RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Маланка – аж на дві доби
Сотні переодягнених людей пройдуть вулицями Вашківців 14 січня. Традиційно вони з музичним супроводом чіплятимуться до перехожих і бешкетуватимуть. Триватиме такий "буковинський карнавал" традиційно упродовж двох днів – 13 та 14 січня.

Учасники "Вашківецької Маланки" нині завершують підготовку масок і костюмів до Переберії.
Що нового покажуть цього року, учасники фестивалю у Вашківцях зберігають у суворій таємниці. Хоча кореспондентові "МБ" вдалося трохи розвідати, як готуються маланкарі.

"Чув, що мають бути якісь волхви"

Уже 50 років переодягається у різних персонажів свята вашківчанин Орест СІРЕЦЬКИЙ. Нині чоловік керує обласним фестивалем народної творчості "Вашківецька Маланка". Тож про ці традиції чоловік знає все.

– Завжди героями свята були Українка, Маланка, Козак і Булан. Всі вони – інтелігенція, – розповідає Орест Ілліч. – Відколи себе пам’ятаю, у Вашківцях маланкують щонайменше дві доби. Починають 13 січня приблизно о 21.00. Колядують вночі, вдень і аж до вечора 14 січня. Йдуть до Івана, до Петра, до Гаврила – від хати до хати. Щоб добре маланкувати, треба силу файну мати, бо біля кожної хати треба випити трохи горілки. Хай по 100 грамів чи по 50 – але всьому має бути порядок!

Якими новими героями Переберії здивують цього року у Вашківцях, люди зберігають у таємниці. Кажуть, що дехто переодягається, щоб помститися своїм знайомим чи сусідам за якісь негаразди. Та головним завданням свята все-таки вважають створювати односельчанам та гостям Вашківців веселий настрій.

Про цьогорічну тематику костюмів Орест Сірецький знає лише із чуток:

– Краєм вуха чув, що нині готують костюми засновників Вашківців. Ще чув, що мають бути якісь волхви. Також готують інсценування радянського колгоспу. Будуть і моряки. Але чи правда це, ніхто зараз вам не скаже, бо люди таке зберігають у таємниці. Зустрів нещодавно свого друга і запитав: "Іване, у кого переодягнешся цього року?" Він посміхнувся: "Ги-ги, не скажу. Дочекайси Маланки й увидиш!"

– Чому зберігають у таємниці? Бо повинна бути інтрига до самого кінця, – продовжує пан Орест. – Чимало людей виросло в радянські часи, коли такі заходи забороняли. Люди не мали можливості показати себе в таких образах. За таке багатьом доводилося сидіти у в’язниці по 15 діб. Мене, на щастя, не посилали у в’язницю. Але на "Прожекторі" висіло моє фото. А ще дехто переодягається, щоб з кимось поквитатися. Скажімо, я вас чимось образив. Тоді ви одягаєте маску на Маланку і даєте мені головицю. Тоді я зрозумію, що це помста за якісь негаразди.

Дівчата з чужих сіл бояться кремезних чоловіків

Не всі гості дійства адекватно сприймають жарти маланкарів у Вашківцях. Так чимало дівчат з вереском втікає від страхітливих героїв Переберії.

– Дівчата з чужих сіл бояться кремезних чоловіків, які переодягнулися у ведмедів чи циганів, – каже керівник фестивалю. – Ті підходять до дівчат, беруть їх за коліна, піднімають і, танцюючи, підкидають. Наші вашківецькі дівчата знають, що маланкарі нічого поганого з ними не зроблять – підкинуть кілька разів і відпустять.

Останніми роками маланкарі часто перевтілюються у політичних героїв. Скажімо, торік до Вашківців приїхали ув’язнена Юлія Тимошенко та п’ятеро президентів різних країн. Україну представляв екс-глава держави Віктор Ющенко. Натомість жоден учасник фестивалю не переодягнувся в Януковича чи, скажімо, Азарова. Самі маланкарі кажуть, що це не пов’язано з якимись заборонами.

