«Швидка» їжа: хто бачив, як роблять, – не їсть

Публікації
3 685
0
«Швидка» їжа: хто бачив, як роблять, – не їсть

Кореспондент "МБ" кілька днів працювала у фаст-фуді і побачила, як там готують їжу та ставляться до персоналу.

Закладів на зразок фаст-фуду в Чернівцях уже достатньо. У них завжди людно. Як працюють у цих закладах і як готують страви? Кореспондент "МБ" перевірила це, попрацювавши в одному із чернівецьких фаст-фудів.

Штрафують за немиті руки і відпочинок

Щоб потрапити на роботу в заклад швидкого харчування, заповнила анкету. Достатньо було вказати свої дані та контакти. Вже за три години мені зателефонували і запросили на стажування.

За кілька днів пішла опановувати ази нової професії. Робочий день розпочався о 10.00. Одна з дівчат видала мені уніформу і почала розповідати, що входить в обов’язки майбутнього касира (саме на цю посаду я заповнила анкету).

– Ти повинна напам’ять знати меню, засвоїти роботу з касою, вранці перед відкриттям протирати всі столи і барну стійку, розливати пиво, квас, колу, смажити картоплю, видавати замовлення, перераховувати посуд, складати коробочки, у яких видають замовлення. І, звичайно, постійно мити руки, виглядати охайно, не фарбувати нігті, не робити яскравий макіяж і посміхатися клієнтам. У нас все дуже суворо, за кожну помилку виписують штраф на 50 гривень.

Дівчина взялася перелічувати, за що я можу сплатити штраф: пересмажена картопля, немиті руки, якщо вийду без дозволу (виходити можна тільки тричі за зміну), якщо сиджу на робочому місці.

Першого ж дня мене кинули на кухню. Працювати на кухні важко, приміщення маленьке, спекотно. У проході між плитою і холодильниками двоє людей не помістяться. А тут шість холодильників і шість плит. Незважаючи на це, замовлення виконують швидко – за 10 хвилин.

Бульйон гріють у пластикових тарілках

Найбільший попит серед відвідувачів – на гамбургери. Готувати їх легко. Я недовго вивчала цю методику. А ось якістю продуктів була прикро вражена. Головна складова гамбургера – булочка. Вона завжди повинна бути свіжою, але це лише правило.

– Булочки по кілька днів лежать у холодильнику, – ділиться напарниця. – Найбільш несвіжі булочки даємо тим, хто забирає замовлення із собою.

Дівчина кинула булочку в спеціальну машинку-конвеєр, і вона за кілька хвилин стала свіжою.
Та найбільше мене здивувала якість котлет.

– Із цими котлетами щось не те: після смаження вони чомусь дуже сильно зменшуються, – розповідає Аліна, яка вже не один місяць обсмажує котлети.

Дівчина ознайомлює мене зі складниками котлети. Рум’яна котлетка складається із сої, курячої шкірки, хрящів, наповнювачів смаку, а також речовин, які не дозволяють зіпсуватися напівфабрикату.

Аліна витягнула заморожену котлету з холодильника і кинула на гриль.

Потім у гамбургер поклали салат. Помітила, що він несвіжий і з темними плямами. Для смаку в гамбургер щедро додавали кетчуп і соус.
Відвідувачі фаст-фудів полюбляють посмакувати курячим м’ясом та курячими крильцями і часто їх замовляють. Вже у перший день побачила, у якому стані завозять сиру курятину – несвіжий запах м’яса кухарі забивали спеціями, панірувальними сухарями і смаженням у фритюрі.
Попрацювавши кілька годин, страшенно втомилася. Сперлася на стіл, щоб хоч трішки відпочити, та тут одна із дівчат на кухні попросила розігріти бульйон.

– Зазвичай ми готуємо бульйони зранку, але ж він не може весь день бути гарячим, – пояснює мені Аліна.

Я налила бульйон у пластикову тарілку і поклала у мікрохвильову. Коли бульйон нагрівся, ледве витягнула тарілку. Пластик був такої температури, що обпікав руки. Мені допомогла напарниця. Накрили бульйон пластиковою покришкою і віддали замовлення.

– Обпекти руку або порізати палець – для нас звично, але нам ніколи про це думати. Головне вчасно виконати замовлення, – зізнається Аліна.
Майже у кожного другого з персоналу руки зі шрамами від опіків та порізів.
Цього дня я не протрималася, відбула лише половину зміни і відпросилася.

