DataLife Engine > Новини України / Здоров'я > Які овочі справді допомагають захистити організм від шкоди цукру

Які овочі справді допомагають захистити організм від шкоди цукру

Які овочі справді допомагають захистити організм від шкоди цукру


Вчені все частіше говорять, що клітковина відіграє ключову роль у захисті організму від наслідків надмірного споживання цукру.

Про це помідомляє NV Food.



Особливо важливий інулін — особливий тип харчових волокон, що міститься в деяких овочах. Дослідники Каліфорнійського університету в Ірвайні з’ясували, що інулін здатний змінювати склад кишкової мікрофлори і блокувати фруктозу ще до того, як вона потрапить у печінку.

Як працює інулін

Інулін не тільки покращує травлення, а й регулює обмін цукрів. За його дефіциту фруктоза потрапляє прямо в печінку, де перетворюється на жир. Але якщо в раціоні достатньо інуліну, кишкові бактерії переробляють фруктозу на ранньому етапі, запобігаючи перевантаженню печінки.

П’ять найкращих джерел інуліну:

1. Червона цибуля.

За даними дослідження, опублікованого в журналі Plants, червона цибуля містить більше інуліну і фруктоолігосахаридів, ніж жовті сорти. Ці сполуки мають пребіотичний ефект, покращуючи мікрофлору кишечника і загальний стан травної системи.

Наприклад: запечені літні овочі на одному деку.

Ця страва має всі шанси стати літнім гастро-хітом. Її смакує однаково добре і як самостійну страву, і як гарнір до м’яса, риби чи чогось на ваш смак.



2. Артишок.

І артишок, і топінамбур вважаються чемпіонами за вмістом інуліну. Експерименти, описані в журналі Foods, показали, що додавання інуліну з коренів артишоку до макаронних виробів допомагає сповільнити зростання рівня цукру в крові після їжі.

Наприклад: гарбуз, фарширований шпинатом та артишоками

Ця вершкова та смачна страва, яка підносить комфортну їжу на абсолютно новий рівень. Готуйте такий гарбуз на вечерю і насолоджуйтеся без поспіху неповторним смаком.



3. Часник.

Згідно з даними Food Science of Animal Resources, часник — потужне джерело інуліну, який сприяє захисту слизової оболонки кишківника, знижує запалення і зміцнює антиоксидантну систему організму.

Наприклад: біла, зелена та червона домашня намазка з сала

Так, сало - це завжди виграшний варіант на святковому столі. Але просто шматочками не здивуєш. Це можна зробити такою кольоровою палітрою з намазок, яка ще й на смак стане настільки цікавою, що викличе залежність.



4. Коріння кульбаби.

У них міститься до 45% інуліну. Дослідження в The Review of Diabetic Studies засвідчило, що екстракт коренів кульбаби допомагає очищати шлунково-кишковий тракт, запобігати ожирінню, розвитку раку та остеопорозу.

5. Спаржа. Коріння спаржі багате на інулін і біологічно активні вуглеводи. За даними журналу Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre, у деяких видах спаржі (наприклад, A. racemosus і A. gonacladus) концентрація інуліну навіть вища, ніж у цикорії.

Наприклад: курка зі спаржею та грибами на пательні



Експерименти показали, що певні види бактерій під дією інуліну можуть навіть зменшувати жирові відкладення та посилювати антиоксидантний захист організму.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад