RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Палять – дим стовпом!

Перерва на засіданні сесії облради 16 березня, на якому обирають голову… Кілька десятків депутатів і чиновників спілкуються у коридорі біля сесійної зали. Більшість палить… Дим стоїть стовпом. Чиновниці ОДА й облради швидко пробігають коридором, затуляючи носи. Один із депутатів гучно обурюється.

Обіцяє подати запит, щоби хтось все-таки вжив заходів до курців… У тих, хто палить, нуль емоцій. Отруюють і себе, й інших. Ніхто їх не штрафує і не попереджає…

Обійшлися попередженнями

Чернівчанка Марія неодноразово мала конфлікти з правоохоронцями через паління у недозволених місцях. Про останній такий випадок 20-річна дівчина пригадує емоційно:

– Палила з подругою на Центральній площі. На іншому боці площі стояли двоє міліціонерів, які допалили цигарки і викинули недопалки у смітник. Вони підійшли до нас з претензією: "Тут заборонено палити, ми зараз складемо на вас протокол". Проте я заявила їм, що вони і самі щойно порушили закон. Міліціонери "охололи" і пішли від нас.

Оштрафувати за паління хотіли й 27-річного Олександра ШИПИЛОВА:

– Біля корпусу юрфаку ЧНУ на тротуарі чекав на свого товариша, – розповідає "МБ" чернівчанин. – Запалив цигарку біля сміттєвого бака, зверху якого є попільничка. До мене підійшов чоловік, представився екологом. Сказав, що хоче оштрафувати мене за паління на території університету. Та я йому почав доводити, що тротуар – це не територія вузу й іншого місця для паління, як поблизу смітника, тут немає. Еколог підписав протокол, однак я відмовився підписуватися під ним. Пізніше мене викликали на комісію при виконкомі Шевченківської райради. Працівники показали мені протокол, який підписав один "понятий". Начебто він бачив, що я палив, і готовий у судовому порядку про це свідчити. Та насправді там не було жодних людей! Після того, як я сказав, що напишу скаргу на цього еколога, вони заспокоїлися і запропонували покарати мене лише усним попередженням.

Губернатор за 15 хвилин випалив три цигарки


…Вівторок, 20 березня, сесія Чернівецької облради. Депутати під час перерви виходять із сесійної зали в коридор. Чи то народні обранці дуже схвильовані, чи то просто забули про заборону паління у громадських місцях, але з десяток депутатів у різних кутках фойє припалюють цигарки і смачно вдихають тютюновий дим.

Палить у коридорі й губернатор Михайло Папієв. Спочатку емоційно розмовляє з кількома депутатами, згодом із цигаркою кудись зникає. Через мить вже наодинці із заступником голови облради Валентином Манілічем палять поблизу вікна. Кореспондент "МБ" підрахував, що за 15 хвилин перерви губернатор встигає випалити аж три (!) цигарки.

Борцем проти паління виявилася депутат облради Сільва ВІЩУК. Жінка погоджується з тим, що депутатів, як і звичайних громадян, які порушують закони, треба карати за паління у заборонених місцях.

– Люди, які приймають закони, часто забувають дотримуватися їх, – каже Сільва Іллівна. – Народні обранці, які були творцями закону про заборону паління, самі палять у громадських місцях. Коли я бачила депутатів облради, які палили, робила їм зауваження. Зокрема висловила своє обурення першому заступникові губернатора Георгію Галицю. Ще кільком депутатам сказала: "Є закон, тому не паліть тут! Хто має показувати людям приклад, як не ви?" Гадаю, покарати штрафами депутатів-курців чи навіть губернатора реально. У нас же закон один для всіх?!

Та чи можна притягнути можновладців та депутатів до відповідальності за паління? Це ми вирішили з’ясувати у правоохоронців. Спочатку кореспондент "МБ" зателефонував до начальника відділу профілактики правопорушень УМВС в області Святослава КІШЛАРЯ. Після того, як ми йому розповіли про те, що депутати палили в коридорі облради, у нас виникло досить дивне продовження розмови:

– Ви хочете, щоб ми оштрафували губернатора? – запитує правоохоронець.

– А чому ні? У мене є фотодокази, – відповідаю.

– Давайте ви пізніше до нас зайдете…

…У нас є прес-служба, з ними й узгоджуйте ці питання. Якщо буде дозвіл нашого керівництва, я вам все прокоментую…
Врешті журналіст "МБ" надіслав інформаційні запити начальникові УМВС в області та голові облради з проханням надати інформацію, чи вживатимуть заходи стосовно депутатів-порушників і чи визначать у приміщенні облради місця для курців. Наразі ми очікуємо відповіді на ці запити. 
Микола КОБИЛЮК

Думка
Віталій ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ,
головний координатор організації "Громадянська кампанія "Форум" (м. Київ):
– Ми категорично заперечуємо паління в громадських місцях. Гадаю, чиновники і депутати повинні перш за все дотримуватися законодавства, бути прикладом для громадян. Тому, коли побачите депутата, який палить у громадському місці, негайно викликайте міліцію. Нехай правоохоронці складають протоколи. Крім того, потрібно значно підвищити штраф за паління в громадських місцях. Гадаю, такі санкції повинні починатися щонайменше із суми 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Такий вид покарання, як "усне попередження", потрібно взагалі прибрати із закону.

паління
Заборонено:
 у ліфтах і таксофонах;
 у закладах охорони здоров’я;
 у навчальних та освітньо-виховних закладах;
 на дитячих майданчиках;
 на спортивних майданчиках;
 у під’їздах житлових будинків;
 у підземних переходах;
 у громадському транспорті.

Заборонено палити, крім спеціально відведених для цього місць:
 у закладах громадського харчування;
 у приміщеннях органів державної влади та місцевого самоврядування, інших державних установ;
 у приміщеннях закладів культури;
 у приміщеннях закритих спортивних споруд;
 у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності.

(Витяг зі статті 13 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення").
2-04-2012, 15:49
Коментарів 0 Переглядів 3 376

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!