Платять дев’ять гривень за годину

Наступного дня в роздягальні познайомилась ще з однією дівчиною, яка працювала на кухні.

– Тут у нас переважно студенти, ті, хто коледжі закінчив, технікуми, в середньому їм від 16 до 20 років. Кадри змінюються дуже часто. Не витримують. Працювати треба багато, платять мало – дев’ять гривень за годину, – зізнається дівчина. – Та й адміністрація не дає розслабитися – скрізь відеокамери.

Сьогодні я вчилася смажити картоплю. Всю картоплю завозять уже готову, далі вона лежить у холодильнику. Олію для картоплі змінюють рідко, приблизно двічі на тиждень. Хоча картоплю смажать майже весь день.

Картоплю кидають у фритюр одразу з холодильника. У цей час треба бути дуже пильними, бо якщо картоплю пересмажити, вона стає схожою на гуму. Як і хто її виготовляє, не відомо: на пакетах ні етикетки, ні терміну придатності.

День був важкий, багато клієнтів: мами з маленькими дітьми, підлітки, студенти-іноземці. І всіх треба встигнути обслужити. Не розуміла, коли маю встигнути мити руки. Та помітила, що не встигаю не тільки я, а й мої колеги. Дівчина з каси, побачивши, що я не справляюся, відправила мене допомагати на кухню. Там я підслухала розмову кухаря, яка показувала адміністратору зіпсутий бекон.

– Він липне до рук, понюхайте – запах неприємний, нарізати його неможливо, бо розпадається. Куди його? – розпитувала кухар.

– У начинку, – коротко відповів адміністратор.

Бекон нарізали маленькими шматочками, підсмажили, додали спецій і пустили в хід. Та це не єдиний несвіжий продукт, який того дня потрапив у начинку. Шампіньйони, які дістали з холодильника, були чорні, але їх підсмажили і додали до начинки.

Вивчивши специфіку роботи фаст-фуду за кілька днів, я вже більше не хотіла туди повертатися. А ще вирішала для себе: більше не їстиму "швидкої" їжі.
Ірина БЕРЕЖАНСЬКА,
Людмила ОСАДЧУК

За законом
Перевірки – раз на п’ять років

Наталя Климчук,
начальник міського управління Головного
управління Держсанепід-служби в області:

Фаст-фуди цього року не перевіряли і не планують перевіряти кілька найближчих років. Відповідно до законодавства, такі заклади належать до об’єктів із низьким ступенем ризику, перевіряти їх можна раз на п’ять років. Навіть якщо є письмова скарга, дозвіл на перевірку можуть дати лише приписом із Києва".

Лікар попереджає
"Цю їжу заборонено давати дітям"

Любов Сандуляк,
гастроентеролог:

Часте вживання фаст-фуду призводить до порушення роботи всієї травної системи: шлунку, кишечнику, підшлункової залози, жовчовивідної системи. А також сприяє розвитку хронічної патології.
Це їжа, яку категорично заборонено давати дітям. Були випадки, коли приходили до мене на прийом після відвідування фаст-фудів. Часто відбуваються зриви у роботі шлунково-кишкового тракту через вживання курей-гриль. Багато страв у цих закладах готують на олії. А пересмажена кілька разів олія – це вже небезпечний канцероген і токсична речовина, яка може сприяти розвитку важких хвороб. Важка їжа для травлення – майонези, соуси. Дитячий організм навіть не може це перетравити. Гаряча випічка теж неприйнятна для щоденного вживання і порушує роботу шлунку. Якщо після "швидкої" їжі з’явилися нудота, блювання, діарея та біль у животі, необхідна консультація лікаря".
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

09:37
Епідсезон наближається до завершення: кількість хворих на ГРВІ зменшується
09:17
На Буковині перевіряють дороги після зими
09:00
Масований удар дронів по Харкову: що відомо про потерпілих
08:40
Кабмін змінив склад правління «Укрзалізниці»
08:20
Росіяни знову просунулися на Донеччині
08:00
2 квітня: яке сьогодні свято, традиції
07:55
На Буковині попрощаються із чотирма воїнами, які загинули у боях проти окупантів
07:45
Історичний матч "Буковина" - "Вікторія" та зізнання у "вказівці Запаранюка не з'являтися на сесію": головні новини минулої доби

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм