RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дихати нічим

Від березня до серпня у районах інтенсивного садівництва – Новоселицькому, Кельменецькому, Хотинському, Сокирянському – активно обприскують дерева. Тому селяни дедалі більше скаржаться і нарікають, що це негативно впливає на їхнє здоров’я.

У Недобоївцях Хотинського району майже 200 людей звернулися до місцевої влади з вимогою припинити грубі порушення під час обприскування садів.

Люди скаржаться, що у селі, обприскуючи сади, сусід труїть сусіда.
Біля в’їзду до Недобоївців одразу помітно, що біля будинків чимало садів. Уздовж дороги масово продають
черешні.

Біля одного з магазинів цікавлюся, чи кроплять у селі. Літня жінка лише зітхає: "Уночі кроплять. Але раніше, за радянських часів, було більше".

Священик просить
не кропити сади у недозволений час


Люди біля сільради пояснюють, що без обприскування урожаю не буде. Не обійтися без цього, але кропити мають від 22.00 до 06.00, а часто роблять це вдень.

– Багато господарів обприскує сади двигунним обприскувачем "Соло". Під час обприскування через сильний тиск отрута розлітається на десятки метрів, – пояснює Григорій Гайдей. – Цього ніхто не бачить, лише можемо відчути. Хай кроплять – розуміємо, що без цього не обійтися. Але хай візьмуть ручний апарат, він не має сили виплескувати хімікати на таку велику відстань. Вже і страх до цих апаратів маємо. Лише чуємо це гудіння – вже хвилюємося, що чимось небезпечним кроплять. Ще й вдень, коли люди на городі, на подвір’ї.
До господарів уже і священик звернувся. Щотижня на богослужінні просить не кропити сади у селі у недозволений час.

– Ми живемо у нижній частині села і відчуваємо, як кроплять, – каже настоятель православної церкви села Недобоївці, священик Дмитро Козар. – Хочемо, щоб заборонили у самому селі кропити обприскувачем "Соло" і тракторами, бо нам нічим дихати. У нас у селі у деякі дні від гулу обприскувачів – як на аеродромі. Обприскують вдень без попередження сусідів. Прошу припинити кропити, робити це ввечері, а господар каже, що вже розвів хімікати і треба докропити. Інший о першій годині дня у сонячну погоду тим "Соло" кропить картоплю.

– Через це обприскування з хати неможливо вийти: очі і горло пече. І ми всі цим дихаємо. Терпіли кілька років, і терпець увірвався. Двічі запрошував до церкви сільського голову. Він пояснював, коли можна кропити у селі, якими апаратами. А це все порушують. Тепер склали заяву, щоби припинили порушення, підписалися майже 200 людей. Надіслали у сільраду. Чув, що подібну заяву подали і жителі сусідніх Шилівців. Сподіваємося, що після цього зрушення будуть. Одні, можливо, почнуть менше кропити, інші – відмовляться від двигунних обприскувачів. У садах за межами села хай обприскують, це потрібно. А в самому селі потрібно зважати на людей і робити все правильно та обережно. Кропити лише ручним балончиком й обов’язково попереджати сусіда.

Дмитро Васильович розповідає, що чомусь в останні роки у селі почали більше кропити. Коли кроплять, нічого іншого не залишається, як ховатися у хаті. Але навіть якщо ввечері кроплять, вранці надворі відчувається неприємний запах.

"Все гуде,
як в аеропорту"


Розповідаючи про село, сільський голова Недобоївців Анатолій Мігалатюк каже, що майже всі землі використовують. Є кілька фермерів, а більшість має свої сади біля дому і самостійно їх обробляє. Щоби правильно використовували хімікати, у селі навіть семінари організовують. Але навчання впливає не на всіх.

– Один кропить, потім за півгодини – інший. Ось і виходить, що кроплять постійно, – каже Анатолій Васильович. – Ці "Соло" – це наша біда. Іноді виходиш надвір, а тут усе гуде, як в аеропорту, туман стоїть. Хоча всі знають, що обприскувати можна лише вночі – від 22.00 до 06.00, але забороною нехтують.

Ось відвіз сьогодні скаргу до районної СЕС від людей. Сусід о шостій вечора без жодного попередження почав кропити сад. І навіть не зважив, що за метр від його ділянки – будинок, на подвір’ї були діти. А його виправдання: "Мені край покропити".

Анатолій Васильович каже, що альтернатива для господарів є. Навіть у місцевому магазині продають розпилювач, який не так потужно розпилює отрутохімікати і дешевший.

– Мабуть, ще реклами серед господарів немає, тому ним мало користуються, – каже. – Проблема не через те, що кроплять, а через те, що роблять це не у призначений час і не тим, чим потрібно. І хоча про гостре отруєння пестицидами у нашому селі ще не чув, але відомий факт, що за онкозахворюваністю Хотинський район один із перших в області.

Для урожаю потрібно кропити 12-15 разів

Жоден із господарів, звісно, не зізнався, що неправильно кропить. Лише кажуть, якщо не обприскувати – не буде урожаю. "Кропимо від фітофтори, парші борошнистої, квіткоїда, плодожерки, листокрутки, – пояснюють садівники. – Щоби був нормальний урожай, потрібно кропити 12-15 разів".

Фермер Микола Мусорівський біля свого будинку вирізав сад. Тепер працює за селом і збирає урожай із 15 гектарів саду. Зізнається, що кропив сад уже шість разів. Робить це трактором. Каже, що це дає велику краплю й економить добриво. Водночас погоджується, що у самому селі потрібно заборонити кропити потужним розпилювачами.

– Кропити вдень влітку не рекомендують, бо у спеку хімікати випаровуються і не дають ефекту, – пояснює пан Микола. – Розпилювач "Соло" дає потужний струмінь, який розлітається на 300 метрів. Тому сусіди однозначно відчують. Можна кропити ручними, електричними, але не цими двигунними. Крім того, таке обприскування не приносить користі саду, бо воно з повітрям летить на десятки метрів і не завжди потрапляє на дерева. Але точно потрапить на город до сусіда.

Священик Дмитро Козар каже, що сподівається на християнську совість своїх односельців.

– Не хочу нагнітати обстановку, а прошу прислухатися, бо всі цим дихаємо, а здоров’я не купиш і не продаси, – каже Дмитро Васильович. – Нещодавно збирали всім селом дівчинці гроші на лікування. Тато дитини розповів, що лікарі висловили думку – хвороба могла статися через заражене повітря.
Людмила ОСАДЧУК

Коментар фахівця

Iрина Галкіна,
головний спеціаліст управління організації державного санітарного нагляду Держсанепідслужби в області:

Найчастіше скарги на порушення обприскування садів отримуємо з Сокирянського, Хотинського та Кельменецького районів. Цього року було звернення жительки Сокирян, яка скаржилася, що сусіди не попередили про обприскування. А попереджати про кроплення потрібно за дві доби. Порушникам виписали припис.
Під час обприскування потрібно щільно зачиняти вікна, двері, закривати криницю, щоб не потрапляла отрута. Небезпеку отрутохімікатів визначають за чотирма рівнями. Найбезпечнішими вважають агрохімікати четвертого класу. У нас зазвичай застосовують препарати третього і четвертого класу. Кроплення здійснюють за температури 10 градусів тепла.
Контролюють дотримання норм Держсанепідслужба, фітосанітарна інспекція, управління охорони навколишнього середовища”.
14-06-2013, 14:21
Коментарів 0 Переглядів 6 839

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.