RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Війна за "Чернівці"
Боротьба за кінотеатр "Чернівці" вилилася на вулиці. Минулої п’ятниці працівники кінотеатру зібралися на мітинг біля ратуші і виступили проти того, щоб його винайняв інвестор.

Перевірити фінансову і господарську діяльність кінотеатру ще у жовтні вирішили депутати міськради. Створили комісію, яка мала б розглядати ці питання. Поки що не відбулося жодного засідання. Та з посади директора вже звільнили Руслана Прокоп’єва. Працівники та екс-директор впевнені, що кінотеатр хочуть віддати до чиїхось рук.

"Ви бачили, які там туалети?"

Кінотеатр "Чернівці" незабаром перейде на цифрове 3D-зображення. А наступного року в установі відкриють ще один кінозал. Такими здобутками ще місяць тому хвалився Руслан Прокоп’єв: "За цей період і справді відбулися зміни: ми переходимо на цифрове зображення, вартість якого становить майже мільйон гривень. Апаратуру купимо за свої кошти. А з нового року плануємо відкрити третій зал на 80-90 місць. У великому залі замінимо стільці, а до кінця року проведемо опалення".

Та незабаром після цього Руслана Прокоп’єва звільнили з посади. Нині чоловік бореться за те, щоб установі нарешті доставили цифрове обладнання, про яке домовилися з київською фірмою.

– Я відмовився "лягти" під рішення про закриття кінотеатру, тому контракт зі мною не продовжили, – каже Руслан Прокоп’єв. – Ще у жовтні нам мали доставити нове цифрове обладнання, придбане за наші кошти.

Але доставку його чомусь відклали. Як виявилося, міськрада надіслала фірмі клопотання про те, що наш заклад ще не готовий для встановлення цього обладнання. Вартість його – мільйон гривень. Ми домовилися за купівлю техніки у кредит. Вже 117 тисяч гривень сплатили. Але товару досі немає.

Депутат міськради і член комісії Василь Максимюк стверджує, що комунальна установа не дає надто великих фінансових показників. Він бачить два шляхи змін: використовувати бюджетні кошти на оновлення установи або шукати інвестора.

– Питання щодо "Чернівців" обговорюють у міськраді дуже давно, – каже Василь Максимюк. – Ми не хочемо, щоб цей кінотеатр довели до стану, в якому нині перебуває кінотеатр імені Миколайчука. Торік на конкурсі призначили нового директора установи, але якихось надто великих фінансових показників так і не побачили. Нині прибутку кінотеатру вистачає тільки на утримання штату і частковий ремонт приміщень.

Голова комісії Ростислав Білик стверджує, що за будь-яких умов і рішень, які ухвалять депутати, колектив кінотеатру не звільнятимуть і підприємство не розформовуватимуть:

– Щороку всі комунальні підприємства здають звіти про господарську діяльність за попередній рік та затверджують фінансові показники на наступний. У місті є багато комунальних підприємств, які працюють не так, як хотілося б. Але те, що нині ширяться чутки, наче хтось хоче відібрати кінотеатр собі, – нісенітниця.

Існують дві умови, які комісія може затвердити: ефективний менеджмент і керівництво або концесія. Останній варіант – це не реформування, не припинення діяльності кінотеатру. А здача комунального підприємства – з колективом, із зобов’язаннями, із соціальними квитками та іншими соціальними гарантіями – в оренду. Скажімо, на 10 років. Якщо, наприклад, приходить інвестор, він вкладає кошти в модернізацію кінотеатру. Ви бачили, які там туалети? Обладнання, на якому нині транслюють фільми, вже наступного року буде застарілим. Треба замінювати його, надавати кращі послуги. Тож якщо, скажімо, інвестор вкладе у заклад три мільйони гривень та винайме його на 10 років, бюджет міста отримуватиме півмільйона гривень на рік.

"Вже не вперше хочуть захопити кінотеатр"

Якщо комісія вирішить на конкурсній основі віддати кінотеатр в оренду, свою кандидатуру потенційного інвестора готовий висунути власник палацу кіно імені О. Кобилянської Василь Забродський.

