RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Першокласників вчитимуть рахувати до 100 й англійської мови
Чернівчанка Оксана цього року віддає доньку до першого класу однієї з гімназій. Розповідає, що під час проходження співбесіди донька повинна була розповісти, у якій державі живе, що таке трикутник, повинна була вміти виділяти склади у словах тощо. А потім вчителі попередили, що на першокласників чекає нова програма.
Цього року у першому класі і справді навчатимуться за новими стандартами програми. Вона розширеніша й... ускладненіша. Вчителі зізнаються: новою програмою для першокласників шоковані. Зміни у ній досить різкі.

Вчителі шоковані математикою

Що чекає на маленьких першокласників, кореспондент "МБ" розпитувала у вчителів початкової школи. У школі №1 уже готові до прийому першокласників. На партах розкладено підручники: "Буквар", "Математика", "Природознавство". Книжки нові і яскраві.

Беру в руки новий "Буквар". Його випустили 2012 року (попередній – 2006 року, – авт.), він ще пахне фарбою. На перший погляд, все звичне: алфавіт, великі і малі літери, склади, за якими вчать читати. Наприкінці підручника – оповідання для позакласного читання. Тут оповідання про комп’ютерну мишку, київське метро, пояснення, що таке мобільний телефон, і завдання розповісти, як правильно по ньому спілкуватися, розповідь про гроші України. Про це першокласникам ще не розповідали.

– Найсуттєвіші зміни у програмі першого класу – вивчення математики, – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи у початкових класах школи №1 Світлана Коваль. – Там подано дуже багато геометричного матеріалу. Діти повинні знати, що таке крива і коса лінії, прямокутник, трапеція, квадрат, циліндр, промінь. У початковій школі ще не було стільки геометричного матеріалу. Першокласники вивчатимуть додавання і віднімання у межах 100, а раніше було в межах 20.

– Ми були шоковані змінами, особливо у програмі з математики, – зізнається Світлана Дмитрівна. – Якщо раніше дитина ознайомлювалася з двома десятками впродовж року, то нині – зі 100. Наприклад, дитина віком шість-сім років повинна вміти порахувати, скільки буде до 75 додати 25. Це серйозне навантаження.
Вчителі розповідають, що програму навчання грамоти не змінили, та все ж і її удосконалили.

– У першому класі працювали з прописами впродовж навчального року, – пояснює Світлана Дмитрівна. – А за новою програмою вже з другого семестру діти починають писати у зошитах у косу лінію.

Не всі діти готові до навантаження

Ускладнили і програму з природознавства. Світлана Коваль розгортає зміст підручника. Серед запропонованих тем – світ неживої і живої природи, про рідний край, Україну. Вчителі пояснюють, що матеріал у книзі подано для дитини, яка добре читає. Виходить, що дитина, яка лише починає навчатися, вже повинна вміти читати, але водночас програма цього не передбачає.

– На мою думку, першокласники, які почнуть навчатися за новою програмою, повинні бути вже до школи підготовлені, вміти читати, бо є дуже багато інформації. Ось у цьому і складність, – коментує Світлана Дмитрівна. – Є незбіги у шкільній програмі. Ще за "Букварем" вчимо читати, а тут вже повинні добре читати природознавство.
З першого класу почнуть вивчати англійську мову, раніше її запроваджували з другого класу. Щоправда, підручників для першокласників у школах ще не отримали.

– У другому класі діти непогано сприймають іноземну мову, – каже Світлана Дмитрівна. – Вони люблять уроки англійської, бо там переважно працюють усно. А що буде з першим класом, практика покаже.
Вчителі переконані, що сучасні першокласники повинні йти до школи добре підготовленими. І лише це зможе їм полегшити навчання. А ось тим дітям, які до школи ще не готувалися, буде досить складно опанувати нову програму.

– Не всі діти готові до такого навантаження, – переконана вчитель 1-А класу школи №1 Алла Мохорук. – Цього року до мене у перший клас прийшло 29 дітей, із яких приблизно 20 добре підготовлені, а дев’ятеро – менше готові до школи, і їм потрібно приділити більше уваги. У нас відбулися збори батьків, вони, звичайно, вражені. Шкодують своїх діток, що матимуть мало часу на звичайне дитинство. Важко буде і вчителям, бо за таких умов ми ще не працювали.

Зважаючи на нововведення, вчителі радять батькам п’ятирічних дітей не зволікати і вже посилено готувати їх до навчання. А на прощання жартують, що теж вперше йдуть до першого класу.
Людмила ОСАДЧУК
27-08-2012, 13:17
Коментарів 0 Переглядів 10 540

Теги -

Громадян закликають дотримуватися обмежень воєнного стану та реагувати на сигнали повітряної тривоги

В останню дорогу захисника проведуть 11 травня у Чернівцях на Алеї слави

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Гості могли побачити різну сувенірну продукцію з гравіюванням Шевченка


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.