– Просто не було масок цих політиків. Мабуть, не знайшли або не змогли самотужки створити. Але нам жодним чином ніхто не забороняв перевтілюватися у теперішніх провладних осіб. Жодних вказівок чи заборон не було, – додав Орест Сірецький.

Є четверо-п’ятеро людей, які виготовляють маски

Маланка – задоволення не з дешевих. На виготовлення одного костюма людині потрібно витратити в середньому дві тисячі гривень. Такі витрати щороку регулярні для учасників фестивалю, бо виходити у старому костюмі на Переберію тут не годиться.

– Маланкарі у нас мають щонайменше 12-15 костюмів – це ті, які залишаються з минулих років, – каже Орест Сірецький. – Хтось купує маски на базарі, хтось робить самотужки, комусь їх висилають з Москви (скажімо, маски Єльцина, Путіна чи Барака Обами, які можна було побачити торік). У Вашківцях є четверо-п’ятеро людей, які виготовляють маски. Є нові технології їхнього виготовлення. Ось я замовив нещодавно маску собі. Вона дуже тонка, хоча не гумова. Зроблена із силікону, марлі і клею. Люди знають, як це робити, але мало хто хоче ділитися. Але то люди хочуть не стільки заробити, скільки просто зберегти традиції.

Маски коштують від 60 до 300 гривень – залежно від складності роботи. Був на базарі цього тижня. При мені хлопці купили вісім масок: п’ять Дідів і три – Баб. Чоловік продавав їх по 80 гривень, але хлопцям продав по 70.

Понад 10 років виготовляє маски вашківчанин Любомир МОСКАЛЬ. Щороку йому надходять десятки замовлень від людей навіть з інших сіл Вижниччини. Це ремесло чоловік вважає сімейним.

– Це захоплення мені передав батько, – каже чоловік. – У мого тестя теж таке хобі. Тепер і мої діти виготовляють маски. Раніше старший син допомагав мені робити їх, але зараз він служить в армії. Тож я навчив молодшого Ігоря виготовляти їх. І дружина допомагає.
– Цього року вже зробив 50 масок. Є багато замовлень з інших сіл. Одна така коштує 120 гривень. Спочатку продаю їх дешевше – по 70-80 гривень. Але чим ближче до Маланки, тим більше замовлень отримую.

На виготовлення однієї маски Любомир Москаль витрачає від одного до кількох днів. Чи не найбільше його робіт – традиційні герої Переберії: Дід, Баба і Пан. Виготовляє їх чоловік вдома – у вітальні свого будинку.

– Насправді це дуже копітка праця, – продовжує чоловік. – Спочатку потрібно наклеїти один шар, зачекати, щоб все висохло. Потім ще один шар – і хай знову сохне. І так кілька разів. Щоб вони висохли, кладу їх на піч. Потім потрібно вирізати деякі елементи, щось поправити. І лише потім розмальовую водоемульсійними фарбами.
Микола КОБИЛЮК

Думка
"Маланка – альтернатива Хеловіну"

Андрій
ГРЕЧАНЮК,
викладач філологічного
факультету ЧНУ:
Традиція переодягатися на свято Маланки походить ще з давніх язичницьких часів. А вже у християнські часи люди не могли відмовитися від неї. Переберія дуже міцно закріпилася у нашій культурі. Прийнято, що цього дня можна бешкетувати. Скажімо, у нас переодягнені люди полюбляють зупиняти машини на дорогах. Такі дурощі і бешкет пов’язані з процесом творення світу. Повинен бути хаос.
Герої Переберії Смерть і Ангелик – своєрідне відлуння язичництва. Ці персонажі виникли ще у давні часи. А вже за християнства виникло багато інших персонажів Маланки, які нині, можливо, й не мають нічого спільного з цим святом.
Наша Маланка – це своєрідна альтернатива карнавалу або Хеловіну, до якої міцно прив’язана часова традиція. Чому переодягаються у політиків? Бо ця тематика найбільше людям болить і є для них найближчою. Це своєрідне мистецтво перфомансу".
15-01-2013, 13:30
Коментарів 0 Переглядів 5 938

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.