу
Готелів у нас мало, готельний бізнес розвинений слабко, середній і бюджетний сегменти відсутні взагалі. Це перспективний напрямок, враховуючи, що в Україну вже зайшли й ще будуть заходити міжнародні мережеві компанії.

Бухгалтери, аудитори
Потрібні завжди. Хоча щоб стати по-справжньому затребуваним професіоналом, доведеться заплатити якомусь асу за практику й уже потім вирушати на пошуки роботи.

Інженери-енергетики
Держава не поспішає вкладати в цю галузь, зарплати там невисокі. Однак є приватний сектор, сфера альтернативних енергоносіїв. Тут затребуваність цих фахівців буде зростати.

Юристи
Юристів зараз дуже багато, але хороших, як і раніше, мало. До речі, ця професія знову стане елітарною: держава з кожним роком дедалі більше урізає бюджетні місця у вузах за цією спеціальністю.

Журналісти
Бути журналістом – престижно. Можливо, це пов`язано з публічністю професії, бо зарплати тут невисокі, видань мало, конкуренція вражаюча.

Фінансисти (спеціальність "Банківська справа")
Фінансистів багато, але вони скрізь потрібні. Щоб процвітати в цій галузі, потрібно мати природні задатки.

Технологи виробів легкої промисловості
Конкуренцію з Китаєм не витримати нікому. Однак, крім масового виробництва, існує ще й елітний сегмент. І ось там технологи дуже потрібні.

/за даними державної служби зайнятості/
24-07-2013, 10:08
Коментарів 0 Переглядів 7 050

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.