RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Молимося, щоб Бог дарував дощик»

"Немає води, бо дощі не йдуть. Криниці порожні! Служби Божі наймаємо, я молюся щодня", – бідкається 80-річна мешканка села Кам’яна Сторожинецького району Домка МОЛДОВАН.
Другу осінь в окремих буковинських селах та на частині Роші у криницях зникає вода. Доводиться купувати воду цистернами і закачувати в порожні криниці. І жителі сіл, і фахівці кажуть, що сподіватися залишається на те, що знову йтимуть дощі.

Кореспондент "МБ" побувала у селах Кам’яна та Михальча і дізналася у людей, де беруть воду та у скільки це обходиться.

Старожили ж кажуть, що такого не пригадують від страшного 1946 року.

"За велику бочку води – 100 гривень"

Село Михальча. Маєток Симанчуків. Біля паркану – величезна цистерна. Тричі на тиждень її кладуть на бричку, і кінь тягне до сусідньої криниці біля ставка. Сусід дає воду задарма...

– Ця велика бочка має з тонну води, – каже господиня Світлана Іванівна. – Води використовуємо дуже багато, бо сім’я велика, а ще маємо господарство: корова, кінь... Постійно потрібна вода: навіть вчора, у неділю, ввечері везли воду. Хоча ми до цього уже звикли. Знижуватися рівень води почав років чотири тому. Останні дві осені вода зникає взагалі.

– А де інші люди воду беруть? – запитую.

– Хто де, – розводить руками жінка. – Он у неділю сусід пішов до джерела, де завжди буває вода. Але повернувся з порожніми відрами – люди розібрали воду. Хто де може, там і бере воду. Хтось замовляє за гроші... За одну велику бочку треба заплатити 100 гривень. То нам на тиждень треба було б давати гривень 300.

Жінка каже, що коли чути грім над сусіднім селом, люди одразу моляться, щоб і в них пішов дощик.

– Навіть наймаємо служби на дощ, – наголошує Світлана Іванівна.
90-літня Мафта БЕРНАЦЬКА пригадує, що колись у Михальчі вода уже зникала.

– Кіко мені було років? – намагається пригадати бабуся. – Як у цю хату прийшла року 1945, потім і вода пропала. Не було дощів, страшна посуха... Тоді також нам привозили воду. У кожній хаті худоба була, а худоба хоче води! Після того вода була завжди, а зараз знову пропала!

Копають нові криниці, а користі мало

– То колись давно було, що 1946-го пропадала вода. Тоді, коли був голод, нігде не було водів, – наголошує в селі Кам’яна 80-річна Домка Молдован. – Був у селі тоді один чуркач (джерело, – авт.), то до нього люди приходили, у великих очередях стояли! А зараз знову страшно, бо немає води у кирницях. Люди купують воду. Немає води, бо дощі не йдуть. Службу Божу наймають бабки, вдовиці... Як вдовиця наймає службу, то дощ іде! Але то треба, щоб дев’ять вдовиць наймало. Бо чим більше чесних вдовиць наймає службу, тим більше їх Господь слухає...

– А ви молитеся? – запитую.

– Та звичайно, щоднини молюся і прошу, щоб Бог дарував дощик, – дивується моєму запитанню бабуся. – А буває, що десь на Кучурів, на Годилів дощ іде, а у нас немає. Та й так ціле літо.
У маєтку Ірини Симанчук у Кам’яній є дві криниці: стара на сім метрів і новенька, викопана минулої осені, на 10 метрів. Але користі мало: постійно між двома криницями замінюють насос, викачують воду.

– Минулого року в жовтні копали нову криницю, – розповідає Ірина. – З Чернівців прийшов спеціаліст і за 150 гривень дав поради, обрав місце для копання криниці. Сказав, що на п’ятиметровій глибині є вода. Ми вирішили копати на десять метрів, щоб вода точно була! Десь у 7-8 тисяч гривень обійшлася криниця, а користі мало...

Де сім’я Ірини бере воду? Минулої осені завозили – чоловік за 100 гривень привозив цистерну води і цього вистачало, щоб наповнити старий семиметровий колодязь.

– Вистачало на три тижні, – пригадує Ірина. – Цього ж року ми закачуємо воду від сусідів зі старої криниці, якою вони не користуються. А як інші люди? Взагалі люди в селі копають нові криниці. Хто живе на узвишші, копає і на метрів 14. А хтось і поглиблює старі криниці... Але все одно немає води.
Без води у криницях і частина Роші. Чернівчанин Олег, який будується у цьому районі Чернівців, зауважує: "І там у криницях зникає вода. Минулої осені так само було. Люди кажуть, що треба копати криниці на метрів 50 глибини – і то не знати, чи допоможе. Там грунт – що гума, погано пропускає воду...."
Валерія Чорней

Коментар

Василь ПОЛОВЕЦЬКИЙ,
керівник Чернівецької філії ВАТ "Геотехнічний інститут":
– Причина відсутності води очевидна – кількість опадів за останні роки зменшилася удвічі. Залишається сподіватися, що знову йтимуть дощі... Копати глибокі колодязі на метрів 50 – це не завжди вихід. Адже на цьому рівні трапляються глиняні прошарки. Також вода на цьому рівні буває солонувата. А пробурити свердловину на метрів 100 у середньому коштуватиме 100-200 тисяч гривень.
Подібна ситуація була у 1980-х роках. Тоді рівень води у криницях наближався до такого ж критичного стану. Однак зі збільшенням кількості опадів ситуація покращилася... 
28-09-2012, 16:18
Коментарів 0 Переглядів 3 624

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.