RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Варварство якесь»
«Варварство якесь»

За згодою чиновників на проспекті Незалежності зрізали дві плакучі верби. Обурені мешканці збирають підписи на захист інших дерев.

На проспекті Незалежності біля зупинки "Мікрорайон" видніються два великі пні, порізані колоди, гілки… Ще два дні тому тут росли дві плакучі верби, у затінку яких люди ховалися від спеки. Пасажири на зупинці здивовано дивляться на купи зрізаного гілля, голосно висловлюють обурення. "Вміють тільки рубати, а нічого не саджають, – каже Ірина. – Скоро в місті дерев взагалі не залишиться. А ці верби були ще в ідеальному стані".

– Я живу на проспекті з 1971 року. Ці всі дерева садив мій чоловік із покійним сусідом, – запевняє Зінаїда Леонтіївна. – Ось він пішов. Не може на це дивитися, йому стає зле.

– На проспекті – великий рух транспорту. А ці верби закривали будинки від шкідливих викидів. До того ж порушили ряд зелених насаджень вздовж проспекту, – пояснює Артем Олександрович. – Зрубуючи дерева, чиновники погіршують у місті екологію. А це дуже погано для здоров’я мешканців, особливо дітей. Треба підніматися. Я готовий підписати будь-яке звернення.

"Ми станемо на захист дерев"

Повз зрубані верби йде хлопець, здивовано зупиняється: "Я просто шокований… Куди поділися верби? – запитує в перехожих. – Це просто якесь варварство. Я живу на проспекті багато років, звик до цих дерев. Вони були такі гарні. Що хочуть, те й роблять. Куди дивиться секретар міськради Михайлішин? Хтось же повинен за це відповісти". "Напевно, ці верби заважали магазину, який тут відкрили нещодавно, – закривали вітрину з вулиці, – висловлює свій здогад мешканка проспекту Зоя Замойська. – Люди кажуть, що на цьому місці хочуть щось будувати, тому зрізали верби. Може, усі дерева знесуть на проспекті, щоб не заважати власникам магазинів. Прикро, що до нашої думки ніхто не прислухається".

– У середу до мене прибігла моя знайома Ольга Іванівна. Кричить із порога: "Надіє, там ріжуть верби! Бери фотоапарат і біжи туди". Та доки я прийшла, там вже нікого не було, тільки валялися на землі зрізані дерева. Їх швидко порубали на колоди й одразу ж вивезли, – розповідає жителька проспекту Надія Щербата. – Зібралося багато людей. Дехто ледь не плакав. У мене від хвилювання підвищився тиск. Ще в однієї жінки розболілося серце. Мешканці найближчого будинку почали телефонувати до департаменту житлово-комунального господарства. Там їм сказали, що дерева були аварійні та засохлі. А де ви бачите цю аварійність? Пні живі, гілки зелені… Ось дві зовсім сухі сосни, а їх чомусь не зрубали. Я стану на зупинці й збиратиму підписи на захист інших дерев на проспекті.

Надія Щербата провела нас по Проспекту, показала десятки сухих аварійних дерев. "Чому ці не зносять, а взялися за здорові верби? – не може заспокоїтися жінка. – Вони вже зазеленіли, їх не можна було рубати. Це ніби живу людину різати".

"Потрібне звернення мешканців"

– Комунальники запевняють, що верби вирубали законно, бо вони були аварійними. "Рішення про знесення цих двох дерев на проспекті Незалежності ухвалювала комісія, до якої входили екологи й працівники тресту зеленого господарства, – пояснила заступник начальника виробничо-технічого відділу комунального обслуговування та благоустрою департаменту ЖКГ Лариса Присяжнюк. – Є таке поняття, як вікова межа дерев. А цим вербам уже понад 40 років, тому їх треба було зрубати, щоб не трапилося, як в Одесі. Дерева росли близько до зупинки, могли впасти на людей, навіть вбити когось.

"Хтось із мешканців або власників магазинів звертався до вас щодо знесення саме цих дерев?" – запитую. "Ні, звернення не було, – заперечує Лариса Петрівна. – Ми взагалі плануємо омолодити весь проспект Незалежності, бо дерева там дуже старі. Замість знесених посадимо нові: катальпи й платани".

– Люди обурюються, що в місті тільки зрубують дерева, а взамін нічого не саджають.

– Це неправда, ми саджаємо. Для цього навіть виділяють кошти з міського бюджету.

– Можете сказати, де цього року посадили нові саджанці?

– Я не готова одразу відповідати на це запитання, треба підняти документи, – розгублюється пані Лариса.

– Наші екологи справді брали участь у комісії й дали дозвіл на знесення верб, – підтвердила головний спеціаліст обласної екологічної інспекції Ілона Францішкова. – Напевно, ці дерева були аварійними.

– Ми отримали ордер на знесення двох верб і просто виконали свою роботу, – пояснила інженер з озеленення міського тресту зеленого господарства Алла Хомутовська. – Рішення про знесення дерев ухвалює департамент житлово-комунального господарства, який збирає комісію з фахівців. Але просто так обстеження не роблять, потрібне звернення мешканців. Чи було звернення щодо верб – не знаю. Їх розглядають у департаменті ЖКГ. Жодне дерево в місті не можна знести без дозволу комісії й департаменту, хіба що на приватній території. Може, щось посадимо на цьому місці восени. Щоб верба виросла такою, як на проспекті, потрібно 25-30 років. 
Надія БУДНА
10-06-2013, 17:04
Коментарів 0 Переглядів 2 368

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.