
Вчені все частіше говорять, що клітковина відіграє ключову роль у захисті організму від наслідків надмірного споживання цукру.
Про це помідомляє NV Food.
Особливо важливий інулін — особливий тип харчових волокон, що міститься в деяких овочах. Дослідники Каліфорнійського університету в Ірвайні з’ясували, що інулін здатний змінювати склад кишкової мікрофлори і блокувати фруктозу ще до того, як вона потрапить у печінку.
Як працює інулін
Інулін не тільки покращує травлення, а й регулює обмін цукрів. За його дефіциту фруктоза потрапляє прямо в печінку, де перетворюється на жир. Але якщо в раціоні достатньо інуліну, кишкові бактерії переробляють фруктозу на ранньому етапі, запобігаючи перевантаженню печінки.
П’ять найкращих джерел інуліну:
1. Червона цибуля.
За даними дослідження, опублікованого в журналі Plants, червона цибуля містить більше інуліну і фруктоолігосахаридів, ніж жовті сорти. Ці сполуки мають пребіотичний ефект, покращуючи мікрофлору кишечника і загальний стан травної системи.
Наприклад: запечені літні овочі на одному деку.
Ця страва має всі шанси стати літнім гастро-хітом. Її смакує однаково добре і як самостійну страву, і як гарнір до м’яса, риби чи чогось на ваш смак.

2. Артишок.
І артишок, і топінамбур вважаються чемпіонами за вмістом інуліну. Експерименти, описані в журналі Foods, показали, що додавання інуліну з коренів артишоку до макаронних виробів допомагає сповільнити зростання рівня цукру в крові після їжі.
Наприклад: гарбуз, фарширований шпинатом та артишоками
Ця вершкова та смачна страва, яка підносить комфортну їжу на абсолютно новий рівень. Готуйте такий гарбуз на вечерю і насолоджуйтеся без поспіху неповторним смаком.

3. Часник.
Згідно з даними Food Science of Animal Resources, часник — потужне джерело інуліну, який сприяє захисту слизової оболонки кишківника, знижує запалення і зміцнює антиоксидантну систему організму.
Наприклад: біла, зелена та червона домашня намазка з сала
Так, сало - це завжди виграшний варіант на святковому столі. Але просто шматочками не здивуєш. Це можна зробити такою кольоровою палітрою з намазок, яка ще й на смак стане настільки цікавою, що викличе залежність.

4. Коріння кульбаби.
У них міститься до 45% інуліну. Дослідження в The Review of Diabetic Studies засвідчило, що екстракт коренів кульбаби допомагає очищати шлунково-кишковий тракт, запобігати ожирінню, розвитку раку та остеопорозу.
5. Спаржа. Коріння спаржі багате на інулін і біологічно активні вуглеводи. За даними журналу Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, у деяких видах спаржі (наприклад, A. racemosus і A. gonacladus) концентрація інуліну навіть вища, ніж у цикорії.
Наприклад: курка зі спаржею та грибами на пательні

Експерименти показали, що певні види бактерій під дією інуліну можуть навіть зменшувати жирові відкладення та посилювати антиоксидантний захист організму.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram