RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дороги – біль медиків «швидкої»

Сезон застудних хвороб розпочався. Першими це відчули лікарі-педіатри станції швидкої допомоги. Кореспондент "МБ" чергувала з дитячими бригадами "швидкої".

Добре, що собака по той бік

Виклик на вулицю Удонова. Майже 21.00. Темно, ліхтарі не світять. Номери будинків не видно. Лікар-педіатр Галина РОМАНЧУК освітлює дорогу ліхтариком. За нею вздовж брами йдемо й ми разом із фельдшером Майєю НИКОЛАЙЧУК. Раптом на нас із гавкотом вистрибує доросла вівчарка. Те, що ми перелякалися, сказати мало… "Добре, що собака по той бік металевої сітки", – заспокоюємо одне одного. Притримати "песика, який не кусається", нам доводилося просити ще не раз.
Тато хворої дитини нас зустрів надворі.

"Швидку" часто зустрічають", – каже лікар. І далі до чоловіка: "Що у вас з дитиною?"

Чоловік розповідає, що у хлопчика біля вушка впродовж години виросла гуля. Болить.
Потрібно їхати у лікарню. Спочатку відвідали хірурга в міській дитячій лікарні. Він скерував до черепно-лицьового спеціаліста. Такого дитячого лікаря немає, тож приїхали у дорослу лікарню. Біля дверей холу на металевих ношах лежить чоловік пошарпаного вигляду.

– "Швидка" привезла п’яно­го. Що з ним робити, не знаємо, – каже медсестра.
Черговий лікар оглянув дитину: "Це, швидше за все, слинна залоза. Лікар зараз не чергує, будемо викликати з дому".

Безкоштовний масаж на дорогах

Щойно повернулися на базу – наступний виклик на вулицю Главки: у дитини висока температура. Майже 23.00. На Університетській ще здалеку помітно міліцію з блимавками. Під’їж­джаємо – вулицю перекрито. Трохи далі у пітьмі видно кілька авто поперек дороги… "Не дай Боже, аварія", – подумалося.

– Треба об’їхати, – каже міліціонер нашому водієві. – Тут кіно знімають…
Доки авто дісталося потрібної адреси, спати перехотілося. Ми всі отримали безкоштовний масаж – вулиця Главки всіяна ямами.

Тато хворої Софійки також зустрів нас на подвір’ї. Коли лікарі увійшли до квартири, дів­чинка спала. Змучена температурою і поганим самопочуттям дитина слухняно відкривала ротик і правильно, як казала пані лікар, дихала.

– У дівчинки стоматит. Він може давати високу температуру. Легені чисті, горло трохи червоне, – пояснює лікар батькам. – Температуру треба збити.

Дівчинці вкололи жарознижувальні препарати.
Наступний виклик – до 12-річного Станіслава. У нього температура 39. Лікар констатувала яскраво виражену ангіну. Зробили укол, щоби збити температуру.

Після опівночі місто затихло, машин майже немає. Світлофори блимають жовтим.
– Нічне чергування добре тим, що немає автомобільних заторів, – каже водій "швидкої" Микола САВЧУК. – А вдень часто сигналь – не сигналь, не пропускають.

Лежачому хворому не позаздриш

Їдемо на терміновий виклик: дитина задихається. За три хвилини авто вже біля під’їзду. Хлопчик віком 2,5 року хворів уже два дні, але ситуація ускладнилася. У дитини стався набряк дихальних шляхів. Хлопчику важко дихати, повітря проходить у легені з хрипами і свистом. Дитина майже не плаче, безпомічно сидить у мами на руках.

– Спати кладіть дитину в напівсидячому положенні, приготуйте інгаляцію: закип’ятіть каструлю води, вкиньте трохи лікарської травички – нехай дитина дихає випарами, – рекомендує педіатр.
Згодом Галина Романчук пояснила, що такі напади, як правило, стаються вночі. І тут зволікати дуже небезпечно. Якби не пильність батьків, потрібна була б реанімація.

Вийшли з квартири лише після того, як лікарі переконалися, що дитині стало краще.

Між викликами медики обговорюють плани реорганізації станції швидкої допомоги, внаслідок якої планують скоротити кількість дитячих бригад, виступ Розенбаума і чернівецькі дороги. Це для працівників "швидкої" – одна із найбільш болючих тем. До ям на дорогах фельдшери, які їздять у другій половині спеціалізованого авто, майже звикли. А хворим не позаздриш. Такий жаль обіймає, коли бачиш, як худорлява мама однією рукою тримає хвору дитину на колінах, а іншою тримається сама. Жінку з дитиною розгойдує та підкидає в різні боки. Сумки з речами, які вона зібрала у лікарню, тримає фельд­шер виїзної бригади. Інакше доведеться збирати їх по салону.
– Лежачому хворому ще гірше, – констатує медик.

Батьки часто не знають найпростішого

Молода мама дворічного Андрійка викликала "швидку", коли в хлопчика стався набряк дихальних шляхів. І доки їхала допомога, швидко вдягнула і винесла маля надвір – забезпечила йому доступ свіжого і прохолодного повітря. Миттєва і грамотна поведінка мами викликала щире захоплення.

– Добре, що мама знала, що робити, – каже лікар-педіатр Надія ЧЕПІЛЬ. – У дитини ларинготрахеїт. За нього раптово звужуються дихальні шляхи, набрякають. Дитинку однозначно треба госпіталізувати, бо напад може повторитися.

Після уколів, які усувають набряк, дитині ввімкнули інгалятор.

– Батьки повинні вміти надати першу медичну допомогу, – кажуть медики. – Іноді дорослі не знають найпростішого. Наприклад, що температуру не треба збивати, коли вона нижча 38-38,5 градуса; що дитину з високою температурою не можна протирати холодним розчином тощо.

– Траплялися випадки отруєння краплями для носа, – розповідає Лариса ЖАКІНА, лікар-педіатр станції швидкої допомоги. – Бажання пришвидшити одужання часто призводить до передозування. Особливо треба бути уважними з "Нафтизином", "Риназоліном", "Фармазоліном". Якщо за отруєння ними не надати першу допомогу вчасно, все може закінчитися сумно.

I маска не рятує

Відвідали медики "швидкої" ще кількох дітей із різними симптомами: біль у животі, блювання, висока температура. Майже всі випадки об’єдналися в один діагноз – гострі респіраторні захворювання, іноді у супроводі з ангіною.

Доки їдемо на наступний виклик, педіатри розповідають, що засоби перестороги – маска, спирт, рукавички – все одно не завжди допомагають, і медики самі набираються хвороб від пацієнтів.
Десятирічний Миколка з ангіною і температурою 40,2 градуса, до якого "швидка" приїхала о 02.00, розігнав сон. Фельдшер Іван МОЙСИК за звичкою ховає руки з готовим шприцом за спину, але школяр починає плакати і пручатися. Виявляється, високий, міцної статури хлопчина панічно боїться уколів. Діяти потрібно швидко, бо температура продовжує підвищуватися. Мамині вмовляння нічого не дали. Довелося дитину колоти силоміць. Троє дорослих ледве стримують хлопця. Мені довірили потримати один шприц, доки кололи іншим.

На один виклик часто йде від півгодини до години часу. Впродовж кількох годин безперервних викликів медикам ніколи й передихнути. У такій напрузі рятівники мріють лише про одне – чашку гарячого чаю. 
Ліна НАГІРНЯК

До теми

Впродовж одного нічного чергування з 23 на 24 вересня на станцію швидкої допомоги надійшло 84 виклики.
Із них 13 разів виїжджала дитяча бригада. 10 викликів стосувалися застуд­них хвороб, одна – травма і два виклики належать до категорії "інші".
За словами Сергія ПАУШАКА, начальника медичної частини станції швидкої медичної допомоги, серед дітей нині у розпалі сезон застудних хвороб та травматизму. Вночі більшає викликів до дітей із хворобами дихальної системи, викликаних вірусами та застудами. А вдень "швидка" частіше виїжджає до травмованих дітей через необережне поводження на вулиці, у спортивних секціях чи недогляд дорослих. 
28-09-2012, 16:38
Коментарів 0 Переглядів 3 194

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!