Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
«Швидка» їжа: хто бачив, як роблять, – не їсть

Кореспондент "МБ" кілька днів працювала у фаст-фуді і побачила, як там готують їжу та ставляться до персоналу.

Закладів на зразок фаст-фуду в Чернівцях уже достатньо. У них завжди людно. Як працюють у цих закладах і як готують страви? Кореспондент "МБ" перевірила це, попрацювавши в одному із чернівецьких фаст-фудів.

Штрафують за немиті руки і відпочинок

Щоб потрапити на роботу в заклад швидкого харчування, заповнила анкету. Достатньо було вказати свої дані та контакти. Вже за три години мені зателефонували і запросили на стажування.

За кілька днів пішла опановувати ази нової професії. Робочий день розпочався о 10.00. Одна з дівчат видала мені уніформу і почала розповідати, що входить в обов’язки майбутнього касира (саме на цю посаду я заповнила анкету).

– Ти повинна напам’ять знати меню, засвоїти роботу з касою, вранці перед відкриттям протирати всі столи і барну стійку, розливати пиво, квас, колу, смажити картоплю, видавати замовлення, перераховувати посуд, складати коробочки, у яких видають замовлення. І, звичайно, постійно мити руки, виглядати охайно, не фарбувати нігті, не робити яскравий макіяж і посміхатися клієнтам. У нас все дуже суворо, за кожну помилку виписують штраф на 50 гривень.

Дівчина взялася перелічувати, за що я можу сплатити штраф: пересмажена картопля, немиті руки, якщо вийду без дозволу (виходити можна тільки тричі за зміну), якщо сиджу на робочому місці.

Першого ж дня мене кинули на кухню. Працювати на кухні важко, приміщення маленьке, спекотно. У проході між плитою і холодильниками двоє людей не помістяться. А тут шість холодильників і шість плит. Незважаючи на це, замовлення виконують швидко – за 10 хвилин.

Бульйон гріють у пластикових тарілках

Найбільший попит серед відвідувачів – на гамбургери. Готувати їх легко. Я недовго вивчала цю методику. А ось якістю продуктів була прикро вражена. Головна складова гамбургера – булочка. Вона завжди повинна бути свіжою, але це лише правило.

– Булочки по кілька днів лежать у холодильнику, – ділиться напарниця. – Найбільш несвіжі булочки даємо тим, хто забирає замовлення із собою.

Дівчина кинула булочку в спеціальну машинку-конвеєр, і вона за кілька хвилин стала свіжою.
Та найбільше мене здивувала якість котлет.

– Із цими котлетами щось не те: після смаження вони чомусь дуже сильно зменшуються, – розповідає Аліна, яка вже не один місяць обсмажує котлети.

Дівчина ознайомлює мене зі складниками котлети. Рум’яна котлетка складається із сої, курячої шкірки, хрящів, наповнювачів смаку, а також речовин, які не дозволяють зіпсуватися напівфабрикату.

Аліна витягнула заморожену котлету з холодильника і кинула на гриль.

Потім у гамбургер поклали салат. Помітила, що він несвіжий і з темними плямами. Для смаку в гамбургер щедро додавали кетчуп і соус.
Відвідувачі фаст-фудів полюбляють посмакувати курячим м’ясом та курячими крильцями і часто їх замовляють. Вже у перший день побачила, у якому стані завозять сиру курятину – несвіжий запах м’яса кухарі забивали спеціями, панірувальними сухарями і смаженням у фритюрі.
Попрацювавши кілька годин, страшенно втомилася. Сперлася на стіл, щоб хоч трішки відпочити, та тут одна із дівчат на кухні попросила розігріти бульйон.

– Зазвичай ми готуємо бульйони зранку, але ж він не може весь день бути гарячим, – пояснює мені Аліна.

Я налила бульйон у пластикову тарілку і поклала у мікрохвильову. Коли бульйон нагрівся, ледве витягнула тарілку. Пластик був такої температури, що обпікав руки. Мені допомогла напарниця. Накрили бульйон пластиковою покришкою і віддали замовлення.

– Обпекти руку або порізати палець – для нас звично, але нам ніколи про це думати. Головне вчасно виконати замовлення, – зізнається Аліна.
Майже у кожного другого з персоналу руки зі шрамами від опіків та порізів.
Цього дня я не протрималася, відбула лише половину зміни і відпросилася.

Платять дев’ять гривень за годину

Наступного дня в роздягальні познайомилась ще з однією дівчиною, яка працювала на кухні.

– Тут у нас переважно студенти, ті, хто коледжі закінчив, технікуми, в середньому їм від 16 до 20 років. Кадри змінюються дуже часто. Не витримують. Працювати треба багато, платять мало – дев’ять гривень за годину, – зізнається дівчина. – Та й адміністрація не дає розслабитися – скрізь відеокамери.

Сьогодні я вчилася смажити картоплю. Всю картоплю завозять уже готову, далі вона лежить у холодильнику. Олію для картоплі змінюють рідко, приблизно двічі на тиждень. Хоча картоплю смажать майже весь день.

Картоплю кидають у фритюр одразу з холодильника. У цей час треба бути дуже пильними, бо якщо картоплю пересмажити, вона стає схожою на гуму. Як і хто її виготовляє, не відомо: на пакетах ні етикетки, ні терміну придатності.

День був важкий, багато клієнтів: мами з маленькими дітьми, підлітки, студенти-іноземці. І всіх треба встигнути обслужити. Не розуміла, коли маю встигнути мити руки. Та помітила, що не встигаю не тільки я, а й мої колеги. Дівчина з каси, побачивши, що я не справляюся, відправила мене допомагати на кухню. Там я підслухала розмову кухаря, яка показувала адміністратору зіпсутий бекон.

