RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Віддав тисячі за… обіцянки
Бажання швидко й легко виплутатися з фінансових проблем ще більше загнало в кут Сергія Гросула та його сім’ю. Нині на руках у чоловіка – з десяток папірців, чеків, графіків. А можливостей повернути втрачені десятки тисяч гривень майже немає.

Ще 2007 року молодий чоловік в одному з банків позичив майже 30 тисяч доларів. Віддавати позику під 13 відсотків річних 25 років поспіль було цілком реально.

І навіть після кризи 2008 року, коли долар стрибнув майже вдвічі, також тягнули кредит.

– Чутки про те, що після Нового року долар ще більше буде дорожчати, мене серйозно налякали, – розповідає "МБ" Сергій Гросул, мешканець села Михайлівка Глибоцького району. – Нині щомісяця ми ледве збираємо 350 доларів, щоб віддати їх банку. Адже в мене сім’я, двоє дітей.

Варіант: перевести доларовий кредит на гривневий для буковинця – досить вигідний.

– За оголошенням знайшов вигідну для себе пропозицію: у банківській установі (поки що ми не можемо вказати її назву, – авт.) позичають 275 тисяч гривень на 15 років. 2600 гривень треба платити щомісяця. Але мені виставили умову: щоб отримати ці кошти, я повинен заплатити за страхування життя 10 тисяч гривень. Мовляв, беруть усю суму за всі роки відразу, – каже Сергій. – Угоду на руки почитати мені не дали. Але завірили на словах. Угоду я лише проглянув. Відтак підписав.
Відтоді розпочалися проблеми. То немає зв’язку з банком, то перевірка, то відстрочили виплату… Минув майже місяць, а кошти на його рахунок так і не надійшли.

Правоохоронці пояснюють, що обіцяного кредиту Сергієві й не збиралися давати. Шахрайські фінансові установи використовують чимало гачків для заманювання клієнтів. Угоду на руки клієнтові, доки він не підписав її, не дають. Часто такі фірми "прикриваються" гучними назвами, які асоціюються з відомими банками, які багато років діють в Україні й мають хорошу репутацію.

За словами Василя ХАЩУКА, фахівця з економічних злочинів, до правоохоронців надійшов лист із регіонального управління Нацбанку. У ньому йдеться про те, що деякі фінустанови у своїх документах використовують назви відомих великих банків. Але тут і протиправного нічого немає. Оскільки фірма проходить процедуру реєстрації й офіційно їй дозволено працювати під такою назвою. Водночас саме назви фірм-шахрайок часто вводять в оману довірливих буковинців.

Так довірився й Сергій Гросул.

– Днями мені зателефонували із кредитної спілки й сказали, що я повинен погашати кредит! Їхньому нахабству немає межі, – обурюється. – Я звернувся до юриста й зрозумів, що не лише позики мені не бачити, але й десяти тисяч також. Оскільки ніде в документах не вказано, що я заплатив.
Ліна НАГІРНЯК

Коментар

Василь ХАЩУК,
начальник управління Державної служби з економічною злочинністю УМВС в області:
– На жаль, нині сумнівні фінансові установи навчилися так складати угоди, що нам немає за що зачепитися. З документів, які має постраждалий, очевидно, що він заплатив за консультацію й отримав її.
Ми безліч разів пояснюємо людям, щоб не велися на такі обіцянки. Як правило, у нашому регіоні знаходяться відділення таких фірм, а центральні офіси – у Житомирі, Харкові, Одесі, тобто досить далеко від Чернівців.
Такі фірми розраховують на неуважність клієнтів. На словах людям обіцяють одне, а в угодах ідеться зовсім про інше. Причому в документах завбачливо існує пункт про те, що клієнт договір прочитав та умови зрозумів.
Водночас в угоді немає пункту, де гарантуються права клієнта. Тобто за певних умов товариство зобов’язується повернути людині кошти. Саме на це треба звертати увагу буковинцям, які хочуть позичити кошти.
Нині порушено кримінальну справу стосовно двох кредитних спілок за привласнення й розкрадання коштів членів спілки. Але на невиконані обіцянки видати кредит скарг поки що немає. Щомісяця завдяки подібним обманам буковинці добровільно віддають мільйони гривень. 
12-11-2012, 17:45
Коментарів 0 Переглядів 1 903

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.