– Коли я був депутатом міськради, неодноразово говорив, що це комунальне підприємство – вже вчорашній день, – розповідає Василь Забродський. – Кінотеатр імені Ольги Кобилянської, який я орендую, сплатив за 10 років приблизно 1,5 мільйона гривень. Водночас кінотеатр "Чернівці" за той самий термін отримав із міського бюджету теж майже мільйон гривень.

У загальних сумах кінотеатр не збитковий. Він заробляє на своє утримання, але не дає прибуток. Навіть якщо цьому кінотеатру вдасться встановити нове обладнання, постане питання ремонту. Якщо нині цей кінотеатр продає квитки по 20-30 гривень, а завтра буде змушений продавати по 50 – туди вже ніхто не піде. І тоді знову звернуться до міськради: "Дайте гроші на ремонт".

Але колектив кінотеатру вважає по-іншому. Працівники не хочуть, щоб Забродський винайняв заклад, адже тоді у місті не залишиться жодного комунального кінотеатру.

Підтримав колектив кінотеатру "Чернівці" і екс-мер міста Микола Федорук, до якого колектив звернувся за допомогою:
– Це вже не вперше хочуть захопити кінотеатр "Чернівці". Приблизно три роки тому була перша така спроба. Але ми не дали це зробити тому панові. І він нині просто поспішає, бо його час минає.

Не хоче віддавати до рук інвесторів приміщення колишньої синагоги і єврейська громада.

– Це культова споруда, – каже головний рабин Чернівців Ноах Кофманський. – Передавати комусь іншому в суборенду кінотеатр не можна. Будемо спілкуватися, вирішувати ці питання. Але повернути синагогу в нашу власність нині – не так просто. Для її ремонту потрібні мільйони, яких наразі в нас немає. Гадаю, потрібно насамперед заплатити гроші єврейській общині за використання цього приміщення. Ним же користувалися? В інших країнах так і роблять.

Екс-директор
і потенційний інвестор пересварилися


Обурено сприйняв звістку про мітинг колективу "Чернівців" Василь Забродський. В інтерв’ю "МБ" він повідомив, що раніше Руслан Прокоп’єв начебто просив у нього 10 тисяч доларів за допомогу в тому, щоб підприємець став інвестором комунального підприємства. Доказом цього Василь Іванович вважає лист на електронній пошті, який Прокоп’єв надіслав йому.

– Це угода між кінотеатром "Чернівці" та компанією "Бі Енд Ейдж", яка має ставити обладнання закладу, – каже В. Забродський. – Щойно я показав цю угоду заступникові директора кінотеатру. Запитав: "Для чого ваш директор надсилає мені, своєму прямому конкурентові, цю угоду?" Я відповім для чого. Він попросив у мене 10 тисяч доларів за сприяння у тому, що він нібито зробить так, що я візьму в оренду цей кінотеатр. І попросив дві тисячі доларів зарплати для себе після того, як цей кінотеатр я нібито виграю на конкурсі. Крім того, він хотів залишити на роботі двох дівчат. Я йому відмовив. Тоді він почав розповідати, начебто Забродський хоче забрати кінотеатр. Насправді Забродський нічого не хоче забирати.

Руслан Прокоп’єв спростував слова Забродського: "Це все брехня! Всі слова Забродського не відповідають дійсності. Так, я надсилав Василю Івановичу текст договору кінотеатру із фірмою "Бі Енд Ейдж" на електронну пошту, бо він хотів ознайомитися з умовами цього договору. Ну, захотів побачити – я йому скинув. Але я не надіслав йому всі умови договору та розрахунки. Те, що я надіслав, – звичайний бланк угоди. На це Василь Іванович дуже емоційно відреагував: "Чому ти таке мені скинув?" Насправді він просто маніпулює. Він хоче налаштувати і колектив кінотеатру, і владу проти мене"
Микола Кобилюк

Коментар
Володимир Пулинець,
заступник директора департаменту економіки:
– Будь-яке комунальне підприємство повинно бути відкритим для перевірок комісій, адже це гроші громади. Люди мають знати, куди і на що витрачають їхні кошти. Ще кілька років тому Василь Забродський хотів винайняти це приміщення і приносити місту плюс, а не мінус. Гадаю, така думка має право на існування. Оскільки приклад такої роботи – його кінотеатр на вулиці О. Кобилянської, який дає прибуток. Але це рішення повинні ухвалювати депутати.
13-11-2012, 13:34
Коментарів 0 Переглядів 2 329

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.