RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На шашлики – «дикунами»

Теплі весняні дні вигнали людей з домівок та офісів на вулиці. Для любителів відпочинку на природі настає найгарячіша пора. Однак місць, де в Чернівцях дозволяють розпалювати вогнища, не так багато.
Де чернівчани можуть цивілізовано відпочити на природі?

У музеї під відкритим небом – ще й екскурсія

Для тих, хто шукає місця для пікніків у місті, є приємна звістка. Відпочити з мангалом можна, скажімо, на міському пляжі, де вже ось-ось розпочнеться пляжний сезон.

"На пляжі є альтанки. Відпочинок у них безкоштовний. Задарма тут можна смажити шашлики. Видаємо мангали, дрова. Люди можуть і самі приносити дрова. Але тут є багато сухих гілляк, які можна назбирати", – повідомили "МБ" в адміністрації пляжу.

Смажити шашлики дозволяють і в Музеї народної архітектури та побуту.

– У нас не можна, а потрібно відпочивати, – каже директор музею Олег КУЧУРЯН. – Коштує такий відпочинок недорого: на вході збираємо по 15 гривень з дорослих і по 10 – зі студентів та дітей. У музеї є п’ять місць для відпочинку. Пропонуємо одну альтанку та чотири намети зі столами та лавками. Незабаром хочемо облаштувати ще кілька тенісних столів. Будуть тут і баскетбольні кільця. Надаємо відпочивальникам мангали і дрова. Також пропонуємо брати із собою спортивний інвентар: м’ячі, ракетки для бадмінтону, бо в музеї є хороша можливість займатися активним відпочинком. Поблизу є туалети, вода, місця для паркування автомобілів. Є й медичне обслуговування. До речі, у кошти, які людина сплачує, входить і екскурсія – ознайомлення з експозиціями музею.

"Перекушування бідного гуцула" – у Карпатах

Оригінальні мандрівки з пікніками пропонує туристичний клуб "Весло".

– Ми пропонуємо людям корпоративний відпочинок на лінії зеленого туризму, – каже керівник клубу Валерій Павленко. – Ми виїжджаємо в села, розміщуємося у приватних оселях. Організовуємо прогулянки, екскурсії. Такі тури є одноденні та кількаденні.

Заходимо до горян, влаштовуємо "перекушування бідного гуцула", пропонуємо прогулянки до мінеральних джерел і печер. Зустрічі з горянами супроводжує музика: скрипка, сопілка. На територіях садиб є мангали. Як правило, усі вони поблизу річок.

У Буковинських Карпатах популярні тури до Лопушни та Виженки. Там – і мінеральні джерела, і печери Довбуша, і водоспади.
Мальовничі галявини на березі річки Прут – теж популярний тур. Тут можна і бануш приготувати, і шашлики посмажити.

– А найдешевший тур для чернівчан – відпочинок на "зеленому кільці" міста у районі Цецино. Там є галявина, мінеральні джерела. Можна розпалювати багаття, смажити шашлики. Крім того, організовуємо там екскурсії, – каже В. Павленко.

Вартість таких турів різна: все залежить від кількості людей та кілометражу поїздки. Скажімо, якщо тур на "зелене кільце" коштує для однієї людини 35-40 гривень, то одноденна поїздка на Вижниччину коштуватиме понад 100 гривень.

Вогонь у парку нищить пташині гнізда

Попри наявність легальних "шашличних" місць, чернівчани часто відпочивають і в не пристосованих для цього. Найбільше таких біля Пруту, в парку "Жовтневий", біля озер на Комарова та Винниченка та в парку біля аеропорту. Боротися з цим не має сенсу. Краще б їх облаштували сміттєвими баками.

У парку "Жовтневий" з острахом очікують початку "шашличного" сезону. Кажуть, що цього року через пізнє настання тепла він ще не в розпалі. Але, виходячи із досвіду, очікують спалених дерев і пташиних гнізд через неконтрольоване розпалювання багаття.

– Цьогоріч, дякувати Богу, сезон ще не стартував на повну, бо було холодно, – розповідає директор парку Микола СТРОКАНЬ. – Але все ще попереду: зараз розпочнуться свята, багато вихідних – і буде горіти трава, а разом із нею – молоді дерева та гнізда пташок. На жаль, немає й місць, де можна було б вийти на пікнік цивілізовано. З боку вулиці Гайдара ще більш-менш, бо там ми трохи ганяємо, а від Південно-Кільцевої – жах. У парку працює недостатньо персоналу, щоби встежити за територією. Як приходили і палили вогнища, так і далі це робитимуть. Але, як кажуть, якщо не можеш чомусь запобігти, потрібно це спрямувати. Добре було б, якби знайшовся інвестор, який зацікавився б облаштуванням місць для відпочинку, встановленням альтанок та мангалів, за що збирав би плату. Тоді люди не відпочивали би будь-де на покривалах і не палили би багаття неконтрольовано. Але для цього потрібна охорона, а її в парку немає. Так само не може парк за власні гроші встановити альтанки. Одна коштує від 9 тисяч до 12 тисяч гривень. Таких грошей у нас немає.

Незважаючи на те, що біля Пруту діє тільки один офіційний пляж, у Садгорі на стихійному пляжі теж багато відпочивальників. Один із підприємців облаштував там сміттєвий контейнер, сміття з якого вивозить за власні гроші.

– Офіційно пляжу в Садгорі немає, але довкола річки постійно чимало відпочивальників, – розповідає начальник відділу з питань благоустрою, санітарно-екологічного стану Садгірської райради Сергій МЕЛЕНЧУК. – Після себе залишають чимало сміття. Але є у нашому районі люди, які частково допомагають вирішити ці питання. Зокрема один із підприємців облаштував на стихійному пляжі сміттєвий контейнер, щоб менше засмічували берег річки. Вивозить сміття за власні гроші. Минулої суботи з усіх місць відпочинку та стихійних смітників у районі вивезли 180 кубометрів сміття. У деяких місцях завантажували по п’ять вантажівок.

– До спеціально облаштованих місць у нас належить пляж, – розповідає голова Першотравневої райради Віктор МЕЛЬНИЧУК. – Інших місць для відпочинку із шашликами, де можна розпалювати багаття, в районі немає. Але багато хто ходить на ділянку річки Прут від Кемпінгу до нового моста в Остриці. Там є заїзд. Люди туди заїжджають, розкладають речі, смажать шашлики та відпочивають. Набагато рідше відпочивальники з’являються на озері на вулиці Винниченка.
Михайло САЛІТРА,
Микола КОБИЛЮК
26-04-2013, 15:58
Коментарів 0 Переглядів 6 462

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.