RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Від раку помирають хата в хату
"У цій хаті чоловік помер від раку. Ось через два будинки ще одного чоловіка поховали: помер від раку тиждень тому, а був, як дуб, великий та дужий", – розповідає жителька села Ставчани Орися Співак і показує майже на кожен другий будинок вздовж сільської вулиці, в якому люди померли через онкозахворювання. Розповідає про односельчанку, яка впродовж трьох років поховала трьох синів – і всі померли від онкохвороб.

Пані Орися і сама кілька місяців тому поховала свого чоловіка: помер теж від раку. Каже, що найбільше хворіють люди на одному куті села Загорб.

– І все це почалося тоді, коли біля села встановили вишки мобільного зв’язку, – переконана Орися Василівна. – Відтоді сила людей померла. І молоді, які могли жити.

Шість років тому не було жодного хворого з онкологією

Головний лікар дільничної лікарні у селі Ставчани Тетяна Курилюк підраховує кількість хворих на рак. За 2009 рік офіційно у журналі записано семеро хворих на онкологічні захворювання у селі. Воно ніби й не дуже багато на дві тисячі людей (саме стільки проживає у Ставчанах, – авт.). Але дивує інше. 2006 рік – жодного хворого на рак, 2007, 2008 роки – по одному випадку. А ось уже з 2009 року кількість хворих різко збільшується. І щороку від онкозахворювань тут помирають люди.

– На одному боці села і справді зареєстрували більше хворих на онкопатології, – каже Тетяна Василівна. – Чим це викликано? Важко сказати. Але електромагнітне випромінювання від мобільних вишок теж не допомагає здоров’ю.
Хворіють на рак люди віком 48-60 років. Є випадки, коли хвороба проявляється раптово. Наприклад, цього року помер чоловік. Навесні йому обстежили легені, відхилень не виявили. А кілька тижнів тому чоловік помер від раку легень.
Жителі села кажуть, що померло від раку значно більше, ніж вказує статистика у лікарні. Бо люди старшого віку до лікарні вже не звертаються, а помирають вдома.

Шестирічній дівчинці через хворобу відрізали ногу

Минулого року село сколихнула історія, коли злоякісну пухлину виявили у шестирічної дівчинки. Лікарі констатують: дитина захворіла за повного здоров’я.

– Онука ніколи сильно не хворіла, а тут раптово почала шкутильгати, – розповідає Марія Тодорович. – Зробили рентгензнімок. Спочатку лікарі у Чернівцях подумали, що це перелом. Вона місяць була у гіпсі. Коли зробили черговий знімок, уже побачили злоякісну пухлину. Возили дитину у Німеччину, щоб врятувати ніжку. Але це не вдалося зробити, і ніжку відрізали. Вона слабенька, пройшла 16 курсів хіміотерапії. Тепер маємо їхати до Німеччини, щоб встановили протез.
Орися Василівна веде до школи. Розповідає, що тут у чотирьох вчителів від раку померли родичі. Всі вчителі збираються у вчительській, обурюються ситуацією. Одна з вчителів розповідає, що на їхньому куті Загорб від раку померли люди у чотирьох хатах підряд, через дві хати теж померли від злоякісних пухлин.

Вишки перевірили – перевищення
не виявили


Село Ставчани належить до четвертої категорії населених пунктів, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Сільський голова Ставчан Іван Тодорович проблему з онкозахворюваністю визнає. Сам живе у тому куті села і готовий погодитися з жителями, щоб демонтували вишки. Але вважає, що потрібно перевірити й додаткові фактори.

– Щось є у тій частині села, що люди хворіють, – каже Іван Іванович. – Працівники обласної СЕС перевірили рівень випромінення. Їхні прилади показували нуль, тобто жодних перевищень не виявили. Тому потрібно перевірити всі фактори: радіаційний фон, вміст гербіцидів у грунті, якість води. У нашому районі орендує землі одна велика агрофірма. Бачив неодноразово, як літаком розсипають хімікати для дозрівання, і від того є неприємний запах. На полі біля села – вишки мобільних операторів. Але вишку одного з них кілька місяців тому вимкнули, бо виявили порушення під час будівництва.

– На нашому куті живе лише четверта частина жителів села, а помирає тут найбільше людей, – сумно констатує Орися Співак. – Коли з нашого кута у людини виникають проблеми зі здоров’ям, одразу думають про найгірше – рак.
Людмила ОСАДЧУК

Коментар

Георгій СКРИНДIЦА,
кандидат медичних наук, онколог обласного онкодиспансеру:

Різні опромінення просто для людського організму не минають. Але немає наукових досліджень щодо шкоди від станцій мобільного зв’язку. Щоправда, є статті європейських науковців, які стверджують, що станції мобільного зв’язку у радіусі кількасот метрів мають сильне випромінення. Тому вони частково можуть призвести до передракових станів або раку. Шкодять здоров’ю навіть мобільні телефони, бо вони працюють близько до голови. Але злоякісні пухлини не можуть виникнути раптово. Онкопроцеси тривають впродовж кількох років.
На жаль, у нас щороку збільшується кількість хворих на рак. У кожному районі і в кожній локалізації. Найчастіше виявляємо рак трахеї, бронхів і легень, простати та молочних залоз. Хворіють люди віком від 45 до 70 років.
Рак – дуже підступна хвороба. Точно не знають причини її розвитку. Рак не завжди легко діагностувати, він не одразу проявляється болем і погіршенням самопочуття. Тому маємо багато випадків запущеності. Майже кожен п’ятий хворий, який приходить до нас, звертається уже із запущеною стадією раку. І тут шанси на одужання значно менші".
19-10-2012, 17:26
Коментарів 0 Переглядів 4 862

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!