RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Розступіться – «мажор» їде

Кореспондент "МБ" протягом кількох годин їздила Чернівцями із двома водіями: спостерігали за "крутими" машинами. Де паркуються, чи пропускають простий люд на "Жигулях" і потриманих іномарках...

Михайло Олексюк за кермом 20 років. Петро Зварич – кілька, має багатьох знайомих ровесників на машинах вартістю від 200 тисяч гривень і більше.

Виїжджаємо на Центральну площу. 10.00. Під ратушею біля жовтої лінії (паркування заборонено) впритул біля повороту (що категорично заборонено Правилами дорожнього руху) – джип "Тойота Ленд Крузер". Пішоходи ледь не перестрибують через автомобіль.

– Не знаю, для чого існують правила у нас, якщо нічого не виконують, – коментує побачене Михайло. – Вони для таких звичайних водіїв, як я. А з "мажора" що візьмеш? Він даішнику каже: "Слухай, сьогодні ти працюєш, а завтра – вже ні". А у того – сім’я, для чого йому це треба?
А автомобілі наших доблесних СБУ, прокуратури! Їх взагалі не можна рухати! Вони можуть їхати хоч на кермі головою!

Не можу сказати, що усі на дорогих машинах їздять, як хочуть. Є такі, які їздять акуратно. Вважаю, якщо чоловік заробив гроші важко – шанує, їздить акуратно. А якщо накрав – летить.

За годину виїжджаємо на вулицю Головну. Стрілка показує, що поворот можливий лише праворуч. "Мерседес-"очкарик" весело повертає ліворуч. Лише хочемо обуритися, як один із таксистів, машина якого припар­кована на узбіччі, викидає у вікно зім’ятий одноразовий стаканчик від кави.

Вулиця Руська. У величезному, як танк, джипі – троє молодих хлопців. Роздратовано дивляться на наш автомобіль згори. Пропускають.

– Як у житті мажори думають, що їм все дозволено, так і на дорозі. Вони знають, що закони для таких, як ми – простих, – каже Петро Зварич.
Це реальна проблема. Їхав якось у весільному кортежі у дуже крутій машині, яких є лише кілька у Чернівцях. І водій раптом вмикає ментівську сирену (хоча це у нас заборонено). Тисне на газ, зустрічна смуга, летить... Йому кажуть: "Може, не будемо поспішати?" А він: "А мені то... Я собі їду, бо мені так надо".
Юлія Боднарюк

Думка

"Більшість із нас позбавлена прав"

Ігор Буркут,
політолог:
– Сучасна Україна дедалі більше нагадує країну середньовічну, де є каста, навіть важко сказати, хто вони. Рабовласниками їх важко назвати, але є правляча каста, яка себе вважає елітою, і є мільйони, десятки мільйонів справжніх кріпаків. Фактично більшість із нас позбавлена прав. Нам це демонструють так звані "мажори". Вони роблять все, що хочуть, і не несуть відповідальності за свої дії. Найпомітніша їхня поведінка на дорогах. Але давайте подивимося і в інших сферах життя. Вся Україна нещодавно була свідком, як у центрі Києва виселяли вчительку з її хати, бо земля знадобилася комусь із дуже великих начальників. Викинули людину, забрали все. І таких випадків – дедалі більше.

Сподіватися на допомогу правоохоронців чи суддів звичайні люди вже не можуть. Вони зрозуміли, що на них не зважають, що усі права має лише ця невелика каста. І вона намагається ними користатися. Якби ці люди мали хоч трохи розуму, культури, виховання, вони розуміли б, чим для них це закінчиться. А закінчуватиметься воно так, як вже відбувається на дорогах. Носиться п’яний чи нанюханий коксу "мажор" – зійшло йому одне, зійшло інше, а потім на швидкості 200 кілометрів на годину врізається в металеву опору – і ні його, ні тієї машини. Люди в таких випадках кажуть, що Бог покарав. Можливо, і так.

На жаль, розвиток подій нині в Україні веде до того, що накопичується соціально небезпечний вибуховий матеріал. І хто його знає, що може призвести до великого вибуху.

Більшість "мажорів" вважає, що встигне добігти до літака і кудись полетіти. Можливо, і полетять. Але досвід показує, що після соціальних вибухів країни, куди втекли винуватці вибухів, видають їх повсталому люду, забираючи, до речі, гроші, які із собою вивозили ті мажори. Тому варто, мабуть, і їм замислитися про серйозність ситуації.

Позиція адвоката

Зеновій Мельник,
адвокат із ДТП:

"Мажори" є, були і будуть. Про них пишуть, розповідають, але це проблему не вирішує. Адже вони відповідальності не несуть. І не будуть поки що в нашій державі нести, бо немає на них впливу. Жоден працівник ДАІ не хоче позбутися своєї роботи. Навіщо йому зупиняти водія на дорогій машині, а той телефонуватиме своїм дядькові, батькові, братові, сватові... І потім діашнику скажуть: "Алло, ти кого зупинив? Ось їде чоловік із села – його зупиняй..." Така система у нас. Доки її не зламати, як за кордоном, де, наприклад, порушив правила дорожнього руху прем’єр-міністр – і поліцейський його одразу ж штрафує, нічого не зміниться.

У мене був такий випадок: працівник ДАІ вирішив зупинити такого "мажора". Почалася суперечка. Потім у працівника ДАІ виникли неприємності з начальством. Його ледь із роботи не звільнили. Перевели працювати до іншої області.

Є правило трьох "Д", один із пунктів якого – "Дай дорогу дурню". Бачиш, що несеться "мажор" на машині, – зупинися, будь мудрішим". Бо з ним ти ніколи не виграєш. Він тебе зробить винним у цій аварії. Бо що можна зробити? Тим більше у нашій країні з нашими законами і нашим менталітетом.

Коментар

"Усе залежить від культури поведінки водія"

Іван Добровольський,
старший інспектор ДАІ
в області:

– Працівники ДАІ зупиняють за порушення Правил дорожнього руху. Це не обов’язок працівника ДАІ запитувати, звідки кошти на автомобіль. Обов’язок працівника ДАІ під час патрулювання – виявляти і припиняти грубі порушення правил.

Не погоджуюся з думкою, що "мажорів" ніхто не затримує. Затримують за керування у стані алкогольного сп’яніння. На майданчику тимчасового тримання – і джипи, й інші дорогі авто.

Усе залежить від культури поведінки водія. Від марки автомобіля не залежить. У Європі сідають за кермо – одразу вдягають пасок безпеки. А у нас?

Якщо є грубе порушення Правил дорожнього руху, кожен громадянин має право звернутися на телефон чергової частини управління ДАІ
55-05-13 або на спецлінію 102, які працюють цілодобово. 
14-06-2013, 15:44
Коментарів 0 Переглядів 2 966

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.