– Він липне до рук, понюхайте – запах неприємний, нарізати його неможливо, бо розпадається. Куди його? – розпитувала кухар.

– У начинку, – коротко відповів адміністратор.

Бекон нарізали маленькими шматочками, підсмажили, додали спецій і пустили в хід. Та це не єдиний несвіжий продукт, який того дня потрапив у начинку. Шампіньйони, які дістали з холодильника, були чорні, але їх підсмажили і додали до начинки.

Вивчивши специфіку роботи фаст-фуду за кілька днів, я вже більше не хотіла туди повертатися. А ще вирішала для себе: більше не їстиму "швидкої" їжі.
Ірина БЕРЕЖАНСЬКА,
Людмила ОСАДЧУК

За законом
Перевірки – раз на п’ять років

Наталя Климчук,
начальник міського управління Головного
управління Держсанепід-служби в області:

Фаст-фуди цього року не перевіряли і не планують перевіряти кілька найближчих років. Відповідно до законодавства, такі заклади належать до об’єктів із низьким ступенем ризику, перевіряти їх можна раз на п’ять років. Навіть якщо є письмова скарга, дозвіл на перевірку можуть дати лише приписом із Києва".

Лікар попереджає
"Цю їжу заборонено давати дітям"

Любов Сандуляк,
гастроентеролог:

Часте вживання фаст-фуду призводить до порушення роботи всієї травної системи: шлунку, кишечнику, підшлункової залози, жовчовивідної системи. А також сприяє розвитку хронічної патології.
Це їжа, яку категорично заборонено давати дітям. Були випадки, коли приходили до мене на прийом після відвідування фаст-фудів. Часто відбуваються зриви у роботі шлунково-кишкового тракту через вживання курей-гриль. Багато страв у цих закладах готують на олії. А пересмажена кілька разів олія – це вже небезпечний канцероген і токсична речовина, яка може сприяти розвитку важких хвороб. Важка їжа для травлення – майонези, соуси. Дитячий організм навіть не може це перетравити. Гаряча випічка теж неприйнятна для щоденного вживання і порушує роботу шлунку. Якщо після "швидкої" їжі з’явилися нудота, блювання, діарея та біль у животі, необхідна консультація лікаря".
Рейтинг:
(голосів: 1)
20-06-2013, 17:54
Коментарів 0 Переглядів 2154

загрузка...
На сході загинув боєць з Буковини
У зоні проведення ООС загинув Віктор Ферлієвич з Путильського району
Знайшли відхилення від норми: епідеміологи перевірили воду, яку п'ють буковинці
За період з 18.05.2018 по 24.05.2018 за мікробіологічними показниками досліджено 35 проб, за фізико-хімічними 27 проб та за паразитологічними 16 проб.
Популярне Коментують
• Новини
Іво, Славка і Володю  – на царствіє. Блог Мостіпаки
Про головні події минулого тижня - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
2 червня 2018 року в нашому місті з нагоди Дня захисту дітей започатковується грандіозна подія – дитяче свято “KidsFest Чернівці" – це фестиваль, калейдоскоп послуг, які дитина і її батьки можуть отримати у нашому місті
Феєричний KidsFest Чернівці з нагоди Дня захисту дітей (на правах реклами)

ЖК "Оазис Буковини" – якісне житло для родини, де "ВСЕ передбачено" (на правах реклами)

У мальовничому куточку міста Чернівці, на вулиці Немирівській, в екологічно чистій зоні, поруч із річкою Прут компанія будує житловий комплекс "Оазис Буковини", першу та другу секції якого буде здано в експлуатацію найближчим часом. А це означає, що чиясь мрія оселиться за новою адресою в довгоочікуваній новенькій квартирі.
Свято морозива "Рудь" об’єднало чернівецькі родини (новини компанії)

У Чернівцях 12 травня пройшло "Мегасвято Морозива" від компанії "Рудь" - найбільшого виробника "солодкого холоду". Вкотре компанія "Рудь" подарувала мешканцям та гостям міста незабутні враження та яскраві емоції
З таким молодим поколінням на Україну чекає успіх (на правах реклами)

У Чернівцях вже вдруге відбувся "Форум стартапів", який організувала філія Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків "Miniboss Business School" у м.Чернівцях за сприяння [b]Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу (ЄАРБ).
Чернівчан та гостей міста запрошують на "Форум стартапів" для дітей і підлітків (на правах реклами)

28 квітня 2018 року о 11:00 год., в ресторанному комплексі "Palazzo" (м.Чернівці, вул. Руська, 242) за сприяння Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу відбудеться Форум стартапів, який організовує філіал Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків Miniboss Business School у м.Чернівці.
І знесла курочка яєчко, не золоте, а просте... (на правах реклами)

Куряче яйце – це справжня скарбничка вітамінів та мікроелементів. У цьому продукті високий вміст вітамінів групи А, D, Е, фолієвої кислоти, вітамінів В3, В12, біотину і холіну.
Ідеальна шкіра обличчя – тепер це реально! (на правах реклами)

Здорова пружна ідеальна шкіра обличчя – це візитівка будь-якої людини. Щоб досягти такого результату, часто витрачають неймовірно великі кошти на косметичні засоби для догляду за шкірою, які, на жаль, не завжди ефективні...
Передменстуральний синдром: що відбувається у вашому тілі?

Предменструальний синдром – це складний патологічний симптомокомплекс, що з’являється за 1-14 днів до менструації і зникає відразу після її початку.
Рубрика здоров'я ...